Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

vineri, 7 ianuarie 2011

Padurea, aurul verde al Pamantului



Cel mai mare pictor ramane natura. Ea picteaza pentru noi, zi dupa zi, imagini de o infinita frumusete.
Padurile , podoaba planetei noastre , cuprind , ca un imens brau verde , muntii , colinele , malurile apelor , campiile si dealurile .
Lemnul padurilor a fost folosit din cele mai indepartate timpuri . Alaturi de piatra si argila , lemnul a oferit omului posibilitatea de a-si realiza primele arme de vanatoare , primele unelte si locuinte . Dupa descoperirea focului a avut un rol important si in pregatirea hranei .
Padurile ofera adapost pentru animale si om . Ele reprezinta un refugiu din calea zgomotului , a soarelui puternic , a vantului , e o oaza de liniste si aer curat . Ce e mai placut decat sa stai la umbra unui copac in zilele calde de vara , sa asculti trilurile pasarilor si vantul fosnind prin frunze?
Padurile sunt surse de lemn , latex , rasini, fructe si seminte. Lemnul este un material important si in industria mobilei , a hartiei , industria chimica si in constructii . Multe plante si animale care traiesc in paduri reprezinta o sursa de hrana pentru oameni .
Pentru ca sa nu distruga aceasta comoara omul a infiintat rezervatii naturale in care se pastreaza peisajul natural , oferind plantelor si animalelor conditii optime de viata .
Omul a fost strans legat de padure , de natura in general . A aratat aceasta prin opere literare insemnate . Marele Mihai Eminescu a elogiat padurea in versuri de neuitat.
„ -Codrule cu rauri line ,
Vreme trece , vreme vine ,
Tu din tanar precum esti
Tot mereu intineresti . ”

In perioada preistorica , peste 50% din suprafata Terrei a fost ocupata de paduri .
In perioada medievala , padurile ocupau 70 – 75% din suprafata tarii .
La inceputul secolului al XIX-lea padurile ocupau 38% din suprafata tarii .
Dupa 1975 , padurile ocupau 27% din suprafata tarii . Astazi aceasta suprafata este mult mai redusa si continua sa scada .
Coordonatele actuale ale vietii cotidiene impun abordarea educatiei pentru dezvoltarea durabila , educatia pentru protectia padurii si a calitatii mediului inconjurator .
Igienistii si urbanistii au elaborat norme standard care stabilesc suprafete de spatiu verde necesar populatiei .
Normele fixeaza pentru un locuitor 9,5 mp parcuri si gradini , precum si 10,5 mp paduri in jurul orasului .
In marile metropole , spatiile verzi raportate la locuitor sunt Washington si Viena 50 mp , Londra 25 mp , Roma 9 mp , Paris 1,4 mp si Bucuresti 1 mp .
In raportul Comisiei Speciale Parlamentare , elaborat in anul 2000 este prevazuta cresterea suprafetei impadurite , suprafata totala a padurilor trebuie sa creasca cu 40% . Incepand cu anul 2005 vor fi asigurate fonduri pentru impadurirea a 700.000 ha , iar pe o suprafata de 100.000 ha vor fi infiintate “ Centre Verzi “ in jurul marilor aglomerari urbane .
Singura solutie pentru supravietuirea omului pe Terra este asigurarea unui Parteneriat Intelept cu natura prin :
- ocrotirea si protejarea padurii ;
- adoptarea unor masuri prompte in cazul aparitiei dezechilibrelor ;
- conservarea naturii , ca loc primordial in sistemul valorilor umane din domeniile stiintei , educatiei , culturii , economiei .

Padurea este producator de oxigen , consumator de dioxid de carbon (CO2) , depoluant , indeplinind functii importante pentru viata omului :sanitara , hidrologica , climatica , estetica si recreativa .
Functiile estetica si recreativa sunt benefice indeosebi omului modern cu ritm trepidant de viata cu numerosi factori stresanti .
“ Daca omul pierde gradinile , padurile si cararile se va pierde pe sine insusi “ .

( J.R . Openheimer )

STIATI CA :

Padurile produc 2/3 din cantitatea de oxigen consumata de lumea vie .
Un stejar in decursul vietii produce oxigen necesar unui om timp de 20 de ani .
Un ha de padure absoarbe 3,7 tone de CO din atmosfera si reda acesteia 2 milioane de tone de oxigen .
Cantitatea de frunze introduse in sol anual de padure de la l ha este de aproximativ 20 tone .
Grosimea stratului de ozon a Planetei este de 20-40 km altitudine .
Ienuparul ( juniperus ) produce zilnic 30 kg fitoncide ( substante care distrug microbii ) .
Molidul produce zilnic 4 kg fitoncide .
La fiecare 30’ dispare o specie vegetala si o specie animala datorita despaduririlor .
In 2020 se estimeaza ca populatia globului sa fie de 12 miliarde locuitori , iar in 2150 de 150 miliarde locuitori .
Prin fotosinteza plantele consuma anual 174 miliarde de tone de CO , din care 19 miliarde tone este consumat de plantele terestre , iar 155 miliarde tone de catre plantele acvatice .
Asimiland o tona de carbon , plantele degaja 27 tone de oxigen .
Un fag matur consuma din primavara pana in toamna aproximativ 9000 litri de apa .
Erodarea stratului de ozon afecteaza viata pe Terra prin diminuarea imunitatii , boli ereditare , malformatii , aparitia cancerelor , diminuarea fotosintezei , aparitia efectului de sera .

2 comentarii:

  1. Anca, ti-am citit articolul. M-a fascinat. Iubesti natura, intr-adevar “ daca omul pierde gradinile , padurile si cararile se va pierde pe sine insusi “ .

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari! Asa cum ai afirmat a intelege natura inseamna a intelege viitorul,iti place ceea ce faci,vrei sa contribui la salvarea naturii.

    RăspundețiȘtergere