Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

joi, 13 ianuarie 2011

Ce este ECOLOGIA?

În prezent, ecologia a început să atragă din ce în ce mai mult atenția, odată cu efectele tot mai vizibile ale poluării și ale distrugerii ecosistemelor. Pentru a înțelege mai bine ce este ecologia, am făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei ei.

Ecologia este tot mai invocată la începutul anilor ‘70 în Occident, urmând să aibă ecou mai recent și în Europa de Est. Termenul „ecologie" provine din limba greacă, oikos=casă și logos=știință, ceea ce s-ar traduce prin știința studierii habitatului. Cu alte cuvinte, este știința care studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care acestea trăiesc.

Primul om de știință care a vorbit despre principiul interacțiunii a fost Charles Darwin, care a observat că speciile se influențează reciproc, precum și că apartenența omului la un mediul natural este mai mult decât evidentă.

Însă termenul a fost folosit pentru prima dată în 1866 de către zoologul german Ernst Haekel care o definește „studiul interacțiunilor dintre organismele vii și ambient și organismele vii între ele în condiții naturale".

Putem observa că ecologia are aceeași rădăcină etimologică cu a termenului „economie" , ceea ce înseamnă că am putea s-o definim ca „economie a naturii". Specialiștii afirmă că nu trebuie confundată cu protecția mediului, fiind o disciplină științifică cu un mediu diferit de activitate. Însă situația tot mai critică a mediului în care trăim implică îmbinarea ecologiei cu protecția mediului.
În ziua de azi, ecologia a devenit mai mult decât o știință, ea definește chiar un stil de viață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu