Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

luni, 29 noiembrie 2010

Pământul, planetă vie

De la apariţia omului până în prezent s-au produs multe modificări în peisajul geografic al Pământului, unele cauze naturale, altele datorate intrevenţiei omului. Modificările mediului înconjurător au luat amploare datorită intervenţiei masive, chiar agresive a omului în mediu. În scopul asigurării nevoilor şi din dorinţa de a trăi confortabil, de multe ori, omul a neglijat efectele proceselor tehnologice care au condus la poluare şi degradarea propriului mediu de viaţă. Mediul înconjurător a fost supus unor mari influenţe din partea industriei, transporturilor, agriculturii, siviculturii, pisciculturii şi a modului de utilizare a energiei. Astfel, mediul natural a fost înlocuit cu o natură transformată de om, împânzită cu aşezări omeneşti, cu exploatări miniere, cu uzine fumegânde, fără fond forestier dar cu ,,păduri de sonde”.
Spre deosebire de peisajul geografic care include numai elemente vizibile, mediul înconjurător cuprinde şi elemente invizibile, cum ar fi: temperatura aerului, presiunea şi mişcarea maselor de aer, umiditatea.
Mediul înconjurător este mediul în care trăim, constituind totalitatea factorilor naturali (abiotici şi biotici) şi a celor create prin activitate umană (factori antropici) care, în strânsă interacţiune determină condiţiile de viaţă pentru om şi pentru dezvoltarea societăţii.
Dacă iniţial, industriile s-au aglomerat în zonele de exploatare a materiilor prime şi energetice, apoi în zonele portuare, acum ele s-au generalizat pe întreg teritoriul( trecând din marile aşezări urbane, în suburbii, în mici oraşe, şi chiar în mediul rural). Astfel s-au modificat funcţiile economice în mici oraşe şi chiar în mediul rural). Astfel s-au modificat funcţiile economice ale unei regiuni, forţa de muncă rurală a migrat spre oraş, cu consecinţa urbanizării rapide. Pentru asigurarea necesarului de apă industriilor, s-au amenajat lacuri de acumulare şi aducţiuni pe conducte, în vederea aprovizionării cu materii prime s-au construit locuinţe pentru lucrătorii din industrii, a crescut numărul mijloacelor de transport. Apar noxele atmosferice şi poluanţii apelor: praful de ciment, fumul şi gazele nocive răspândite de furnale, oţelării, termocentrale, uzinele chimice, topitoriile de metale. Deversările de reziduuri în apele curgătoare şi infiltrate în apele freatice au provocat dispariţia faunei din multe râuri.
Mijloacele de transport terestre sunt cele dântâi care influenţează mediul înconjurător. Transporturile auto au o influenţă nocivă asupra mediului, fiind o importantă sursă de poluare atmosferică: consumă oxigen şi elimină gaze de eşapament compuse din oxid de carbon, oxid de azot, hidrocarburi parţial arse, mici cantităţi de plumb.
Transporturile aeriene supersonice produc zgomot şi contribuie la destrămarea stratului de ozon.
Prin conservare se înţelege utilizarea resurselor naturale cu maximă eficienţă, în mod raţional, pe baza respectării riguroase a potenţialului productiv şi capacităţii de suport a mediului; conservarea mediului trebuie să devină parte integrantă a proceselor tehnologice de utilizare a resurselor şi să devină parte integrantă a proceselor tehnologice de utilizare a resurselor şi de organizare a resurselor şi de organizare a teritoriului. Integritatea mediului înconjurător, ca sistem, este asigurată prin funcţionarea echilibrată a subsistemelor sale naturale şi umane. Conservarea mediului constituie o problemă ecologică de actualitate. Există urgenţe ecologice, cum ar fi reciclarea materialelor şi lupta împotriva poluării.

Conservarea mediului cuprinde următoarele activităţi:
- cercetări asupra potenţialului natural de poluare
- studiul tuturor surselor de poluare
- tehnologii de combatere a poluării
- tratarea poluanţilor
- intervenţia rapidă în situaţii de criză
- măsuri de ameliorare
Protecţia mediului se referă la protecţia tuturor componentelor naturii: aer, apă, sol, conservarea resurselor minerale, biologice, habitatul uman, spaţiul cosmic.
Ocrotirea naturii se poate realiza prin parcurile naţionale, rezervaţii şi refugii. Peisajele unei ţări reprezintă o bogăţie estetică şi economică, un specific al ei legat de o anumită istorie.
Protecţia mediului trebuie să se bazeze pe colaborare naţională şi internaţională. În ţara noastră, protecţia mediului şi măsurile de ameliorare este legiferată prin ,, Legea protecţiei mediului”. Obiectivul principal al legii este reglementarea protecţiei mediului pe baza principiilor şi strategiilor, în vederea dezvoltării durabile a societăţii.
În faţa omului nu trebuie să stea misiunea de a domina natura, ci mai ales de a controla raţional propria dominaţie asupra naturii.
Obiectivul general al dezvoltării durabile este găsirea nivelului optim de interacţine a celor patru sisteme: economic, uman, ambiental, tehnologic într-un proces dinamic şi flexibil de funcţionare.
Cerinţele minime pentru realizarea dezvoltării durabile se referă la:
- redimensionarea creşterii economice pornind de la o folosire cât mai raţională şi echilibrată a resurselor, astfel încât să se obţină produse de calitate, netoxice şi fără deşeuri umane;
- îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, eliminarea sărăciei în condiţiile satisfacerii nevoilor esenţiale pentru un loc de muncă, hrană, energie, locuinţă şi sănătate;
- asigurarea creşterii populaţiei la un nivel acceptabil;
- conservarea calităţii mediului, remedierea biodiversităţii ecosistemelor
- reorientarea tehnologiilor
- creşterea gradului de participare a organismelor de guvernare în luarea deciziilor privind economia şi mediul

Aplicaţii ale elevilor în şcoală:
Aplicaţie cu tema:
,, Poluarea mediului”
1. Surse de poluare în locuinţă, şcoală, parc, piaţă agroalimentară.
2. Prevederi legislative referitoare la calitatea mediului
3. Păstrarea şi conservarea mediului.
4. Noi posibilităţi de amenajare a mediului

Aplicaţie cu tema: ,, Colectarea ambalajelor”
Se organizează cu clasa o acţiune de colectare a ambalajelor din parc sau curtea şcolii. Se sortează pe tipuri de materiale şi se duc la centrul de colectare sau reciclare.

Aplicaţie cu tema: ,, calendar ecologic”
Se întocmeşte un calendar ecologic care să cuprindă toate zilele importante ale anului care privesc evenimente legate de mediul înconjurător şi protecţia mediului.

Aplicaţie cu tema: ,, Colţul ecologistului”
Se vor confecţiona trei postere care să conţină măsuri de prevenire şi combatere a poluării apei, aerului, solului. Se va amenaja în şcoală ,, Colţul ecologistului” şi se va prezenta posterele astfel încât ele să poată fi văzute şi citite zilnic de ceilalţi colegi din şcoală. Vor învăţa astfel să respecte mediul înconjurător.

Aplicaţie cu tema ,, Oraşul verde”
Realizarea unui proiect al utilităţilor care să cuprindă următoarele teme:
1. Lupta contra zgomotului
2. Acţiunea pentru reciclarea deşeurilor
3. Apărarea parcurilor, grădinilor şi extinderea celor existente
4. Rolul spaţiilor verzi şi contribuţia lor majoră la optimizarea vieţii



Bibliografie

Educaţie tehnologică, Manual pentru clasa a VIII-a, Editura Corint, 2001, Brânduşa Bogdan, Maria Marinescu

Flavia Iacoviţă, Organizarea spaţiului înconjurător- Educaţie tehnologică, Editura Casa Corpului Didactic, I.S.J. Cluj, 2000

Şcoala Naţională ,, Oprea Iorgulescu” Câmpulung Muscel, județul Argeș
Elevii: Zevedei Andreea
Gancea Ionatan

Profesori coordonatori Director Prof. Suta Anisoara
Prof. educatie tehnologica Pârvulescu Claudia-

marți, 23 noiembrie 2010

Protejati mediul inconjurator!

Economisirea resurselor

Sfaturi pentru a proteja natura

Economiseste energie in propria casa
Cumpara mancare proaspata in locul celei congelate. Mancarea congelata presupune un consum de energie de 10 ori mai mare pentru a fi produsa, decat mancarea clasica.

Foloseste masina de spalat rufe sau pe cea de vase, doar atunci cand sunt incarcate la capacitate maxima. Foloseste neaparat setarile pentru economisirea energiei. Astfel, poti “scuti” mediul de 45 kg de dioxid de carbon, in fiecare an.

Inlocuieste becul cu incandescenta cu becul cu fluorescenta compacta. Acesta consuma cu 60% mai putina energie decat un bec obisnuit.

Alege intotdeauna aparatura electrocasnica de clasa energetica A.

Curata sau inlocuieste periodic filtrele de la instalatia de aer conditionat. Curatarea unui filtru murdar opreste eliminarea in atmosfera a 158 kg dioxid de carbon, pe an.

Opreste aparatura electronica atunci cand nu o folosesti. Inchizand televizorul sau dand "shut down" computerului cand nu le folosesti, vei opri emisia in atmosfera a mii de kg de dioxid de carbon pe an.

Scoate din priza aparatele electrocasnice atunci cand nu sunt in functiune. Chiar si cand nu sunt pornite, incarcatorul telefonului mobil, uscatorul de par sau televizorul consuma energie. Energia consumata de aparate lasate in priza atunci cand nu sunt folosite reprezinta 5% din totalul consumului domestic de energie.

Izoleaza-ti peretii si plafonul apartamentului. Vei ajuta la limitarea volumului de dioxid de carbon emanat pentru producerea energiei termice si vei reduce cu 25% factura ta pentru incalzire.

Incearca sa integrezi formele alternative de energie in caminul tau. In functie de zona in care locuiesti, energia eoliana sau solara pot deveni solutii viabile pentru alimentarea cu energie a casei tale.


Economiseste energie apeland la un transport mai eficient
Inlocuieste pe cat posibil automobilul cu bicicleta sau transportul in comun. Macar pe distante scurte. Spre exemplu, atunci cand mergi la magazinul aflat la doar doua strazi departare. Daca parcurgi cel putin 16 km cu bicicleta si nu cu masina, in fiecare saptamana, vei opri eliminarea in atmosfera a 250 kg dioxid de carbon pe an.

Verifica saptamanal cauciucurile masinii tale, pentru a te asigura ca sunt corect umflate. O presiune corecta in pneuri poate conduce la o economie substantiala de combustibil. Cu fiecare 4 litri de benzina economisiti, opresti eliminarea in atmosfera a 10 kg de dioxid de carbon.

Respecta graficul de revizii al masinii tale si astfel vei tine sub control emisiile de noxe si consumul de combustibil. Daca doar 1% din proprietarii auto si-ar mentine masinile in stare corecta de functionare, aproape jumatate de miliard de kg de dioxid de carbon ar fi oprite de la a fi eliminate in atmosfera.

Cand vrei sa-ti schimbi vechea masina, alege un model cu un consum de combustibil mic.

Daca doar doua zile pe saptamana, in drum spre birou, iei in masina cel putin un coleg - care renunta astfel la a-si folosi propriul automobil, considera ca ai oprit emisia in atmosfera a 700 kg de dioxid de carbon pe an.

Stiri ecologice


Mai multe pe EcoMagazin.ro

duminică, 21 noiembrie 2010

"Gunoiul menajer"

Reguli de viata

Sfaturi de urmat in viata

Fiecare om primeste in viata sfaturi pentru ca atunci cand isi ia destinul in propriile maini sa porneasca cu dreptul. Educatia primita acasa, la scoala, experientele personale, dar si ale altora din anturaj sunt lectii din care avem de invatat. Chiar daca unele lucruri le stim la nivel teoretic, in sensul ca ni s-a spus de mici ce e bine si ce e rau, am fost instruiti cum sa stam la masa, cum sa salutam, sa fim respectuosi etc., asta nu inseamna ca regulile de buna purtare au fost insusite de toti. O parte dintre oameni sunt mai blanzi, mai ascultatori, pe cand altii prea incapatanati si rebeli pentru a lua de buna ce li se spune.
Indiferent de temperament, totusi e bine ca in viata sa tinem cont de niste reguli daca vrem sa ne mearga bine in orice situatie. A-ti asuma repsonsabilitatea popriilor fapte, a-ti recunoaste greselile si a le indrepta sunt fapte esentiale de curaj care aduc admiratia si respectul semenilor. Cu cat vorbim mai frumos, suntem atenti la nevoile celorlalti si ne preocupa starea de bine a tuturor, vom avea parte la randu-ne de o mana intinsa in caz de nevoie.
Totul porneste de fapt de la cei sapte ani de acasa, de la modelele primite in cadrul familiei, de la linistea sau certurile in care am crescut. O atmosfera senina, vorbele de incurajare, cuvintele dragastoase ne ajuta sa ne dezvoltam normal si sa ne insusim un limbaj ales, sa ne inconjuram de oameni buni de la care avem ceva de invatat.
Experienta de viata inseamna atat oamenii cu care intram in contact, cat si locurile pe care le vizitam, felul in care pastram curatenia nu doar acasa, ci si prin straini, felul in care avem grija de pamantul pe care il calcam, dragostea purtata semenilor si necuvantatoarelor, sacrificiile facute pentru a ne atinge telul si pentru a-I ajuta pe cei sarmani, dar si cunostintele impartasite cu ceilalti. Nu trebuie sa fim egoisti si sa interiorizam ceea ce stim, ci atata timp cat traim avem ceva nou de invatat si de impartasit din propriile cunostinte. Astfel lasam ceva in urma noastra si lumea evolueaza, iar noi nu am calatorit degeaba pe acest pamant, scurta noastra aventura a fost de folos cuiva.
Avem nevoie intr-un anume moment din zi sa ne-o dedicam noua insine, sa reflectam asupra lucrurilor pozitive si negative, dar in rest trebuie sa ne dedicam viata familiei, prietenilor, profesiei si telului pentru care traim. Nu trebuie sa renuntam la principii, dar lumea avanseaza iar noi vom avansa o data cu ea ramanand deschisi la noile descoperiri.
Daca invatam sa respectam aceste reguli ne va fi mai bine atat noua cat si acelora care ne inconjoara.

marți, 16 noiembrie 2010

Sustin campania Umbrelei Verzi.Sa pastram Romania curata

Sa pastram Romania curata!

Nu vom salva tot ce ne-ar placea sa salvam, dar vom salva mai mult decat daca n-am fi incercat deloc.
Padurile sunt plamanii pamantului nostru, purificand aerul si dand putere proaspata oamenilor sai

duminică, 14 noiembrie 2010

Cum sa ne incepem ziua cat mai bine

Cum sa iti incepi ziua in cel mai frumos si optimist mod chiar si atunci cand
te trezesti fara chef de nimic sau cand nu te simti prea obosita:

1. Trezeste-te dimineata nerabdatoare sa incepi o zi. O noua aventura. O
noua provocare. Priveste fiecare zi din viata ta ca pe un dar de pret.
Pretuieste-o!
2. Imediat ce te trezesti dimineata mergi la baie si spala-te pe fata si te
vei inviora imediat. Pentru un efect mai mare poti sa folosesti ceai de
menta sau apa termala. Te vei simti de 10 ori mai bine si vei fi gata de
“atac”.
3. Nu sari peste micul dejun. Dimineata mananca precum o regina! Este
cea mai importanta masa a zilei si iti va oferi aportul de energie de
care ai nevoie pe tot parcursul zilei.
4. Manaca fructe, legume, seminte si evita cat mai mult mancarea
nesanatosa.
5. Bea apa din belsug!
6. Incepe cu o activitate placuta tie. Care sa te faca sa iti intri in ritm si
sa iti dea un tonus bun.
7. Apoi inceraca sa rezolvi cat mai repede lucrurile de care te feresti si
pe care tinzi sa le amani mereu. Vei vedea ca imediat ce te-ai apucat
de acel lucru pe care tot il amanai te vei simti mult mai bine, iar la
finalizare lui te vei simti wonderwoman gata sa mute muntii din loc.
8. Incepe-ti ziua cu articole si lucruri pozitive.
9. Fa-o acum!! Amanarea este inamicul nostrum cel mai mare. Atunci
cand nu ai chef de ceva, sau te simti prea lenesa….trebuie sa treci la
treaba chiar in acel moment. Ca altfel se va accentua din ce in ce mai
mult starea ta de lene si inactivitate.

Pasi pentru a continua ziua mai fericita

Cum sa nu pierzi timpul, cum sa iti mentii motivatia si
mintea treaza:

10. Nu te uita prea mult la televizor sau nu te uita deloc. Te asigur ca nu
vei ramane ultima care afla stirile. Eu citesc de obicei dimineata
repede titlurile stirilor importante si doar daca vreau sa aflu detalii mai
multe despre un subiect ce ma intereseaza intru si citesc toata stirea.
In rest ma concentrez pe ceea ce ma intereseaza pe mine.
11. Investeste in tine si concentreaza-ti atentia si energia pe chestiile cu
adevarat importante. Nu iti irosi timpul cu stiri mondene, barfe,
horoscop si altele. Cel putin nu petrece mai mult de 5-10 min intr-o
pauza asa de relaxare.
12. Petrece timp macar o data pe saptamana cu persoane peste 70 si sub 6
ani.
13. Fa sport!! Sau macar alege-ti o activitate fizica care sa iti placa. 14. Educa-te sa faci cat mai multa miscare si usor usor vei deveni din ce
in ce mai energica si mai activa.
14. Fa zilnic o plimbare de macar 10-30 de minute in natura. Si in timp
ce te plimbi, zambeste, oberva natura, bucura-te de aerul curat,
mediteaza.
15. Stii regula celor 3 de E? Traieste cu Energie, Entuziasm, Empatie.
16. Nu pierde timp si energie barfind.
17. Renunta la sentimentele negative asupra lucrurilor pe care nu le poti
controla. In loc sa faci asta mai bine investesti energie pozitiva in ceea
ce faci.
18. Intelege ca viata este ca o scoala si ca esti aici ca sa inveti. Nimeni nu
s-a nascut invatat. Problemele sunt pur si simplu parte din programa
scolara si lectiile pe care le inveti dupa ce rezolvi o problema vor fi
invatate pentru tot restul vietii.
19. Fa acea activitate pe care adori sa o faci.
20. Fa totul in jurul tau mai frumos. Decoreaza-ti camera, biroul, locul
unde iei masa, locurile in care mergi mai des. Stand in locuri frumoase
te va face sa te simti mult mai bine.
21. Citeste cat mai mult. Nu lasa nici o zi sa treaca fara sa citesti macar o
pagina.
22. Alege carti care sa te inspire, carti de la care sa inveti ceva, carti care
sa te motiveze.

Pasi pentru a-ti incheia ziua multumita si cum
sa ai un somn linistit si odihnitor

23. Dormi macar 6-7 ore pe noapte. Conteaza
calitatea somnului nu neaparat sa dormi 8-9-10
ore pe noapte. Unii dorm si 12 ore si tot obositi
de simt.
24. Deschide larg geamul inainte de culcare. Fa cateva exercitii de
respiratie. Fa o baie, da-te cu crema pe tot corpul, in timp ce asculti in
surdina o muzica relaxanta.
25. Priveste-te in oglinda si zambeste. Multumeste-ti pentru ceea ce ai
realizat astazi. Vezi cat de minunata esti?
26. Ai grija sa nu mananci cu 2 ore inainte sa adormi. Daca ai stomacul
plin nu te mai odihnesti asa de bine. Ca sa nu mai vorbim de alte
consecinte pe care cu siguranta le cunosti.
27. Baga-te in pat cu 30 de minute mai devreme si renunta la obiceiul
prost de a adormi la televizor. Citeste..macar 30 de minute.
28. Este de preferat ca dormitorul sa nu aiba aparatura electronica. Adica
in timpul somnului ar fi bine sa stai cat mai departe de televizor,
calculator, combina si altele. Emit radiatii.
29. Apoi inchide ochii si viseaza la viata pe care vrei sa o ai pana adormi.
E foarte important sa adormi cu dorinta ta in minte. Trebuie insa sa
crezi din tot sufletul in acel vis, sa simti ca este real.
30. Viseaza si cand esti treaza! Viseaza, viseaza, viseaza!

Pasi pentru a fi mai fericita si multumita cu tine

Uita-te in oglinda si uita-teapoi la ceilalti. Nu arati ca ei
si ei nu arata ca tine. Esti unica. Nu te chinui
sa arati altfel. Fii tu!!!
Incepe-ti ziua exclamand in oglinda cat de minunata si frumoasa esti.
Viata ta este exact asa cum ti-o faci tu. Asa ca fa tot posibilul sa ti-o faci mai frumoasa. Umplte-ti viata de tot ceea ce iti place.
Nu te compara cu altii. Nu ai de unde sa stii prin ce au trecut ei ca sa
ajunga acolo.
Renunta la toate ideile de a fi frumoasa fara a fi santoasa. Sanatatea
inseamna frumusete. Asa ca merita sa faci totul pentru sanatate.
Foloseste creme si masti preparate in casa, mananca sanatos, fa sport.
Danseaza! Te va face sa te simti bine si iti va da multa energie.
Implicit te vei simti mai frumoasa si mai atragatoare.
Zambeste!! Vei arata si te vei simti de 100 de ori mai bine!
Joaca-te!!! Atunci cand ne jucam se elibereaza in creier un hormon
al fericirii…si te va face sa te simti minunat.
Invata ceva nou! Astazi este o zi minunata sa incerci ceva nou. Poate
asa iti vei descoperi un nou talent sau un nou hobby. Fii mereu
deschisa la nou.
Mediteaza! Stai intr-un loc cu multa liniste si mediteaza macar 10
minute.
Cunoaste-te pe tine.
Stabileste-ti niste obiective
Defineste-ti visurile si lupta pentru ele. Important este sa stii foarte
bine ceea ce vrei, apoi sa lupti si sa perseverzi pentru a-ti implini
visele.
Traieste fara regrete! Avem o singura viata! Si fiecare zi din viata
noastra poate fi o binecuvantare si un dar sau din contra poate fi o
permanenta nemultumire. Fa doar ceea ce consideri tu ca este corect. Creeaza-ti niste valori si traieste dupa ele. Viseaza!
Crede!
Actioneaza!
Trebuie multa autodisciplina si educatie ca sa poti face zilnic ceea ce
trebuie, asa că vei primi ajutor, dar nu cel pe care ti-l doresti, ci cel de
care ai nevoie, poate nu cel care crezi TU ca trebuie, ci cel care vei
intelege mai tarziu ca a fost necesar.
Pasi pentru a fi mai fericita in relatiile cu ceilalti

Viata e foarte scurta si nu merita sa urasti pe nimeni. Nu iti irosi
energia si nu iti amari sufletul cu sentimente negative.
Iarta pe toata lumea pentru orice. Atunci cand esti impacat cu ceilalti
vei fi impacat si cu tine. Si numai asa vei putea fi in totalitate implinit.
Sa nu crezi ca cei care te-au facut sa suferi nu te-au ajutat cu nimic,
vei vedea in timp ca ei ti-au fost cei mai buni profesori, ar trebui poate
sa le multumesti, dar asta doar dacă devii un catarator ce merge pana
la capat, pentru ca sus, vederea este minunata, indiferent de costuri.
Ce gandesc si vorbesc altii despre tine nu este treaba ta. Fii tu
impacat cu tine si asta e tot ceea ce conteaza. Tu iti traiesti viata ta nu
pe a altcuiva si o traiesti asa cum iti place tie nu cum le place lor.
Ignora barfele.
Jobul tau nu te va face sa te simti mai bine atunci cand esti bolnav sau
atunci cand nu esti intr-o stare prea buna. Prietenii tai DA. Pastreaza
legatura cu ei si implica-te in relatia cu ei.
Incearca sa faci macar 3 persoane pe zi sa zambeasca. Din suflet!
Scapa de tot ceea ce nu este folositor, ce nu este frumos sau care nu
iti produce bucurie.
Suna-ti familia des!
Fii draguta cu ceilalti. Chiar si cele mai frumoase persoane atunci
cand sunt rele, arogante, infumurate si cu replici taioase cu siguranta
nu mai sunt frumoase deloc. Asa ca fii cat se poate de amabila,
zambareata si draguta si vei face si ziua celor din jur mai frumoasa, nu
numai a ta.
Multumeste-le celor din viata ta pentru ca iti fac viata mai frumoasa.
Si fa asta des. Se vor simti minunat sa stie ca apreciezi ce fac pentru
tine si vor dori sa iti ofere si mai mult.
Doar pentru ca altii sunt diferiti. (religie, cultura, culoare, educatie,
mentalitate) nu inseamna ca nu merita incredrea ta. Da-le oamenilor
din jurul tau motive sa se simta frumosi si iubiti si vei vedea cat de
bine te vei simti.
Daruieste in fiecare zi ceva bun celor din jurul tau.

Afirmatii ce iti vor schimba viata si te vor face
mai fericita si mai implinita


Afirmartiile sunt o unealta extraordinara care te ajuta sa iti invingi teama, sa
cresti increderea in tine, sa atinci prosperitate si abundenta in viata ta, sa te
simti mai implinit si multe altele. Problema este ca multi nici nu stiu cum sa
scrie aceste afirmatii si mai apoi cum sa le spuna pentru a functiona.
Exista foarte multe parerei in ceea ce priveste afirmatiile. Dar parerea mea
personala este ca cel mai important este sa functioneze pentru tine. Nu exista
niste reguli precise si stricte ce trebuie urmate atunci cand scrii si formulezi
o afirmatie. La urma urmei conteaza sa iti distragi atentia si energia de la
gandurile negative, si sa te concentrezi pe cele pozitive asa incat sa te simti
mai fericita, implinita, in siguranta, si orice altceva ce vrei sa obtii.
Mai jos ti-am pregatit o lista de afirmatii care te vor ajuta sa incepi acest
proces. Dupa un timp vei putea sa iti creezi propriile afirmatii.
ATENTIE: foloseste-le doar pe cale care crezi ca rezoneaza cu tine.


Cu fiecare clipa sunt tot mai sanatoasa si plina de viata!
Imi fac timp si imi face placere sa imi cultiv talentele.
Am multi oameni optimisti in jurul meu si atrag si mai multi.
Aleg sa gandesc pozitiv si sa am emotii pozitive.
Vad orice situatie ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea mea personala.
Cu fiecare zi sunt mai puternic , mai sanatoas , mai fericit.
Sunt deschisa si receptiva la inspiratia divina.
Intampin aceasta zi cu bucurie si incredere.
Aleg sa radiez sanatate, succes si iubire oriunde ma aflu.
Privesc cu recunostinta orice situatie ca pe o ocazie de a invata o lectie
necesara.
Sunt impacata cu mine insami si plina de dragoste.
Aleg sa fiu de nota zece in tot ceea ce fac.
Sunt libera sa-mi determin cursul vietii dupa dorinta mea.
Vad lumea ca pe un loc cu minunate oportunitati .
Aleg sa devin libera si fara frica.
Ma eliberez acum de limitarile si greselile trecutului.
Sunt ghidata de intuitie si inspirata in gandurile, cuvintele si faptele mele.
Am incredere in capacitatea mea de a reusi.
Lucrurile pe care le atrag sunt chiar mai bune decat ma asteptam.
Aleg sa fiu atenta la mesajele pe care le primesc din adancul meu.
Sunt energica si plina de viata.
Cu fiecare pas, inaintez in directia visurilor mele.
Ma vad inconjurata de iubire si armonie.

Afirmatii pentru incredere si respect de sine

• Merit sã traiesc din plin si sa am tot ce este mai bun.
• Sunt propriul meu stapan ai nu ma afecteaza parerile ai atitudinile negative
ale altora.
• Ma aprob si ma simt excelent cu mine insumi.
• Sunt o persoana importanta si valoroasa.Merit respectul altora.
• Astept cu încredere sa-mi indeplinesc telurile si depasesc repede orice
obstacol temporar.
• Sunt o persoana de actiune. Fac lucurile care trebuie si în ordinea potrivitã.
• Sunt o persoana capabila si talentata.
• Ma accept in intregime asa cum sunt si am incredere in mine insami.
• Sunt deja o persoana valoroasa. Nu trebuie sa-mi dovedesc acest lucru.
• Sentimentele si nevoile mele sunt importante.
• Am mult calitati.
• Am incredere in capacitatea mea de a reusi in viata.
• Am incredere si ma respect si merit respectul altora.
• Accept cã e in regula sã fac si greseli. Din ele invat si evoluez.
• Reusesc în tot ce fac.
Afirmatii pentru sanatate
• Cu fiecare zi ma simt din ce în ce mai bine.
• Corpul meu este puternic si sanatos.
• Sunt sanatoasã si plina de viata.
• Eu ma vindec acum.
• Mã bucur cã sunt sanatoasa si plina de energie.
• Am credinta in Dumnezeu si primesc de la el sanatate si viata.
• Sunt vindecata, sunt sanatoasa acum.
• Aleg sa fiu sanatoasa acum.
• Am grija de mine însami.
• Totul functioneazã perfect în corpul meu.
• Stomacul (ficatul, gatul etc) meu funcŃioneaza excelent.
• Am un somn profund si odihnitor

Afirmatii pentru relatii interpersonale

• Eu radiez incredere si bunavointa.
• Sunt prietenoasa cu oricine intalnesc, tratez pe fiecare cu respect si
consideratie.
• Sunt increzatoare si fermecatoare cu oamenii pe care ii intalnesc.
• Imi place sã vorbesc în fata unui public numeros.
• Imi iubesc familia si prietenii.
• Ii accept pe altii asa cum sunt.
• Sunt o invingatoare. Ma inconjor de invingatori.
• Ii ajut si pe altii sã reuseascã.

Afirmatii pentru prosperitate


• Sunt bogata si prospera.
• Iubesc banii si banii mã iubesc.
• Banii curg continuu in viata mea si sunt prospera.
• Eu merit prosperitatea.
• Eu am mereu mai multi bani care intra in buzunarul meu , decat ies din el.
• Merit ce e mai bun pentru mine si primesc ce e mai bun pentru mine.
• Pot reusi .Reusesc.
• Eu cresc din succes in succes.
• Când o usa se inchide, o alta mai mare si mai buna se deschide.
• Cu fiecare zi , sunt din ce in ce mai bogata.
• Eu castig tot mai multi bani cu fiecare zi.
• Eu atrag banii ca un magnet.
• Merit si primesc de la viata tot ce e mai bun.
• Ceea ce Dumnezeu a dat altora, imi da si mie.
• Multumesc pentru tot ce am si tot ce primesc.

Echilibrul sufletesc

“Sentimentele de culpabilitate ne pot măcina sufletul. Cînd credem că merităm pedeapsa şi critica celor din jur sau cînd ne iubim prea puţin pe noi înşine, ne facem rău inconştient. Dacă mai avem şi percepţia că nici ceilalţi nu ne pot iubi (căci am greşit), ne comportăm ca atare faţă de ei, preluînd rolul de victimă.
Acest lucru se întîmplă mai ales în cazul persoanelor care în copilărie au fost criticate des de părinţi şi li s-a indus un sentiment de vinovăţie acut.

EMOŢII

Tiparul “vinovatului fără vină” se poate manifesta astfel de-a lungul vieţii în toate situaţiile-limită. De obicei, aceste persoane au învăţat să facă compromisuri în defavoarea lor, să îşi ignore nevoile proprii şi să aibă un comportament de victimă în relaţia cu ceilalţi. Deşi ele cred că alţii sînt de vină pentru felul agresiv, brutal sau cel puţin greşit în care se comportă faţă de ele, nu îşi dau seama că miracolul schimbării trebuie să se petreacă mai întîi în interiorul lor, şi nu în exterior.

Orice persoană care se crede vinovată din anumite motive va încerca să îşi demonstreze mereu inconştient, în fiecare zi, că realitatea îi confirmă sentimentele şi credinţele interioare, aşteptînd parcă de la ceilalţi să fie percepută ca atare; mai mult, se va autovictimiza predînd mereu puterea în mîinile celorlalţi.

PERCEPŢII

Din cauza percepţiilor preluate şi a convingerilor proprii, oamenii pot crede uneori, inconştient, că a te simţi vinovat ar putea fi un act merituos, pozitiv chiar. Vinovăţia este unul dintre acele sentimente negative autodistructive care pot conduce la evenimente nefericite în viaţă, atrăgîndu-le ca un magnet.
Acest tip de emoţie dezechilibrează structura energetică a organismului şi afectează ca într-un joc de domino judecata, celelalte emoţii şi reacţia organismului la stres. Modul în care persoana se percepe pe sine se deformează astfel din ce în ce mai mult şi pe fundalul lipsei de autopreţuire pot apare boli grave, probleme relaţionale etc. a învăţa lecţia responsabilităţii faţă de sine, de a prelua puterea în propriile mîini, de a şti că găseşti forţa de a depăşi toate obstacolele înăuntru şi nu în afara ta şi de a decide să ai de azi înainte alte sentimente, pozitive şi benefice pentru tine, ca viaţa ta să capete un alt sens.

Modul în care percepem noi lumea ne aparţine numai nouă şi nu depinde de ceilalţi. Cînd învăţăm lecţia responsabilităţii faţă de noi înşine, cînd înţelegem că am făcut la momentul respectiv în viaţă cea mai bună alegere pe care am fi putut-o face – aşa cum eram construiţi emoţional atunci – cînd realizăm că acolo unde există teamă şi vinovăţie nu există iubire şi încredere (care sînt esenţa vieţii), că vinovăţia înseamnă separarea de sine şi este opusul iubirii sinelui, atunci începem să ne acceptăm cu adevărat, dinăuntru.

Nu cel care victimizează este însă necesar a fi acuzat, dar nici victima în sine; nu este vorba aici despre a arăta cu degetul pe cineva şi de a culpabiliza şi mai mult o persoană care are această apăsătoare emoţie oricum în suflet, ci de

Căci noi sîntem mereu tentaţi să căutăm acceptarea şi iertarea mai întîi în exterior. Or, indiferent de cît de mult ne-ar ierta ceilalţi, dacă noi nu ne putem vindeca de rănile sufleteşti şi nu ne putem vedea cu alţi ochi, aşa ne vom simţi pentru totdeauna, vinovaţi ca în prima zi, oricît s-ar strădui ceilalţi să ne asigure de iertarea lor.

Vom şti că ne-am iertat pe deplin atunci cînd, privind în urmă la amintirea respectivă, nu ne va mai durea şi nu vom mai simţi nici o emoţie sfîşietoare în suflet.

Fiecare emoţie care nu este pozitivă face, de altfel, rău; vinovăţia, ura, furia, mînia, teama, toate sînt sentimente negative care se situează în opoziţie faţă de autopreţuire, compasiune, iubire, acceptare, apreciere şi încredere. A menţine aceste sentimente negative în suflet prea mult timp poate dăuna trupului, care percepe totul ca o oglindă fidelă a ceea ce sîntem.

Iubire

De fapt, atunci cînd sentimentul de iubire deplină şi necondiţionată pentru sine lipseşte sau este foarte puţin prezent, întreaga alcătuire energetică, emoţională, mentală şi fizică este afectată; vindecarea naturală interioară, dar şi a relaţiilor cu ceilalţi are loc doar pe fundalul iubirii de sine; abia atunci cînd ne putem privi în oglindă cu dragoste îi vom accepta şi pe cei despre care credeam că ne victimizează ca pe nişte învăţători spirituali necesari pentru a ne învăţa lecţia autopreţuirii necondiţionate.

În fiecare zi alegem dacă să ne iubim sau nu, dacă să acceptăm viata aşa cum e sau nu, dacă să o luăm pe o cale sau pe alta. A alege totul pentru binele tău înseamnă în final că te-ai iertat complet şi că în adîncul inimii crezi acum că meriţi toată iubirea ta, preţuind fiecare clipă pe care o trăieşti azi, din plin.

Eliberează-te de tiparul vinovăţiei. Ai dreptul să te priveşti cu dragoste indiferent ce crezi că ai greşit. Greşeala înseamnă evoluţie, căci nu ai cum să înveţi decît încercînd să rezolvi problemele vieţii cît de bine poţi. Ştiind doar că în fiecare clipă ai făcut tot ceea ce puteai.

Uită-te la tine prin ochii iubirii divine, căci meriţi să te preţuieşti aşa cum Dumnezeu care te-a creat o face în fiecare clipă, din dragoste pentru tine. “

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Cum sa ne construim propria fericire

,,În fiecare zi, totul îmi merge din ce în ce mai bine din toate punctele de vedere!”
Iată autosugestia pe care ne sfătuia să o repetăm Emile Coue, autorul metodei Coue, părintele gândirii pozitive şi al autosugestiei.
Născut în 1857 şi decedat în 1926, Emile Coue, farmacistul din Nancy care a descoperit puterea imaginaţiei şi a sugestiei în vindecarea pacienţilor lui, ne face să conştientizăm importanţa gândurilor pozitive şi a autosugestiei asupra mentalului nostru şi a sănătăţii în general.
Practicând autosugestia dimineaţa la trezire sau seara la culcare (sau amândouă, ceea ce este şi mai bine) ne putem controla şi ameliora sănătatea.
Emile Coue cita adesea textul lui Blaise Pascal despre ameţeală şi voinţă pentru a-şi susţine observaţiile asupra autosugestiei: „Fiecare dintre noi este capabil să meargă pe o scândură de 10 metri lungime şi 25 centimetri lăţime dacă aceasta este aşezată pe pământ. Să presupunem că această scândură este aşezată între cele două turnuri ale unei catedrale… puţini sunt cei care s-ar încumeta”.
În ciuda tuturor eforturilor de voinţă posibile, căderea este aproape inevitabilă. În primul caz, imaginaţia ne spune că traversarea este uşoară, în al doilea caz, ne imaginăm căderea. Coue a dedus de aici marele principiu al sugestiei: imaginaţia este mereu înaintea voinţei.
Ce este autosugestia?
Definiţiile sugestiei şi autosugestiei sunt diferite, în funcţie de şcoală.
Emile Coue definea sugestia ca fiind „acţiunea de a impune o idee creierului unei persoane”.
Profesorul Hippolyte Bernheim definea sugestibilitatea ca o „aptitudine a creierului de a primi sau evoca idei şi tendinţa sa de a le realiza, de a le transforma în acte”.
Dacă privim societăţile care cheltuiesc sume mari ca să ne bombardeze cu sugestii publicitare repetitive, suntem nevoiţi să ne dăm seama că merge. Credeţi că aceste societăţi ar cheltui atâţia bani dacă sugestia şi autosugestia nu ar avea efect?
Alţii au spus de asemenea că sugestia ar fi pusă în valoare de forţa inconştientului sau de implantarea unei idei în creier.
Şi autosugestia? Acelaşi răspuns ca şi pentru cuvântul sugestie, cu diferenţa ca rămâneţi stăpânii sugestiei. Adică voi sunteţi cei care alegeţi sugestia care vă va fi impusă.
Pe scurt, autosugestia este implantarea de către sine însuşi a unei idei în creier, în loc să îi lăsaţi pe ceilalţi să o facă.
Care este diferenţa dintre autosugestie şi efectul placebo?
Autosugestia se diferenţiază de efectul placebo în două feluri: efectul placebo se referă doar la folosirea unei substanţe cu proprietăţi farmacologice, pe când autosugestia nu are nevoie de un suport fizic. Autosugestia desemnează orice efect datorat credinţei, pe când efectul placebo desemnează efecte medicale, terapeutice… într-un cuvânt, legate de medicină. Efectul placebo este o formă specială a autosugestiei.
Milioane de persoane s-au vindecat de boli (câteodată grave) practicând autosugestia conştientă. Este o metodă care funcţionează, iar autosugestia practicată de numeroşi terapeuţi dă rezultate spectaculoase.
Iată câteva exemple:
Omul de afaceri Will Clement Stone, care a devenit miliardar plecând de la nimic, afirmă că a reuşit datorită autosugestiei.
Oncologul Carl Simonton spune că imaginile şi gândurile pozitive dezvoltate împotriva cancerului provoacă „efecte” considerabile asupra procesului de autovindecare.
Autorul american Og Mandito ne explică de asemenea că practicarea regulată a autosugestiei pozitive este cel mai mare factor de schimbare.
Doctorul Maxell Maltz, chirurg estetician şi autorul „Psihociberneticii” (vândută în 30 milioane de exemplare) ne aminteşte că creierul este programat plecând de la „date” (gânduri, experienţe, imagini mentale), iar imaginarul ne guvernează actele, deciziile, întâlnirile… şi că este suficient să schimbăm acest imaginar prin autosugestie, de exemplu, pentru a ne schimba gândurile.
În fine, Shakti Gawain, autoarea numeroaselor best-seller-uri despre transformarea pozitivă, este dovada vie a binefacerilor autosugestiei, pe care o practică în mod regulat.
De ce se practică autosugestia?
Straturile cele mai profunde ale inconştientului sunt foarte sensibile la sugestiile dictate de voinţa conştientă. Diferitele metode de punere în „stare de sugestibilitate”, cum ar fi autohipnoza, Programarea Neuro-Lingvistică, sofrologia sau chiar yoga, ne conduc spre o stare foarte înaltă de receptivitate pentru sugestie sau autosugestie conştientă, deschizându-ne calea de acces spre aceste straturi. Sugestiile formulate în acel moment sunt întărite prin puterea formidabilă a inconştientului şi pot exercita o mare influenţă asupra personalităţii noastre.
Autosugestia permite îmbunătăţirea sănătăţii, dezvoltarea calităţilor sau aptitudinilor (sport, încredere în sine, comunicare, memorie…) sau modificarea comportamentului. Autosugestia este un instrument puternic de schimbare şi de dezvoltare personală. Influenţa pe care poate să o aducă autosugestia asupra vieţii voastre şi asupra fericirii voastre este de-a dreptul fenomenală.
Autosugestia este posibilitatea de a vă influenţa voinţa, spiritul şi corpul. Prin autosugestie, puteţi declanşa reacţii fiziologice, ca de exemplu să vă încetiniţi pulsul, să vă atenuaţi o senzaţie de durere, dar şi să vă schimbaţi metabolismul pentru a favoriza vindecarea.
Fiecare dintre noi practică autosugestia fără să ştie, în sensul bun sau în sensul rău. Autosugestia practicată conştient oferă posibilitatea ca fiecare dintre noi să-şi însuşească acest mecanism natural şi să-l folosească, alegându-şi singur ideile şi sugestiile. În caz contrar, ca orice instrument prost folosit, riscaţi să suportaţi autosugestii involuntare şi să împiedicaţi orice progres.
Creativitate, idei, pasiune, motivaţie, calm, pe toate aceste le puteţi transpune în realitate. Vă puteţi transforma viaţa pur şi simplu practicând autosugestia, care este un instrument foarte simplu de utilizat.
Alegerea propriei autosugestii
Datorită autosugestiei, se spune că voinţa devine putere! Dar ştiţi cu adevărat ce vreţi? Singura modalitate de a obţine un răspuns este să vă puneţi această întrebare.
Acordaţi-va un timp, doar pentru voi şi începeţi să vă puneţi întrebări. Care este scopul adevărat al vieţii voastre, care sunt obiectivele pe care vreţi să vi le fixaţi şi să le atingeţi prin autosugestie pozitivă „Sunt pregătit/ă pentru schimbare şi mi-o doresc cu adevărat?” „Care este adevărata mea problemă şi care sunt îmbunătăţirile pe care vreau să le aduc în viaţa mea?”.
Este indispensabil să recurg la acest mic „brainstorming” înaintea oricărei tentative de schimbare prin practicarea autosugestiei. După cum s-a văzut de multe ori, pentru a se obţine rezultate prin autosugestie sau prin orice altă metodă de creştere personală, este necesar ca atât conştientul cât şi inconştientul să lucreze împreună. Sugestia pe care încercaţi să o implantaţi în inconştient nu va putea forţa spiritul vostru conştient dacă, conştient şi voluntar, nu doriţi acest lucru. Conflictul se va instala din nou. Fiecare îşi cunoaşte nevoile proprii, dorinţele şi motivaţiile, aşa că acordaţi-vă un timp pentru a reflecta la ceea ce doriţi, definiţi-vă obiectivele şi scrieţi-le pe o foaie de hârtie. Toţi terapeuţii sunt de acord că autosugestia este mult mai eficace dacă materializaţi „în scris” scopul pe care îl aveţi şi motivaţia, iar acest lucru vă va ajuta foarte mult să vă construiţi propria autosugestie. Puteţi să luaţi o foaie de hârtie şi să începeţi chiar acum.
Nu contează obiectivul pe care vi-l fixaţi, trebuie doar să vă ţineţi de el până ce l-aţi atins. Este mai eficient să lăsaţi inconştientul să lucreze cu sugestii pentru un singur obiectiv decât să vă lansaţi în prea multe sugestii în acelaşi timp.
Autosugestia trebuie să fie…
Emil Coue, farmacistul care a uimit lumea în 1920 cu metoda sa de sugestie, spunea: „Sugestiile trebuie făcute fără efort, dacă vreţi ca ele să fie eficiente”.
Acum ştiţi ce doriţi şi exact ceea ce vreţi să obţineţi. E timpul să vă construiţi sau să vă inventaţi propria autosugestie adaptată obiectivului dumneavoastră. Ca să o faceţi cât mai eficientă, trebuie să respectaţi câteva reguli, unanim cunoscute.
1. Autosugestia trebuie să fie … realizabilă.
Eficienţa autosugestiei depinde, bineînţeles, de realismul cererii. Aşa cum spunea Emil Coue, dacă vi s-a amputat un picior şi practicaţi autosugestia cu scopul de a-l face să crească la loc, aceasta nu va da rezultate. Este de preferat ca obiectivele să fie realizabile pe un termen mai scurt sau mai lung şi să le împărţiţi în obiective mai mici, ca să le realizaţi unele după altele. De îndată ce l-aţi îndeplinit pe primul cu prima autosugestie, treceţi la următorul şi trataţi-l în acelaşi fel până ce se realizează ,ca să mergeţi mai departe. În acest fel veţi construi şi veţi aduna încetul cu încetul diferitele piese ale unui mare vis.
2. Autosugestia trebuie să fie….precisă.
Formularea autosugestiei trebuie să fie foarte exactă. Fiţi exacţi asupra cantităţilor, asupra timpului sau datei, asupra culorilor, asupra locurilor, asupra calităţilor, caracteristicilor scopului vostru. De exemplu, în loc sa spuneţi „Vreau mai mulţi bani” folosiţi mai degrabă o frază de genul „Până la data de 15 mai 2010, voi avea o sumă de X milioane.”
3. Autosugestia trebuie să fie ….concisă
Ca să fie 100% eficientă, autosugestia trebuie să rezume obiectivul în doar câteva cuvinte. Ideal este ca aceasta să nu depăşească 10-15 cuvinte. Cu cât va fi mai scurtă, cu atât fraza va fi mai uşor de memorat şi deci mai uşor de asimilat de către inconştient.
4. Autosugestia trebuie să fie… afirmativă.
O sugestie construită pe o frază negativă ne face să ne gândim sau să ne imaginăm o idee la care nu vrem să ne mai gândim. Dacă spuneţi „Nu mai sunt bolnav”, la ce vă face să vă gândiţi această frază? La boală, bineînţeles. Ori inconştientul nu mai trebuie să audă acest cuvânt sau gând, deoarece îl va lua de bun şi va reţine această idee de boală. Dacă spuneţi „Mă simt din ce în ce mai sănătos”, ideea principală pe care o va înregistra inconştientul va fi sănătatea. S-a demonstrat ştiinţific că subconştientul nu înţelege decât cuvintele cheie ale unei sugestii şi nu ţine cont de prepoziţii sau de negaţii.
Faceţi-vă deci sugestiile respectând acest principiu al afirmaţiei şi nu mai spuneţi „Nu mai sunt stresat”, spuneţi mai degrabă „Sunt calm şi destins”.
5. Autosugestia nu trebuie să fie ….condiţională.
Excludeţi orice sugestie la condiţional cum ar fi : „Aş vrea să…”, „Mi-ar plăcea să….”, „Ar trebui să…”, „Ar fi bine să…”, „Aş dori să…”, etc. Toate aceste sugestii sunt total ineficiente, pentru că ele nu traduc voinţa unei schimbări profunde. Obiectivul rămâne slab exprimat, iar sugestia riscă să nu fie luată în seamă.
6. Autosugestia trebuie să fie … pozitivă.
Nu vă limitaţi mental inhibându-vă dorinţele, interzicându-vă visele. Rămânând realişti şi cu perseverenţă, practic sugestiile vă pot aduce tot ceea ce vă imaginaţi şi credeţi. Rămânând pozitivi vă schimbaţi starea, vedeţi viaţa altfel. O sugestie pozitivă este întotdeauna bună şi împiedică spiritul să meargă spre latura negativă, pesimistă. Umpleţi-vă spiritul de sugestii pozitive şi vă veţi îndeplini multe dorinţe.
7. Autosugestia trebuie să fie …concretă.
Inconştientul este mai sensibil la un limbaj concret decât la un limbaj abstract, spre deosebire de conştient. Evitaţi cuvintele sau frazele care nu evocă nici o imagine, alegeţi cuvinte care vă entuziasmează, care evocă emoţii pozitive intense şi care formează o imagine clară a ceea ce doriţi să obţineţi.
8. Autosugestia trebuie să fie…simplă.
Inconştientul nu raţionează şi nu analizează. Frazele şi sugestiile prea complicate nu sunt înţelese de către inconştient. Un studiu a demonstrat că vocabularul folosit de către inconştient este acela al unui copil de 12 ani. Faceţi deci sugestii simple.
9. Autosugestia trebuie să fie … repetitivă.
Este de preferat să alegeţi o singură frază şi să o repetaţi fără încetare, astfel încât ea să fie prezentată de zeci de ori inconştientului, mai degrabă decât să construiţi o mulţime de sugestii. Puterea repetiţiei sugestiei, de multe ori studiată în psihologie, este de o eficienţă redutabilă.
10. Autosugestia trebuie să fie … lentă.
Contrar conştientului, care percepe uşor detaliile şi care este sensibil la un debit accelerat, inconştientul are nevoie de un debit lent şi de pauze dese, pentru a-şi ameliora înţelegerea. Repetaţi sugestiile, dar nu prea repede.
Ultimele sfaturi pentru autosugestie
Alegeţi un mediu destins:
Autosugestia poate fi practicată oriunde, chiar într-un cadru zgomotos. Dar este de preferat să găsiţi un cadru liniştit în care să vă concentraţi mai bine asupra autosugestiei.
Spuneţi autosugestia cu voce tare. Atunci când nu sunteţi singuri, singura formă a autosugestiei este să o repetaţi mental. Dar încercaţi să o repetaţi şi cu voce tare, măcar o dată; veţi constata că impregnarea ei în inconştient pe canalul auditiv o va întări în mod semnificativ .
Limita autosugestiei: oboseala. Autosugestia cere o anumită energie mentală : Nu o practicaţi atunci când sunteţi obosiţi intelectual şi când simţiţi că acest lucru v-ar cere un efort suplimentar; in acest caz nu va fi eficientă.
In încheiere, câte ceva despre gândurile pozitive….
Atunci când gândiţi pozitiv emiteţi unde pozitive care se răspândesc în jurul vostru ca razele soarelui şi devin contagioase. Atunci când răspândiţi bucurie, acest lucru se va resimţi în anturajul vostru la fel de pozitiv ca şi asupra voastră.
Gândirea pozitivă are o energie fabuloasă, de o putere extraordinară. Gândirea pozitivă atrage numai lucruri pozitive, bucurie, fericire, sănătate. Înlocuiţi gândurile negative cu gânduri pozitive şi astfel veţi alunga nefericirile din viaţa voastră.

,,Bine"si ,, Rau" in fiecare dintre noi

Până nu vei înţelege că oricine este bun, îţi va fi greu să găseşti bunătate în tine însuţi sau în alţii. Eşti obişnuit să găseşti binele alături de rău. „Acesta e bun, acela e rău.” Aşa arată modul tău de a te judeca pe tine şi de a-l judeca pe aproapele tău. El nu îţi va aduce niciodată pace. Aproapele tău nu este bun sau rău – şi nici tu, de altfel. Amândoi sunteţi numai buni. Nu există rău în voi. Poţi crede că există rău în tine – poţi, de fapt, crede că există prea puţin sau deloc bine în tine – dar aceasta este o credinţă greşită. Atâta vreme cât o vei menţine, te vei chinui pe tine însuţi sau pe alţii.
Ce vreau să spun când zic că există numai bine în tine? Aceasta înseamnă, oare, că eşti incapabil de un gând sau de un gest negativ? Fireşte că nu, altfel nu te-ai afla unde te afli. Lumea ta e un complex de gânduri şi gesturi negative, amestecate cu gânduri şi gesturi pozitive. Lumea ta este o lume a umbrelor, o lume a întunericului şi a luminii, combinate.
Totuşi, întreaga lume pe care o trăieşti este alcătuită numai din gânduri. Dacă ai putea elimina gândirea negativă din mintea ta, ai trăi într-un gen de lume cu totul diferit. Într-o lume în care există numai gânduri „bune”, comparaţia este imposibilă. Fără comparaţie, nu există interpretare – deci nu poate exista eşec, pedeapsă, sacrificiu sau suferinţă. Îţi poţi imagina o astfel de lume strălucitoare, nevinovată? S-ar putea să ţi se pară straniu că o astfel de lume poate exista, totuşi ea nu este mai greu de creat decât lumea pe care o locuieşti! Poţi începe să creezi această lume nouă, înţelegând că în tine sau în semenul tău nu există nimic rău, ci numai bine.
Frica de rău este cea care face „răul” să pară real. Toată negativitatea se naşte din frică. Însuşi conceptul de „rău” este un gând al fricii. Prin urmare, ce altceva mai există, pe lângă bunătatea ta, care este dreptul tău câştigat prin naştere? Există îndoiala care spune că nu eşti bun. Există frica. Viaţa ta e alcătuită din bunătate asaltată de îndoială şi frică.
De câte ori, în decursul unei zile, îndoiala şi frica nu-ţi contestă perceperea propriei tale bunătăţi? De câte ori nu-ţi contestă ele perceperea bunătăţii aproapelui tău? O dată ce ştii că îndoiala şi frica operează încontinuu în cadrul experienţei tale, le poţi accepta în mod conştient. Apoi. ele devin, pur şi simplu, parte din dansul conştientei. „Oh, da, ştiu că sunt bun. Şi ce s- ar întâmpla dacă n-aş fi?” Acest dans are loc în minte. Dialogul se desfăşoară într-un dute-vino continuu. Dar, încetul cu încetul, îşi pierde din tonul osânditor. Treptat, pe măsură ce frica este îmbrăţişată, ea se stinge. Conflictul se şterge din mintea care îşi recunoaşte propria bunătate. Şi, o dată ce şi-a recunoscut propria bunătate, ea nu o poate menţine decât extinzând-o asupra altora. Dacă vezi pe altcineva ca fiind rău, ai îngăduit îndoielii şi fricii să se întoarcă în mintea ta. Ceea ce este divin e liber de dualitate şi de orice fel de conflict.
Te deschizi către divinitate, atunci când vezi propriul tău bine şi pe cel al aproapelui tău ca fiind unul şi acelaşi. Divinitatea e întotdeauna împărtăşită. Ea nu este niciodată exclusivă. Tot ceea ce înseamnă exclusivitate este o plăsmuire a fricii. Tot ceea ce înseamnă judecată este o plăsmuire a fricii. Numai atunci când respingi răul şi accepţi binele vei alunga frica din inima ta. Nici unul dintre copiii lui Dumnezeu nu poate fi rău. În cel mai nefericit caz, el este chinuit. În cel mai nefericit caz, îi atacă pe alţii şi îi învinuieşte pentru chinul său. Dar el nu este rău. Da, chiar atât de adânc trebuie să meargă compasiunea ta.
Nu există fiinţă umană care să nu merite iertarea ta. Nu există fiinţă umană care să nu merite iubirea ta. Tu-ţi poţi stabili condiţiile şi justificările – dar pe mine ele nu mă păcălesc. Ţi-am spus adevărul. Nu e în interesul tău să-l denaturezi. Dacă ţi-e greu să ierţi şi să iubeşti pe cineva, spune-o. Nu-l condamna, ca să-ţi justifici propria slăbiciune. Dacă eşti cuprins de frică, spune adevărul. Adevărul aduce întotdeauna sănătate mintală. Doar cel cuprins de frică judecă pe altul. Ai trecut tu dincolo de strânsoarea fricii? Dacă nu, atunci recunoaşte-ţi frica. Dacă îţi recunoşti frica, nu îi vei judeca pe ceilalţi, deoarece vei ajunge să înţelegi că frica îţi distorsionează întotdeauna percepţia. Recunoaşte-ţi frica şi fii sincer cu tine şi cu ceilalţi. Mărturiseşte: „Sunt cuprins de frică acum şi de aceea nu pot vedea corect.” Renunţă la judecăţile pe care vrei să le faci, căci ele nu sunt altceva decât un atac lipsit de sens împotriva cuiva a cărui bunătate nu o poţi vedea.
Fiecare judecată pe care o faci despre aproapele tău vădeşte cu mare precizie ceea ce urăşti sau nu poţi accepta la tine însuţi. Nu urăşti pe altcineva, decât în cazul în care îţi aduce aminte de tine însuţi. lată de ce, orice încercare de a justifica mânia, frica sau judecata eşuează lamentabil. Este pur şi simplu o tentativă de a acuza pe altcineva pentru propria ta greşeală. O încercare lipsită de onestitate. De responsabilitate. Ai mijloacele de a pune definitiv capăt judecăţii, dar încă mai vrei s-o justifici. De ce?Fiindcă nu-ţi poţi recunoaşte greşeala. Preferi să suferi, decât să admiţi că ai făcut o greşeală. Preferi să pretinzi că eşti perfect, decât să recunoşti că, în cazul ăsta, eşti un învăţăcel. Ce orgoliu de neînţeles!
A greşi nu este un lucru atât de îngrozitor. Greşeala nu te va deposeda de iubire şi de acceptare. Tu aşa crezi, dar asta nu e decât o închipuire. Ceea ce te privează de iubire este insistenţa că faci ceea ce trebuie, atunci când, de fapt, nu faci. Asta împiedică intervenţia corectivă. Încearcă, te rog, să înţelegi acest lucru. A nu face ceea ce trebuie nu înseamnă a fi „rău”,iar a face ceea ce trebuie nu înseamnă a fi „bun”. Fiecare dintre voi va face atât ceea ce trebuie, cât şi ceea ce nu trebuie, de sute de ori în cursul unei singure zile. Îţi spun că nu poţi număra de câte ori faci ceea ce trebuie, sau ceea ce nu trebuie pe durata călătoriei tale pământeşti. Această lume este o şcoală şi ai venit aici ca să înveţi. A învăţa înseamnă a face greşeli şi a le corecta. A învăţa nu înseamnă a face tot timpul ceea ce este bine.
Dacă ai face tot timpul ceea ce este bine, ce nevoie ar mai fi să vii la şcoală? Fii smerit, prietene. Te afli aici ca învăţăcel şi trebuie să accepţi că aşa stau lucrurile, dacă e să-ţi însuşeşti lecţiile pe deplin. Dacă nu recunoşti că ai făcut o greşeală, nu te pot ajuta s-o corectezi. Dar, admite-ţi greşeala şi corectarea va fi acolo, o dată cu iertarea. Nu încerca să fii perfect, prietene. Este un ţel nepotrivit.
Numai cei care aleg să sufere mult şi din greu doresc să fie perfecţi. Doreşte, în schimb, să recunoşti fiecare greşeală pe care o faci – ca să poţi învăţa din ea. Perfecţiunea vine spontan şi fără efort, numai atunci când spui adevărul, când renunţi la dorinţa de a-i impresiona pe alţii, când îţi abandonezi falsa mândrie. Cei care cer corecţia – o vor primi. Nu pentru că sunt mai buni decât alţii, ci, pur şi simplu, pentru faptul că o cer.
Nu îi judeca pe cei ce nu sunt gata să-şi recunoască greşelile. Împărtăşeşte altora din experienţa ta, dar nu căuta să Ie-o impui, căci nu ştii ce nevoi au alţii şi nu e treaba ta s-o ştii. Aminteşte-ţi de ceea ce este bun în aproapele tău. Aminteşte-ţi de ceea ce este bun în tine însuţi. Lasă toate fricile şi judecăţile să se disipeze, acolo unde se ivesc. Recunoaşte-ţi greşelile şi fii tolerant faţă de greşelile pe care le fac alţii. Iată ce-ţi cer eu. E simplu, nu-i aşa? E atât de simplu, încât vei uita mereu. Dar nu fi descurajat. Dacă dorinţa ta pentru pace e puternică, în cele din urmă îi vei ceda. O dată ce ai decis că asta este ceea ce vrei, nu poţi să nu reuşeşti să vii acasă.

vineri, 12 noiembrie 2010

Din viata

Mereu am senzaţia ca trebuie sa mai invat ceva de la viata. Niciodată nu sunt mulţumita de ceea ce ştiu .Pana la maturitate am invatat de la părinţi respectul, cinstea, dragostea fata de oameni, iertarea. Si vreau sa invat ca viata este cel mai frumos dar oferit de D-zeu , ca avem un rost pe aceasta lume. Vreau sa invat sa nu mă mai doară răutatea oamenilor, vreau sa invat sa cunosc oamenii, vreau sa invat sa accept si sa ignor minciunile oamenilor.....Cum ar fi o astfel de lume in care toti oamenii ar fi astfel?In care fiecare l-ar privi pe celalalt cu respect si cu iubire,ca pe un adevarat frate?In care nu ar exista resentimente,ura . In care fiecare ar incerca sa-l inteleaga pe celalalt si sa-l accepte,chiar diferit fiind?In care fiecare ar fi dispus sa-i dea celuilalt o mana de ajutor?Sa-l trateze cel putin ca pe un egal?Pe scurt,sa-l iubeasca?Cum ar fi o asemenea lume?
Frumusetea vine din interior.Daca reusim sa "acumulam"in noi mai multa "bogatie" de suflet,mai multa bucurie,mai multa pace,ea se va extinde si in exteriorul nostru.Si lumea intreaga va deveni o materializare a frumusetii divine...pentru ca frumusetea vine din interior...

De aceea :
Viata trebuie traita,ea nu inseamna numai obligatii si munca,lupta de spravietuire sau bogatie Viata isi are curiozitatile si legile ei,nu este un drum asfaltat,presarat cu petale de trandafiri pe care sa mergem fara grija,linistiti.
Ea are suisuri si coborasuri,dar principalul este sa nu ne pierdem firea,sa putem iesi din impas cu usurinta si cu fruntea sus.
Secretul succesului este sa sti sa pierzi cu demnitate si sa castigi cu modestie.
Exista o arta de-a trai,pe care putini dintre noi a stim pune in slujba intereselor noastre,iar cei mai multi nici macar nu o pricepem.
Viata e o povara in care totul se uita si nimic nu dureaza.
Mereu iti va cere mai mult decat iti va putea da ea vreodata.
Invata sa traiesti frumos,sa iubesti,sa visezi ,sa speri,sa infaptuiesti.
Da celor din jurul tau dragostea pe care tu insuti ti-o doresti.
Nu fi egoist in gesturi si cuvinte frumoase si daca sti sa primesti,invata sa dai.
Fa asta astPărinţii ne-au învăţat să te faci văzut, dar nu şi auzit. Află cine eşti cu adevărat dacă vrei să-ţi trăieşti viaţa, nu doar să-ţi câştigi traiul!
A avea succes inseamnã ca te poti convinge pe tine insuti, inaltandu-te si luminandu-te, in timp ce te lupti pentru scopul tau constructiv. A avea noroc inseamna ca, in timp ce slujesti un ideal maret, sa poti darui din plinul tau si altora.

,,Sa fii un recipient plin de forte vindecatoare, innoitoare. Nici o cariera nu poate fi mai inalta si nici o bogatie nu poate avea valori mai trainice decat acestea.”A avea succes inseamnã ca te poti convinge pe tine insuti, inaltandu-te si luminandu-te, in timp ce te lupti pentru scopul tau constructiv. A avea noroc inseamna ca, in timp ce slujesti un ideal maret, sa poti darui din plinul tau si altora.În fiecare zi alegem dacă să ne iubim sau nu, dacă să acceptăm viata aşa cum e sau nu, dacă să o luăm pe o cale sau pe alta. A alege totul pentru binele tău înseamnă în final că te-ai iertat complet şi că în adîncul inimii crezi acum că meriţi toată iubirea ta, preţuind fiecare clipă pe care o trăieşti azi, din plin.

Eliberează-te de tiparul vinovăţiei. Ai dreptul să te priveşti cu dragoste indiferent ce crezi că ai greşit. Greşeala înseamnă evoluţie, căci nu ai cum să înveţi decît încercînd să rezolvi problemele vieţii cît de bine poţi. Ştiind doar că în fiecare clipă ai făcut tot ceea ce puteai.

Uită-te la tine prin ochii iubirii divine, căci meriţi să te preţuieşti aşa cum Dumnezeu care te-a creat o face în fiecare clipă, din dragoste pentru tine. “
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înteles că în toate împrejurările, mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit.
si atunci, am putut să mă linistesc.
Astăzi, stiu că aceasta se numeste … Stimă de sine.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că nelinistea si suferinta mea emotională, nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele.
Astăzi, stiu că aceasta se numeste … Autenticitate.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viată diferită si am început să înteleg că tot ceea ce mi se întâmplă, contribuie la dezvoltarea mea personală.
Astăzi, stiu că aceasta se numeste … Maturitate.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greseală să fortez o situatie cu singurul scop de a obtine ceea ce doresc ,Astazi, stiu că aceasta se numeste … Respect.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să mă eliberez de tot ceea ce nu era benefic … Persoane, situatii, tot ceea ce îmi consumă energia. La început, ratiunea mea numea asta egoism.
Astăzi, stiu că aceasta se numeste … Amor propriu.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să-mi mai fie teamă de timpul liber si am renuntat să mai fac planuri mari, am abandonat Mega-proiectele de viitor. Astăzi fac ceea ce este corect, ceea ce îmi place, când îmi place si în ritmul meu.
Astăzi, stiu că aceasta se numeste … Simplitate.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să mai caut să am întotdeauna dreptate si mi-am dat seama de cât de multe ori m-am înselat.
Astăzi, am descoperit … Modestia.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înteles că ratiunea mă poate însela si dezamăgi. Dar dacă o pun în slujba inimii mele, ea devine un aliat foarte pretios.
si toate acestea înseamnă … Să stii să trăiesti cu adevărat.”

Calitati

Ne petrecem anii copilăriei şi adolescenţei învăţând cum să fim „în rând cu lumea”. Odată deveniţi adulţi însă, ni se cere să fim noi înşine. În cele mai multe profesii cu cât eşti mai tu însuţi, cu atât eşti mai apreciat. Acest paradox naşte confuzie în minţile atâtor copii deveniţi adulţi şi la rândul lor părinţi.
Ce înseamnă să fim noi înşine? Înseamnă să ne cunoaştem şi exprimăm unicitatea în raporturile cu ceilalţi, respectând în acelaşi timp dreptul lor la propria lor viziune despre lume. Înseamnă să ne asumăm propriul adevăr şi să îl afirmăm în lume, fără ca prin aceasta să încălcăm adevărul altcuiva. Uşor de zis, nu totdeauna la fel de uşor de făcut.
Mai înseamnă să ne conştientizăm calităţile şi să le transpunem în faptă. Limitele trebuie asumate şi prelucrate, nu negate, nici reprimate. Acesta este procesul numit de psihologul umanist Abraham Maslow auto-actualizare. El o considera cea mai înaltă dintre nevoile umane şi o plasa în fruntea piramidei trebuinţelor umane.
Cu alte cuvinte, după ce toate dorinţele s-au împlinit rămâne nevoia de a fi eu însumi, de a scoate la iveală calităţile de care dispun şi – chiar mai mult, după cum aveau să spună urmaşii lui Maslow – nevoia transpersonală de a găsi acel EU divin, scânteia de spirit care ne defineşte ca existenţă, conştiinţă şi fericire pură.
„Un muzician trebuie să facă muzică, un artist trebuie să picteze, un poet trebuie să scrie, dacă vor să fie împăcaţi cu sine. Ceea ce un om poate fi, aceea trebuie să fie. Aceasta este nevoia pe care o numim auto-actualizare… ea se referă la dorinţa omului de împlinire, adică la tendinţa de a deveni ceea ce este de fapt în potenţialul său: a deveni tot ceea ce poate deveni…”, spunea Abraham Maslow.
Aceasta pentru că fiecare dintre noi aduce în lume ceva ce nimeni altcineva nu poate exprima. Şi pentru a simţi că ne trăim cu adevărat viaţa este esenţial să aflăm care e darul nostru unic: ceva la care suntem foarte buni şi care aduce celorlalţi un folos, o valoare constructivă. Cu alte cuvinte, plusul cu care fiecare contribuie la Întreg.
Nu e nevoie să fii un mare erou sau o celebritate. Ci doar să conştientizezi şi să exprimi unicitatea sufletului tău. Dincolo de toate rănile pe care ţi le-a produs viaţa, dincolo de toate măştile pe care le-ai adoptat, ai un dar pe care eşti dator (faţă de tine) să îl împărtăşeşti celorlalţi.
Cum pot şti cât de auto-actualizat sunt?
Iată cele mai importante criterii, descrise chiar de Maslow.
Oamenii auto-actualizaţi se recunosc după următoarele trăsături:
Se definesc mai mult prin ceea ce sunt, decât prin ceea ce au. Sunt fericiţi şi împliniţi, pentru că împlinirea lor sufletească depinde mai puţin de ce e în exterior.
Sunt realişti şi nu se tem de necunoscut, pe care îl tratează chiar cu o vie curiozitate.
Au o abilitate superioară de a raţiona şi de a simţi adevărul.
Au o înţelegere superioară a naturii umane. Acceptă propria fiinţă, pe ceilalţi, împrejurările şi lumea ca întreg aşa cum sunt. Sunt deschişi să înveţe de la oricine.
Sunt prietenoşi dincolo de toate stereotipurile ce mai apar în interacţiunile umane. Caută dreptatea pentru toţi. Sunt orientaţi spre a găsi tot ce e mai bun în oameni şi în circumstanţele cu care se confruntă.
Sunt spontani şi nu au inhibiţii inutile.
Pot rămâne singuri fără a se simţi singuri. Le place solitudinea şi intimitatea mai mult decât majorităţii oamenilor şi tind să fie detaşaţi de aşteptările impuse din exterior asupra lor.
Se ghidează în principal după simţul lor interior. Nu le place să înghită informaţiile gata digerate.
Sunt autonomi şi independenţi în viaţă, ca şi în gândire. Rezistă conformismului şi prejudecăţilor. Morala lor este una dictată din interior, nu admit să li se servească idei de-a gata. Îşi determină singuri comportamentul şi le place să-şi formeze propriile păreri asupra oamenilor şi evenimentelor.
Au o inteligenţă emoţională dezvoltată şi nu simt nevoia să se învinovăţească sau să se ruşineze de ceva. Tind să fie senini, caracterizaţi de o lipsă a îngrijorării. Au iniţiativă, sunt responsabili şi-şi controlează comportamentul în mod armonios.
Munca lor se leagă de ceea ce se pricep cel mai bine să facă şi le şi place cel mai mult, de aceea ei o percepe adesea ca pe o joacă. Dorinţele lor sunt în perfect acord cu raţiunea.
Trăiesc clipa, se bucură de viaţă. Le place să simtă că vibrează cu viaţa. Experienţele la vârf (care presupun pătrunderea în supraconştient) le sunt familiare.
Sunt conştienţi de unicitatea lor înnăscută pe care o manifestă în tot ce fac. Sunt creativi, originali, dezinhibaţi şi valoroşi, datorită percepţiei lor rapide a ceea ce este real şi adevărat.
Au un simţ sănătos al umorului, mai curând unul filosofic decât agresiv. Ei pot râde de ei înşişi, dar nu fac glume care să-i rănească pe ceilalţi.
Caută permanent dezvoltarea personală. Sunt conştienţi de scopurile lor fundamentale în viaţă şi se dedică pentru împlinirea lor, atât pentru beneficiul lor, cât şi pentru a-i servi pe ceilalţi.
________________________________________

Calitati