Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

joi, 30 decembrie 2010

Tuturor ..... va doresc un sfarsit de an imbelsugat si plin de bucurii! La multi ani!

Tuturor prietenilor,care m-ati insotit pe parcursul acestui an , in fiecare picatura a sampaniei , in cinstea noului an 2011 sunt toate urarile mele. Lasati o parte din lumina artificiilor aprinse in noaptea anului Nou sa va lumineze. Fie ca anul care vine sa fie pentru voi o punte spre ceva mai bun, mai luminos. Tot ce va este de folos sa se realizeze si nimic sa nu va innoureze "cerul" senin al vietii! Anul Nou sa va daruiasca sanatate, pace in suflet si prosperitate. LA MULTI ANI!

Avem nevoie de... schimbare...

Nu lasa pentru anul viitor ceea ce poti face chiar ACUM!

Instalarea programului: IUBIRE

Un an nou bun si la fel de “productiv”, astfel incat sa ne putem umple sufletele atunci cand simtim nevoia!Este ideal sa fie indemn pentru viitorul an.
Programul va functiona cu siguranta, daca vom dezinstala restul programelor care au “virusi” Foarte frumos , metodic explicat si cu siguranta va rula cu succes atit timp cit inima noastra este deschisa!

UN AN NOU PLIN DE IUBIRE!!

LA MULTI ANI si SARBATORI FERICITE!


miercuri, 29 decembrie 2010

Pentru anul 2011- Salvati Planeta Pamant -Natura -fotografii uimitoare



Avem datoria morala ca in anul 2011 sa salvam Planeta Pamant, contributia e a noastra, a tuturor.
Poate că pentru fiecare om de pe planeta Pământ cuvîntul "acasă" are un înţeles diferit şi poate că reprezintă un loc sau un spaţiu diferit însă un adevăr fundamental adesea ignorat este faptul că noi toţi cei aproximativ 6 miliarde de oameni trăim pe o singura planetă, într-o singură "casă". Din păcate, în ultimii ani, simultan cu dezvoltarea sindromului tehnologic, am început să adoptăm o oarecare atitudine de neglijenţă faţă de aceasta casă a noastră a tuturor şi suntem pe cale să devenim un pericol major în tulburarea echilibrului ecologic al propriului nostru cămin uitînd că viaţa noastră, calitatea aerului, apei şi a hranei vitale depind de felul în care noi avem grijă şi respectăm dreptul la viaţă al Terrei.
Din nefericire, cu toate că planeta se găseşte la ora actuală într-o situaţie critică, oamenii cunosc prea putin problemele cu care ea se confruntă şi asta datorită lipsei de informare, a neglijenţei. Planeta noastră a ajuns în această situaţie datorită tendinţei fiinţei umane de cucerire, de exploatare nelimitată a resurselor naturale. A venit timpul să respiram un aer pur, la a putea să ne plimbăm printr-o pădure sau parc fără să întalnim ambalaje de plastic si hartii aruncate pretutindeni, la a putea să spunem NU despaduririlor masive. Ca urmare a descoperirilor făcute, cercetătorii din domeniul ştiintelor mediului înconjurător îşi exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea privind schimbarea radicală a climei pe întreaga planetă. Acumularea dioxidului de carbon în aer permite radiaţiilor solare să penetreze înspre pămînt însă nu permite caldurii dinspre planetă să treacă în spaţiu. Cu cât mai dens este stratul de dioxid de carbon, cu atît mai mult caldura emisă de pămînt este îndreptată înapoi înspre pămînt acest lucru ducând treptat la o încălzire globală a climei Terrei. Cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Meteorologilor estimează că în cazul în care procesul de acumulare a dioxidului de carbon în aer continuă în ritmul actual, temperatura planetei pînă la mijlocul secolului XXI va creşte cu 1,5-4,5 grade. Aceasta încălzire ar putea produce schimbări majore în ceea ce priveşte ciclul ploilor pe întregul pămînt şi ar putea cauza topirea calotei polare (proces similar cu cel petrecut cu 120.000 de ani în urma).
Pe de altă parte scurgerile de substante chimice reziduale continand fosfor sau mercur, în apele ultimilor ani, au adus cu ele schimbari totale în fauna şi flora mediului înconjurător. Plante care de obicei nu creşteau în Delta Dunării, din cauza alterării apei din nutrienţi, au gasit un mediu prielnic de creştere şi au invadat spaţiul ocupat de alte specii de plante consumînd tot mai mult din oxigenul disponibil în apă şi cauzînd dispariţia unor numeroase specii autohtone.
Dar ce este de facut pentru a schimba aceasta situaţie? Dupa cum bine ştim România se află la început de drum pe calea reciclării materialelor din plastic . Acum am inţeles că trebuie mai întîi să ne reeducăm şi să începem cu cel mai simplu pas. După ce am reuşit să ne însuşim această lecţie, vom putea să ne apucăm de proiecte mai mari. Dar de ceea ce noi avem nevoie astăzi cel mai mult este iubirea către tot ceea ce reprezintă viaţa. Această iubire este legătura a o suta de mii de generatii de oameni trăind mână in mănă cu natura. Nu avem nevoie de alta dovadă ca să ne convingem că suntem umani, că aparţinem acestei planete şi că avem dreptul şi obligaţia să o păstrăm aşa cum ne-a fost lăsată de generaţiile de dinaintea noastră.

Cu anul nou 2011!!!

Fie ca spiritul sarbatorilor de iarna sa patrunda in casa si in sufletul vostru si al tuturor celor dragi! Iubirea, bucuria, intelepciunea si generozitatea sa va fie calauza in 2011! In speranta unui an mai bun, va trimit o boare de sanatate, un strop de incredere si fericire!
In anul care vine... iertati...iubiti...zambiti... exprimati-va... ajutati un batran... acceptati un compliment...ascultati-va prietenii... fiti intelegatori cu voi si cu altii...uitati-va la un album cu poze... amintiti-va intotdeauna ca nu sunteti singuri... spuneti-le celor dragi cat de mult ii iubiti... jucati-va cu un copil... cititi o carte buna...... renuntati la tot ce nu va place... indepliniti-va promisiunile... sperati ca ceea ce va doriti se va indeplini...

LA MULTI ANI!


marți, 28 decembrie 2010

Urcusuri si Coborasuri...

Elementele acestea doua formeaza impreuna ceea ce noi numim "viata"...(...da asta este cu sau fara ele viata merge inainte...nu trebuie sa dam inapoi orice ar fi...tot ce trebuie sa facem este sa traim cat mai ,,frumos" si sa nu "privim inapoi".
Viata nefolositoare e o moarte timpurie(Goethe)...
Sunt de acord cu aceasta afirmatie, trebuie sa stim sa ne bucuram de viata,chiar si de cele mai nesemnificative evenimente din viata noastra:sa apreciem ceea ce avem,fara lacomie sau ura. Trebuie sa profitam de fiecare etapa a vietii, chiar sa savuram din plin orice moment de bucurie sau tristete din viata noastra,sa ne bucuram de aceasta existenta efemera pe care o avem fiecare dintre noi.Nu trebuie sa uitam niciodata ca avem o singura viata si nu trebuie sa o lasam sa treaca fara a avea satisfactii. Trebuie sa fim optimisti, sa nu ne lasam doborati de unele esecuri, deci trebuie sa avem responsabilitatea de a face ceva folositor in fiecare zi. Consider ca pentru a avea o viata folositoare trebuie sa avem atitudine pozitiva, incredere in fortele proprii, sa fim constienti ca nu e bine sa irosim timpul, numai asa vom obtine ceea ce ne dorim de la viata....adica fericirea deplina...

Bunele maniere in mijloacele de transport in comun.

Film educatie -Campania de promovare a normelor de igiena si a mediului ...

joi, 23 decembrie 2010

CRĂCIUN FERICIT!



In fiecare an, incepand cu luna decembrie, sufletele noastre incep sa simta cum ceva parca in atmosfera e schimbat - se apropie o perioada frumoasa a anului "Sarbatorile de iarna" - cand oamenii sunt mai buni, mai frumosi, mai intelepti . Fara sa ne dam seama, de multe ori uitam ca langa noi exista o persoana careia am putea sa-i impartasim gandurile noastre, o persoana dispusa sa se bucure alaturi de noi .
Aproape oriunde am merge, in aceasta perioada, vedem peste tot invazia de globuri si beculete colorate, ghirlande, cutii pentru cadouri … si ne intrebam – pentru a cata oara – doar asta sa insemne, oare, venirea lui Mos Craciun?
Daca mai credem in Mos Craciun? Credem, sigur ca da! Tot atat de mult cat credem in celelalte lucruri care nu se vad, nu sunt stralucitoare sau frumos colorate si impachetate cu profesionalism – dar care se fac simtite atunci cand sunt oferite din suflet si atunci cand le primim in sufletul nostru: Iubire, Adevar, Sinceritate, Iertare, Compasiune.
Mos Craciun nu va pleca niciodata din sufletul tau si nici din sufletul meu.
De sarbatori, A primi si a oferi – o lectie pe care o avem de invatat toti; desi avem nenumarate ocazii in fiecare zi pentru a invata, a repeta si a exersa aceasta lectie, uitam … amintindu-ne lectia numai in preajma sarbatorilor.
Dupa ce fiecare si-a curatat Casa Sufletului si locuinta de lucrurile mai putin semnificative pentru o viata fireasca, frumoasa, sa fim toti in acord cu Existenta si sa lasam florile Puritatii, Iubirii, Compasiunii, Bucuriei, Intelegerii, Recunostintei, Iertarii si Fericirii sa creasca in gradina sufletelor noastre.
Ofera cate una din aceste flori fiecarui om din viata ta – vei primi inapoi, inmiit, alte daruri, la fel de frumoase, de unde si cand te astepti mai putin.
Va dorim tuturor sa aveti parte de un Craciun frumos si linistit alaturi de cei dragi, sa va bucurati cu emotia simpla si pura a copiilor de tot ce va aduce Mos Craciun! şi fie ca sufletul vostru să fie împodobit cu cele mai frumoase sentimente, iar Armonia Interioară, Pacea Sufletească şi Liniştea provenită din Înţelegere şi Acceptare să facă parte din viața voastră.

Iarna este modul naturii de a spune “Inalta-ti spiritul”.



Desi suntem atasati de lunile calde de vara , iarna ne formeaza caracterele si scoate la iveala tot ce avem mai bun in noi.

Glasul Timpului

miercuri, 22 decembrie 2010

Pământul, Casa Noastră

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai interdependentă şi fragilă, viitorul ne poate rezerva atât mari pericole cât şi nebănuite oportunităţi. Pentru a progresa trebuie să recunoaştem că în mijlocul diversităţii magnifice de culturi şi forme de viaţă suntem o singură familie umană şi o singură comunitate terestră cu un destin comun. Trebuie să ne unim pentru a construi o societate globală durabilă bazată pe respectul pentru natură, drepturi umane universale, justiţie economică şi o cultură a păcii. În acest scop este imperativ ca noi oamenii de pe Pământ să declarăm responsabilitatea noastră unii faţă de alţii, faţă de marea comunitate a fiinţelor vii şi a generaţiilor viitoare.
Omenirea este o parte a unui vast univers în evoluţie. Pământul Casa Noastră este el însuşi viu găzduind o comunitate unică a vieţii. Forţele naturii fac din existenţă o aventură solicitantă şi nesigură, dar Pământul a oferit condiţiile esenţiale pentru evoluţia vieţii. Persistenţa fiinţelor vii şi bunăstarea omenirii depind de conservarea unei biosfere sănătoase cu toate sistemele sale ecologice, o varietate bogată de plante şi animale, soluri fertile, ape pure şi aer curat. Protecţia vitalităţii, diversităţii şi frumuseţii Pământului este o responsabilitate sacră.
Modelul dominant de producţie şi consum determină devastarea mediului, epuizarea resurselor şi o extincţie masivă a speciilor.
Fiecare poartă responsabilitatea pentru bunăstarea prezentă şi viitoare a întregii familii umane şi a tuturor celorlalte forme de viaţă ale lumii vii largi. Spiritul solidarităţii umane şi fraternităţii cu celelalte forme de viaţă este întărit când trăim cu respect pentru misterul creaţiei, recunoştinţă pentru darul vieţii şi umilinţă pentru locul ocupat de om în natură. Recunoaştem necesitatea urgentă a unei viziuni commune. În consecinţă, într-un spirit de solidaritate afirmăm următoarele principii interdependente care vizează un mod de viaţă durabil şi după care să fie ghidat şi evaluat comportamentul tuturor indivizilor, organizaţiilor,. I. Respect şi protecţie a comunităţii vieţii
1. Să respectăm Pământul şi viaţa în toată diversitatea ei.
a. Să recunoaştem că toate fiinţele vii sunt interdependente şi fiecare formă de viaţă are valoare indiferent de utilitatea ei pentru fiinţa umană.
b. Să afirmăm încrederea în demnitatea intrinsecă a tuturor fiinţelor umane şi în potenţialul intelectual, artistic, etic şi spiritual al umanităţii.
2. Grijă pentru comunitatea vieţii cu înţelegere, compasiune şi dragoste.
a. Să acceptăm că dreptul de a poseda, gestiona şi utiliza resursele naturale implică datoria de a împiedica afectarea mediului şi de a proteja drepturile fiinţei umane.
b. Să afirmăm că creşterea libertăţii, a cunoştinţelor şi a puterii, implică responsabilitatea promovării binelui comun.
3. Să construim societăţi democratice care sunt juste, participatorii, durabile şi pacifiste.
a. Să asigurăm ca toate nivelurile comunităţilor să garanteze drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi să ofere fiecăruia oportunităţi pentru a-şi realiza întregul potenţial.
b. Să promovăm justiţia economică şi socială permiţând tuturor să realizeze o viaţă în siguranţă, demnă şi responsabilă din punct de vedere ecologic.
4. Să asigurăm abundenţa Pământului pentru generaţiile viitoare.
a. Să recunoaştem că libertatea de acţiune a fiecărei generaţii este determinată de necesităţile generaţiilor viitoare.
b. Să transmitem generaţiilor viitoare valorile, tradiţiile şi instituţiile care încurajează comunităţile umane şi ecologice înfloritoare pe termen lung ale Pământului

miercuri, 15 decembrie 2010

Cum sa fim ECO de Sarbatori

1. Bradul
Craciun fara brad, nu se poate. Dar cu tot trendul "eco-green" si stirile alarmante din ultima vreme despre distrugerea planetei din cauza stilului nostru "civilizat" de viata, mai ca-ti vine sa renunti la el si sa te multumesti cu doua-trei crengute atarnate prin casa. Nu e cazul... inca. Mai putin daunator decat bradul natural e cel artificial, dar solutia ideala ramane bradul in ghiveci. Aceasta este varianta cu adevarat eco.
Daca alegi bradul artificial, salvezi un copac de la taiere, e drept, dar contribui la risipa de energie si de petrol, indispensabile pentru fabricarea copacilor artificiali. Pe langa pretul redus (24 lei pentru un copac de 1,80 m), avantajul este ca bradul artificial tine mai mult (pana la 3-4 ani, dupa aceea incepe sa arate prafuit). Cu alte cuvinte, ataci natura o data la 4 ani. Tot e mai bine decat anual... Sa nu incepi cu texte de genul: "Daca e artificial, nu miroase a brad in casa"! Poti foarte bine sa legi cateva crengute naturale printre cele artificiale, sa ai aranjamente din brad in fiecare camera si gata, iti miroase casa a Craciun!
Dar daca vrei cu adevarat sa faci un bine naturii, alege bradul in ghiveci. Hai, fa un efort financiar si macar o data pe an alege optiunea mai scumpa. Putinul pe care il facem fiecare dintre noi contribuie mult la prelungirea vietii planetei. Gandeste-te la imaginea dezolanta a brazilor aruncati la gunoi sau chiar in plina strada odata ce trec Sarbatorile. L-ai cumparat, l-ai impodobit, ti-ai facut poze langa el, te-ai laudat prietenilor ce brad frumos ai si dupa aceea il arunci cat colo, ca pe o carpa. E trist... alege sa traiesti mai responsabil si mai altruist.
2. Ornamentele
Nu e nevoie sa cumperi globuri noi ca sa te bucuri de un brad mai frumos decat cu anul trecut.
Ai tot ce-ti trebuie la tine in casa: ia niste CD-uri vechi si atarna-le pe post de globuri, prinde insignele de crengute, margelele si alte bijuterii de care te poti dispensa pentru perioada Sarbatorilor le poti intinde prin brad, sau poti crea un siraj lung din ace de siguranta sau din nasturi.
Taie o cutie de carton in diferite forme (stea, omulet, semiluna, ingeras, soare, forme de animale etc.), picteaza-le in ce culori vrei, sau infasoara-le in ata sau hartie colorata, si atarna-le in brad. Poti face la fel cu o minge de tenis, cu nuci sau cu oua (dupa ce le golesti de continut), poti sa agati in brad conifere sau flori uscate.
De ce sa dai banii pe ornamente artificiale, care nu sunt bio-degradabile, cand poti lasa natura sa-ti impodobeasca bradul? Solutii exista, trebuie doar sa te uiti cu atentie in jur si sa-ti folosesti imaginatia.
3. Luminitele
In locul clasicelor beculete multicolore, alege lumina alba a LED-urilor - diode emitatoare de lumina. Nu sunt cu mult mai scumpe, consuma cu 80-90% mai putin curent, rezista mai multi ani si nici nu se incing. Poti sa stai linistita daca ai copii prin casa - nu se vor arde cand incearca sa atinga beculetele.
4. Lumanarile
Vrei sa economisesti curent? Aprinde o lumanare! Mergi si mai departe cu faptele bune si alege numai lumanari care sunt biodegradabile; cauta-le in magazine pe cele din ceara vegetala, de albine sau din soia.
Lumanarile din parafina sunt pe baza de petrol; nu numai ca distrug resursele planetei, dar sunt si toxice pentru tine.
5. Cadourile
Hartia pentru ambalat cadouri, plasticul, funditele, etichetele, toate astea se degradeaza foarte greu odata ce ajung in natura. Unde nu mai pui ca sunt o risipa de sezon, din moment ce sunt aruncate la gunoi in cateva secunde.
Cauta mereu varianta eco: in loc de fundite din plastic, leaga cadoul cu banda de la casetele audio sau video, ori cu un siret transformat in panglica, sau cu o bentita veche. Cadourile tale vor arata altfel, vintage. Solutia care implica bani este sa cauti in magazine hartie reciclabila pentru impachetat.
Iti doresti un Craciun cu adevarat fericit? Atunci nu te mai gandi numai la confortul tau si la bucuria trecatoare a celor din jur. Fii darnica si buna, asa cum trebuie sa fii de Craciun, si incepe cu Natura.

marți, 14 decembrie 2010

Fuego-Sarbatorile au venit (2010) HD



Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos[1] este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după cea de Paști și de Rusalii. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.
Pomul de Crăciun
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele Germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.Iar in prezent bradul este împodobit dupa moda.
Moș Crăciun
Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză: Santa Claus) care și-a făcut apariția în secolul I. El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). De fapt traditia cadourilor in noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie provine de la Martin Luther care a propagat din anul 1535 aceasta datină numita Christkind ca o alternativa a obiceiului catolic Nikolaustag de pe 6 decembrie.
Crăciunul în tradiția românească
Pe teritoriul românesc, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine.
Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții comunității locale cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului și Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român. Evocând momentul când, la nașterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul nașterii, copiii - câte trei, ca cei trei magi - merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare...”, purtând cu ei o stea. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineața la Moș Ajun!”, casele frumos împodobite își primesc colindătorii. Aceștia sunt răsplătiți de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri și chiar bani. Unele cântece de colindat au fost realizate de compozitori de muzică cultă, cum ar fi: „Iată vin colindătorii” de Tiberiu Brediceanu, „O, ce veste minunată” de D.G. Kiriac, „Domnuleț și Domn în cer” de Gheorghe Cucu. Scriitorul Ion Creangă descrie în „Amintiri din copilărie” aventurile mersului cu colindele.
Obiceiurile culinare
Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, toba, răciturile, sarmalele, caltaboșul și nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun.

luni, 13 decembrie 2010

ANUL NOU 2011


Anul Nou ne aduce bucurie si o noua sansa de a ne schimba viata.
Va doresc un An Nou plin de fericire, sanatate si liniste sufleteasca! La Multi Ani!

E vremea colindelor.Colindul este salvarea noastra.




Colindul este salvarea noastra. Pentru ca fara traditie si fara obicei, fara ceea ce inseamna cultura romaneasca, nu cred ca ne vom descurca in imensitatea asta a vremurilor noastre. Craciunul inseamna mai mult decat brazi impodobiti, lumanari aprinse miros de cozonaci si mere coapte. Craciunul este spiritul dulce al prieteniei,al copiilor, sufletul cald al mamei, al parintilor, al celor dragi care lumineaza tot anul.Este bunatatea, speranta renascuta.Este pace si intelegere... Craciun fericit pentru toata lumea !

marți, 7 decembrie 2010

Un gând de SĂRBĂTORI

RELATIA DINTRE OM SI NATURĂ

NATURA ESTE ÎN PERICOL!! AVEM DATORIA MORALĂ SĂ O PĂSTRĂM CURATĂ !

Mediul si omul sunt doua cuvinte ce nu se potrivesc din nici un punct de vedere. Problema raportului dintre om si mediul ambiant nu este noua. Ea a apărut o data cu cele dintâi colectivitati omeneşti, caci omul cu inteligenta si spiritul creator care il definesc, nu s-a multumit cu natura asa cum era ea, ci a pornit cu curaj si tenacitate la opera de transformare a ei potrivit nevoilor sale.Multiplicandu-se neincetat, specia umana a adaugat peisajului natural privelisti noi, prefacand mlastini si pamanturi intelenite in vai roditoare, tinuturi aride in oaze de verdeata, a creat noi soiuri de plante de cultura si a domesticit animale salbatice.Pana aici, echilibrul natural nu a avut de suferit decat, poate, pe arii foarte restranse, care nu puteau afecta ansamblul.
Cotitura a intervenit o data cu revolutia industriala si, mai cu seama, cu noua revolutie tehnico-stiintifica, gratie careia avioane si rachete brazdeaza, astazi, vazduhul si strapung norii, nave tot mai mari si mai puternice despica luciul marilor si al oceanelor, cascade de hidrocentrale transorma puterea apelor in salbe de lumina, in energie ce alimenteaza parcul de masini in crestere vertiginoasa.Intr-un cuvant, stiinta si tehnica moderna, sporind nemasurat puterea omului, au ridicat, in medie, nivelul de viata de pretutindeni.Dar reversul civilizatiei industriale este contemporane, al progresului material a fost si este inrautatirea mediului natural.Sub impactul dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul, au disparut sau sunt pe cale de disparitie multe specii de plante si animale, iar omul este confruntat la randul lui cu diverse maladii cauzate de poluare, fenomen ce cuprinde astazi toate tarile si continentele.Efectele ei sunt resimtite pana si peintinderile, pana ieri imaculate, ale Antarcticii.S-a calculat ca in timp de un deceniu, devierile civilizatiei au provocat mediului natural pagube mai mari decat intr-un mileniu.
La inceputul erei neolitice, numai aproximativ zece milioane de oameni actionau asupra naturii, cu unelte primitive care practic nu lasau urme cat de cat sesizabile.La mijlocul secolului trecut, deci nu la mult timp dupa declansarea revolutiei industriale, numarul locuitorilor globului ajunge la un
miliard, dar deteriorarea mediului nu cunoaste inca manifestari preocupante, cu exceptia anumitor perimetre din unele tari occidentale - incepand cu Anglia - care au urcat primele in “trenul industrializării”, gratie in primul rând maşinii cu abur.
Poluarea ca problema globala este apanajul secolului nostru, mai precis al ultimelor trei decenii, timp in care populatia lumii a crescut de la 5 la 6 miliarde de locuitori. Sunt multi sau putini ? Exercita oare numarul lor cu adevarat o “presiune demografica” asupra mediului inconjurator ? Iata intrebari ce-i framanta deja pe demografi, economisti, medici si alti specia-listi, ca si pe oamenii politici.Problema care i-a preocupat pe specialisti de-a lungul timpului a fost, de fapt, aceea daca se poate asigura hrana suficienta populatiei si doar in ultimile decenii si-au indreptat atentia asupra unui aspect care s-a dovedit a fi la fel de important : degradarea mediului ambiant prin poluare, eroziune si alte fenomene, datorate actiunii, voite sau nu, a omului, proces ce afecteaza nu numai posibilitatile de procurare a hranei, ci si alte aspecte ale existentei umane, incepand cu sanatatea.
Nu incape indoiala ca solul este capitalul cel mai pretios de care omul dispune pentru satisfacerea nevoilor si ambitilor sale.La urma urmelor, cel putin pana la inventarea fotosintezei artificiale, cu totii depindem de stratul subtire si roditor de la suprafata Pamantului, de unde se extrag totalitatea resurselor necesare vietii.Or, unul din marile paradoxuri este acela ca omul tinde sa-si pericliteze izvorul vietii si al fortei din nestiinta, lacomie, neglijenta sau din alte cauze.Asa se face ca, in timp ce tehnicile moderne ii ingaduie sa introduca in circuitul productiv milioane de hectare de teren, ce pana ieri erau socotite inerte pe vecie, in paralel alte milioane de hectare dintre cele aflate in productie devin improprii cultivarii, datorita tot actiunii omului.De cand omul a inceput sa lupte impotriva naturii, suprafata deserturilor a crescut cu un miliard de hectare si procesul avanseaza intr-un ritm accelerat.Se cuvine sa adaugam ca, in fiecare an, zeci de milioane de hectare de soluri productive sunt “devorate” de drumuri, de uzine si de orase, tot atatea secvente ale duelului inegal dintre frunza verde si asfalt.
De cand primul topor primitiv a doborit intaiul arbore, padurile au pierdut jumatate din intinderea lor, in timp ce omenirea in acest rasimp s-a multiplicat de sute sau chiar mii de ori.Distrugerea padurilor, carora li se datoreste in cel mai inalt grad stabilitatea si calitatea a trei elemente fundamentale ale vietii oamenilor - solul,aerul si apa - s-a soldat de-a lungul timpului cu efecte dezastruoase.Padurilor le revine un rol insemnat in fixarea stratului, relativ subtire, de sol fertil, mediul germinativ al masei vegetale.
Despaduririle masive au inmormantat sub dune de nisip infloritoare civilizatii nu numai in nordul Africii, ci si in Asia, iar in unele parti ale Europei au impins dezgolirea muntilor si dealurilor pana la limite vecine cu calamitatea.
Reimpadurirea e inca un cuvant prea nou si efectele ei prea mici pentru a rascumpara greseala multimilenara care a determinat disparitia a jumatate din arborii planetei.Desigur, in aceasta privinta calculele sunt foarte precare.Recurgem totusi la unele, care, indiferent cat de mare e aproximatia, ne spun cate ceva.La sfarsitul Imperiului roman, Peninsula Iberica era acoperita cu paduri viguroase de la Biscaya pana la stramtoarea Gibraltar si ar fi avut o populatie aproape dubla fata de cea de azi, cand au ramas doar vreo cinci la suta din fostele paduri.




ALDEA ANCA

vineri, 3 decembrie 2010

Cum sa fii ECO? Metode eco de salvare a planetei. Cum pot contribui la salvarea planetei. Ce inseamna sa fii eco.

Curentul eco a aparut in urma cu cativa ani si inseamna prudenta, reciclare si grija pentru natura. In anul 2010 acest curent poate fi considerat mai mult un trend, tot mai multe persoane declarandu-se adepte ale acestei teorii. Pana si presedintii unor tari precum Islanda, Elvetia sau Suedia lupta pentru salvarea planetei.

Curentul ECO este considerat un stil de viata sanatos, find benefic atat pentru planeta, cat si pentru buna functionare a organismului nostru.
Iata 25 de metode care te pot ajuta sa te consideri o persoana eco:

Salveaza natura

1. Foloseste autoturismul doar cand nevoie cu adevarat de el. In schimb, poti merge pe jos sau cu bicicleta.
2. Nu arunca sticlele si ambalajele din plastic, ci du-le la reciclat.
3. Foloseste pungi din panza si ia-le cu tine de fiecare data cand mergi la supermarket. Asadar, nu vei mai fi nevoita ca de fiecare data sa cumperi pungi din plastic.
4. Daca schimbi electronicele destul de des, nu le arunca pe cele vechi la gunoi ci ofera-le cadou familiilor nevoiase.
5. Majoritatea revistelor au continutul pe internet. Asadar, nu are niciun rost sa le mai cumperi cand poti citi tot ce vrei online.
6. Printeaza atat pe prima pagina, cat si pe verso.
7. Nu arunca la gunoi caietele vechi, revistele si ziarele, ci du-le la reciclat.
8. Planteaza copaci in fata blocului tau sau in gradina din spatele casei.
9. Daca ai de facut o calatorie catre un oras indepartat din tara, ar fi indicat sa mergi cu trenul, si nu cu avionul.
10. Nu mai cumpara mobila din lemn. Intereseaza-te si achizitioneaza-ti o mobila eco.
11. Pentru Craciun foloseste brazi artificiali in schimbul celor naturali. Astfel, vei economisi bani, iar padurile nu vor mai fi defrisate pentru acest scop.

Economiseste energie

1. Inlocuieste becurile obisnuite cu becurile eco. Acest tip de becuri este considerat liderul pietei verzi.
2. Nu lasa lumina aprinsa atunci cand nu esti in camera.
3. Dupa ce ai terminat de lucrat la computer (sau la laptop), inchide-l si nu il mai lasa deschis fara motiv. Astfel vei economisi energie si, implicit, bani.
4. Momentele in care pierdeai ore intregi stand intr-o cada plina cu apa ar trebui sa fie de domeniul trecutului, in special vara. Asadar, alege sa faci dusuri cat mai scurte cu apa aproape rece.
5. Spala hainele murdare cu apa calduta, si nu fierbinte.
6. Inchide robinetul cand te speli pe dinti sau cand iti samponezi parul.
7. Izoleaza termic apartamentul pentru ca in timpul iernii sa poti folosi banii in alte scopuri, si nu pentru consumul de energie al centralei electrice.

Asigura-ti un stil de viata sanatos

1. Renunta la alimentele pline de conservanti (in special la fructele si legumele din import)in schimbul celor sanatoase, fara aditivi sintetici.
2. Alege sa cumperi produsele naturale din piata sau direct de la producator si nu din magazinele tip supermarket.
3. Foloseste doar condimente naturale pentru mancare. Nu mai cumpara produse tip vegeta deoarece sunt pline de conservanti si E-uri.
4. Evita supele la plic sau mancarea tip fast-food.
5. Pentru mancarea de la munca, ia-ti de acasa vasele si tacamurile de care ai nevoie. Nu mai folosi produse de unica folosinta.
6. Daca esti o carnivora infocata, alege sa consumi carne neprocesata.
7. Lasa-ti tenul sa respire si nu il mai indopa cu chimicale. Renunta la produsele cosmetice obisnuite in favoarea celor ecologice. Pe piata au aparut foarte multe produse de acest fel.