Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

vineri, 14 ianuarie 2011

Cum putem fi mai prietenosi cu planeta? Reciclarea materialelor plastice



Despre pericolul plasticului aruncat, un filmulet extrem de interesant, al lui Charles Moore, fondator al Algalita Marine Research Foundation(se alege subtitrarea in romana)

Mii de sticle de plastic si pungi sunt aruncate, pentru ca nu costa nici un ban. Dar asa cum spun batranii...nimic nu este pe gratis.
Are impact multiplu asupra mediului si ne costa a la long, mai mult decat ne putem imagina.
Fabricarea lor presupune petrol si gaze naturale, care inseamna consum mai mare al rezervelor disponibile, a caror prospectare si extractie inseamna distrugerea habitatelor si ecosistemului. Sa nu mai vorbim de ingredientele chimice toxice folosite la fabricatie, care polueaza mediul in acest timp, energia si costurile .
In pamant, pet-urile si pungile de plastic au nevoie de 1000 de ani sa se degradeze. In timpul acesta ele contamineaza solul si apa.
Ar fi normal ca pet-urile sa coste ca si sticlele normale si sa fie returnate la magazin, pentru a fi colectate si refolosite.Ar fi normal sa nu mai aruncam in natura nimic, fiindca nimic si nimeni nu ne-o poate reda.
Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant şi se realizează într-o gamă largă în multe ţări . În loc să polueze apa râurilor sau suprafeţe mari de sol prin acumularea lor, PET-urile pot fi foarte uşor colectate şi reciclate , acest lucru se poate face foarte uşor cu ajutorul containerelor speciale amplasate în multe zone ale oraşului . Recuperarea ambalajelor de plastic reprezintă o mare provocare , datorată în primul rând numărului mare de PET-uri ( polietilen tereftalat – este un material sofisticat de o rezistenţă mare ) folosit cu foarte mare eficienţă ca recipient pentru băuturi .
Avantajul reciclării ambalajelor PET este enorm , dat fiind numărul mare de sticle folosite care pot fi exploatate la un cost acceptabil .
Materiale plastice:
AVANTAJE
* greutate mică
* mare varietate de proprietăţi
* proprietăţi care nu pot fi atenuate cu ale altor materiale
* longevitate
* mod de fabricare uşor
* consum redus de energie pentru fabricarea lor
* preţ redus
DEZAVANTAJE
* volum mare la descărcare
* război biodegradabil
* un grad mare de poluare la incinerarea lor
* numeroşi aditivi care poluează mediul
* mod dificil de reciclare (diversitate mare, proces de descompunere dificil)
* substantele de bază sunt in parte cancerigene sau toxice (ex.PVC)
Cum să reciclăm corect plasticul ?
Pasul 1 : - spală obiectele din plastic
Pasul 2 : - striveşte-le pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu
Pasul 3 : - depozitează-le în locuri special amenajate pentru colectarea plasticului
ŞTIAŢI CĂ :
* pungile de plastic nu sunt biodegradabile şi în plus plasticul are la bază o resursă neregenerabilă : - petrolul . Ajunse în ocean , aceste pungi determină moartea animalelor marine care se încurcă în ele sau le înghit ;
* cerneala folosită pentru imprimarea pungilor conţine cadmiu , metal foarte toxic , eliberat în aer odată cu arderea pungilor ;
* reciclând o sticlă de plastic este economisită energie suficientă pentru funcţionarea unui bec de 60 w timp de 6 ore ;
* o treime din gunoiul adunat anual şi mai mult de jumătate din plasticul aruncat anual este reprezentat de ambalaje ;
* aproximativ 30 % din plasticul produs este folosit pentru ambalare ;
* americanii aruncă 2.5 milioane de recipiente de plastic în fiecare oră .
Concluzii :
* reducerea cantităţii de materiale reciclabile , este de fapt un mijloc prin care nu se reduce materia primă folosită la fabricarea acelui produs , ci cantitatea de materiale reciclabile ajunse la depozitul de deşeuri ;
* statele dezvoltate au promovat această activitate de reciclare la rangul de afacere pentru firmele cu acest obiect de activitate , iar factorul principal care a stat la baza acestui succes l-a constituit educaţia .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu