Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

marți, 23 noiembrie 2010

Sfaturi pentru a proteja natura

Economiseste energie in propria casa
Cumpara mancare proaspata in locul celei congelate. Mancarea congelata presupune un consum de energie de 10 ori mai mare pentru a fi produsa, decat mancarea clasica.

Foloseste masina de spalat rufe sau pe cea de vase, doar atunci cand sunt incarcate la capacitate maxima. Foloseste neaparat setarile pentru economisirea energiei. Astfel, poti “scuti” mediul de 45 kg de dioxid de carbon, in fiecare an.

Inlocuieste becul cu incandescenta cu becul cu fluorescenta compacta. Acesta consuma cu 60% mai putina energie decat un bec obisnuit.

Alege intotdeauna aparatura electrocasnica de clasa energetica A.

Curata sau inlocuieste periodic filtrele de la instalatia de aer conditionat. Curatarea unui filtru murdar opreste eliminarea in atmosfera a 158 kg dioxid de carbon, pe an.

Opreste aparatura electronica atunci cand nu o folosesti. Inchizand televizorul sau dand "shut down" computerului cand nu le folosesti, vei opri emisia in atmosfera a mii de kg de dioxid de carbon pe an.

Scoate din priza aparatele electrocasnice atunci cand nu sunt in functiune. Chiar si cand nu sunt pornite, incarcatorul telefonului mobil, uscatorul de par sau televizorul consuma energie. Energia consumata de aparate lasate in priza atunci cand nu sunt folosite reprezinta 5% din totalul consumului domestic de energie.

Izoleaza-ti peretii si plafonul apartamentului. Vei ajuta la limitarea volumului de dioxid de carbon emanat pentru producerea energiei termice si vei reduce cu 25% factura ta pentru incalzire.

Incearca sa integrezi formele alternative de energie in caminul tau. In functie de zona in care locuiesti, energia eoliana sau solara pot deveni solutii viabile pentru alimentarea cu energie a casei tale.


Economiseste energie apeland la un transport mai eficient
Inlocuieste pe cat posibil automobilul cu bicicleta sau transportul in comun. Macar pe distante scurte. Spre exemplu, atunci cand mergi la magazinul aflat la doar doua strazi departare. Daca parcurgi cel putin 16 km cu bicicleta si nu cu masina, in fiecare saptamana, vei opri eliminarea in atmosfera a 250 kg dioxid de carbon pe an.

Verifica saptamanal cauciucurile masinii tale, pentru a te asigura ca sunt corect umflate. O presiune corecta in pneuri poate conduce la o economie substantiala de combustibil. Cu fiecare 4 litri de benzina economisiti, opresti eliminarea in atmosfera a 10 kg de dioxid de carbon.

Respecta graficul de revizii al masinii tale si astfel vei tine sub control emisiile de noxe si consumul de combustibil. Daca doar 1% din proprietarii auto si-ar mentine masinile in stare corecta de functionare, aproape jumatate de miliard de kg de dioxid de carbon ar fi oprite de la a fi eliminate in atmosfera.

Cand vrei sa-ti schimbi vechea masina, alege un model cu un consum de combustibil mic.

Daca doar doua zile pe saptamana, in drum spre birou, iei in masina cel putin un coleg - care renunta astfel la a-si folosi propriul automobil, considera ca ai oprit emisia in atmosfera a 700 kg de dioxid de carbon pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu