Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

luni, 24 ianuarie 2011

RECICLAREA DESEURILOR-IMPACTUL DESEURILOR ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR

DESEURILE MENAJERE SI IMPACTUL NEGATIV ASUPRA MEDIULUI
Dintre numeroasele probleme de mediu care ameninta planeta noastra, o problema majora o constituie, fara nici o îndoiala, deseurile. • Fiecare dintre noi, mic sau mare, arunca zilnic în pubela sa obiecte care nu ne mai servesc, care sunt goale sparte sau uzate. • Serviciul de salubrizare actioneaza o singura data pe saptamana,
golind pubela care adesea depaseste marginile si le depoziteaza în afara orasului, în locurile numite "gropi de gunoi".
Depozitarea deseurilor, pe langa faptul ca este un proces tehnologic destul de scump, mai prezinta un dezavantaj: polueaza mediul. Solutia nu consta în depozitarea acestora pe locuri virane, pe spatiile verzi sau în parcuri, ci în colectarea selectiva si reciclarea lor. Aceasta metoda permite recuperarea substantelor valoroase pentru reciclare! CE PUTEM FACE NOI? Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunitatii, are puterea si obligatia de a influenta procesul de ecologizare a propriului oras sau a zonei unde îsi petrece vacanta.. Solutia este la îndemana noastra si consta în DEPOZITAREA SELECTIVA a DESEURILOR. Mai precis, trebuie sa depozitam deseurile în locurile special amenajate si, pe cat posibil, pe urmatoarele categorii: • hartie si cartoane (ziare, reviste, tiparituri, cutii de detergenti, de cereale etc.), ce pot fi vandute la tonetele special amenajate; • sticle PET si alte materiale plastice (pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice si de curatenie etc.), ce pot fi reciclate; • sticle si cioburi; vanzarea ambalajelor din sticla la centrele care se ocupa cu achizitionarea acestora; • deseuri feroase (fier, tabla s.a) si doze metalice, ce pot fi valorificate la punctele "REMAT"; • deseuri umede (resturi vegetale, animale etc.) Metode non formale Metodele non formale de participare publica sunt non legale (nu ilegale). De exmplu: • educationale (de ex.: publicarea de buletine informative, organizarea de ateliere de lucru, competitii, tabere, expozitii, lucrul în scoli, tururi pe biciclete, seminarii, campanii etc.); • presiuni directe (de ex : trimiterea de petitii, plangeri, colectare de semnaturi, demonstratii, folosirea mass-mediei); • lobby (de ex: organizarea de audieri publice, consultari, mese rotunde, elaborarea de politici alternative, influentarea oamenilor de decizie) servicii (de ex: promovarea participarii publice sau actiuni ale altor organizatii, instruiri, hot-lines, telefoane verzi, centre de informare, coalitii etc.); • metode complementare / semi-legale (dezvoltarea de proceduri alternative ca de ex. pichetarea voluntara , audieri, monitorizari post proiect, comitete ale cetatenilor pentru a controla procesul de autorizare etc.). Cetatenii unei comunitati au cea mai clara si poate cea mai buna perceptie a nevoilor si prioritatilor comunitatii lor si ar trebui sa ia decizii ei însisi. Ei ar trebui ocazional sa fie consultati pentru a contribui cu opiniile lor profesionale la procesul de luare a deciziilor. Atunci cand sunt oferite mai multe informatii adecvate se pot lua decizii mai bune.
Cetateanul responsabil -Cetatenii nu stiu exact care sunt necesitatile sau care este cea mai buna abordare, dar opiniile lor trebuie cunoscute si analizate de catre experti bine instruiti si folosite în procesul de luare a deciziilor. Experti sau reprezentanti instruiti au dreptul de a lua deciziile in locul cetatenilor si se presupune ca ei reprezinta interesele constituentilor. Cetateanul elector Cetatenii ar trebui sa voteze pentru reprezentantii lor, dar luarea deciziilor este ceva mult prea stiintific si acest lucru trebuie lasat în seama expertilor sau în seama publicului larg. PARTICIPAREA PUBLICULUI LA LUARE DECIZIILOR DE MEDIU Participarea publica este un instrument important în activitatile de dezvoltare locala, imprimind calitate în procesul decizional si întarind autoritatea deciziilor prin suportul oferit de public în implementarea acestora. In acest fel se economisesc de multe ori fonduri importante în procesul de implementare a unui proiect. Tarile cu traditie democratica folosesc eficient acest instrument perfectionandu-si mereu cadrul legislativ pentru a extinde participarea publicului pana în cele mai înalte nivele de decizie, respectiv pana la formularea politicilor de stat, constiente fiind de avantajele oferite de suportul publicului pentru formularea si implementarea acestora Ce este participarea publica ? Oamenii nu pot fi separati de mediul lor de viata, iar deteriorarea acestuia are efect asupra lor si asupra drepturilor lor. De aceea nu este surprinzator ca în 1972 conferinta de la Stockholm a facut legatura intre drepturile omului si protectia mediului in primul principiu al declaratiei sale. Dreptul la "un mediu înconjurator sanatos" a fost astfel formulat pentru prima data. Mai precis, este vorba de dreptul fiecaruia de a proteja mediul în care traieste. Include dreptul tuturor indivizilor de a fi informati asupra planurilor si proiectelor care pot deteriora mediul, de a participa în procesul care duce la luarea deciziilor, si atunci cand este necesar de a dispune de mijloacele legale pentru a reface daunele aduse mediului.

Inima acestui sistem este participarea publica, care are la baza informarea. Prin urmare, participarea publica este orice instrument folosit pentru a implica publicul în luarea deciziilor privind mediul si include dreptul la informare, dreptul la participare si dreptul la accesul în justitie. Metodele participarii publice Metodele legale de participare publica sunt cele bazate pe constitutie: • dreptul la cunoastere ( accesul la informatie ); • dreptul la libera exprimare; • dreptul de a vorbi; • dreptul de asociere; • dreptul la un mediu curat; In felul acesta se reduc costurile de administrare a deseurilor menajere, prin recuperarea unor cantitati importante de materii prime, iar mediul de viata devine mai curat si mai placut. Principalul avantaj al reciclarii: Prin reciclarea materialelor refolosibile se reduce consumul resurselor naturale (petrol, apa, energie), precum si emisiilor nocive în aer. Cateva exemple: Hartia - materie refolosibila. Materia prima utilizata pentru fabricarea hartiei sunt: lemnul, celuloza, hartia veche.
Hartia reciclata permite economisirea aproximativ a un sfert de electricitate în raport cu hartia alba,
90% din cantitatea de apa necesara pentru producerea a 1 kg. de hartie alba (300 l apa). De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hartiei, se elimina clorul toxic necesar producerii hartiei albe. Sticla - materie refolosibila. Sticla se produce folosind urmatoarele materii prime: nisipul de cuart, calcarul, soda (produs poluant) s.a. Reciclarea sticlei menajeaza mediul si economiseste în timp bogatiile naturale, apa si electricitatea. AMBALAJELE PET - O PROBLEMA PENTRU MEDIUL INCONJURATOR Ce este PET-ul? PET este prescurtarea de la polietilen tereftalat si se prezinta sub forma unei rasini (o forma de poliester). Mai precis, polietilenul tereftalat este o combinatie a doua monomere: etilen glicol modificat si acid tereftalic purificat. * Acesta a devenit un material foarte raspandit în industria alimentara (îmbuteliere de bauturi racoritoare, apa, lactate, ulei, otet) si nu numai, fiind ieftin, usor, rezistent la socuri, reciclabil. Posibilitati de reciclare Ambalajele PET, ca dealtfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile. Cresterea consumului acestora, mai ales în ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmanta a numarului de sticle depozitate necorespunzator în natura. Prin colectarea si reciclarea acestora, se stopeaza practic impactul negativ asupra mediului înconjurator. Polietilenului tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: • fibre de poliester (75%) folosite la randul lor ca materie prima pentru covoare, tapiterii, jucarii, pasle pentru industria textila, ca izolatie la paltoane, saci de dormit, industria auto s.a.; • folie industriala; • chingi si benzi; • noi ambalaje PET alimentare si nealimentare (ex.: cartoane pentru oua, obiecte de uz casnic etc). Un alt aspect pozitiv al reciclarii PET-urilor consta în reducerea cantitatilor de deseuri ce merg spre gropile de gunoi, ponderea acestora crescand înfiorator în ultimii ani, ajungand pana la 30% din volumul total. Nu uitati !! Sticla, hartia, materialele plastice si metalele nu pot fi reciclate decat prin procese tehnologice, ceea ce înseamna ca nu este indicat sa depozitam deseurile la intamplare (pe potecile turistice, în locurile unde am pus corturile, pe malul raurilor si al lacurilor etc.) !! Depozitarea neglijenta a acestora duce la formarea unor mormane de deseuri ce polueaza mediul în care venim sa ne recreem, sa ne plimbam cu copiii sau sa facem sport. CaTEVA SFATURI PENTRU IUBITORII MUNTELUI: • Nu arunca gunoaiele decat în locurile special amenajate (containere amplasate la cabane, cosuri de gunoi sau gropile de gunoi amenajate langa cabane); • Daca nu exista nici una dintre aceste posibilitati, strange-ti gunoaiele în pungi de plastic pe care le vei transporta pana la prima amenajare de acest fel; • Pe munte nu exista servicii de salubrizare; • Lasa locul unde te-ai odihnit la fel de curat pe cum l-ai gasit!! Nu rapi celorlalti placerea de a se odihni în mijlocul unei NATURI CURATE.
Deseuri menajere
PREFATA:Termenii de “societate de consum”, “avalansa de deseuri” si “criza a deseurilor” nu sunt decat cateva exemple” care permit ilustrarea problemelor create de deseuri, cu care se confrunta mediul nostru inconjurator de astazi. Noi, consumatorii, suntem toti responsabili de aceste probleme si fiecare dintre noi va trebuie deci, pe viitor, sa faca eforturi ca sa menajeze resursele limitate si sa reducem cantitatile de deseuri.Este incontestabil faptul ca, astazi, noi producem multe deseuri care contin materii valorificabile si substante problematice sunt considerate ca reziduri. Toti factorii de raspundere a gestiunii deseurilor trebuie sa faca fata la aceasta constatare si sa isi asume responsabilitatea. Societatea noastra prospera nu mai poate sa-si permita, cum a fost pana acum, sa arunce neglijent materiile valorificabile si substantele problematice si periculoase, punandu-le in pubela gri, care este pentru deseuri reziduale) sau cu deseuri incomode. Ar trebui ca, in viitor, sa amelioram aceasta situatie luand masuri concrete pentru a evita producerea deseurilor si sa reciclam deseurile si aceasta din doua motive fundamentale.Mai intai, se impune, din punct de vedere ecologic, sa se ia masuri exacte pentru a evita si a recicla deseurile. Rezultatele unei analize intre 1992-1994 au aratat ca, cantitatea de materii prime secundare potential utilizabile si in acelasi timp eliminate, este foarte importanta. Aceasta antreneaza o risipa de materii prime si resurse energetice . De altfel, ar trebui sa se reduca substantele periculoase din deseurile menajere, aceste substante impiedica buna functionare a instalatiilor de eliminare a deseurilor, in ciuda partii aparent slabe pe care acestea o reprezinta, constituind chiar un pericol deloc neglijabil pentru oameni si pentru mediul inconjurator. Dat fiind ca costurile legate de eliminarea deseurilor au continuat sa creasca in cursul anilor din urma, se impun ca din punct de vedere economic sa se ia masuri precise pentru a evita si recicla deseurile. Pentru o serie de deseuri exista conditii de reciclare, dar ele trebuie sa fie colectate separat, sa fie reciclate separat si cu costuri de reciclare avantajoase..Deseurile cele mai ecologice si cele economice raman bineinteles cele care nu se produc. Sunt numeroase persoanele care au recunoscut in prezent problemele contemporane ale mediului inconjurator si al gestiunii deseurilor si care fac eforturi in evitarea producerii deseurilor sau reciclarea acestora. Comportamentul lor, orientat pe criterii de protectie a mediului, este cateodata franat din lipsa de informatii si sfaturi. O importanta deosebita este acordata actiunilor preventive, in conformitate cu legea gestiunii deseurilor din 17 iunie 1994.Care este legatura intre borcanul meu de iaurt si Insulele Maldive?Borcanele de iaurt sunt fabricate din material plastic. Masele plastice sunt produse din petrol care la randul sau se compune din carbon si compusi de carbon. Cand un astfel de borcan de iaurt este incinerat, carbonul din acest borcan este pus din nou in libertate, acesta se combina cu oxigenul din aer si se transforma in bioxid de carbon (CO2). Bioxidul de carbon, la randul sau, este responsabil in mare parte de producerea “efectului de sera”, generat de oameni. Efectul de sera provoaca o reincalzire a atmosferei terestre si antreneaza, printre altele, topirea calotelor glaciare. Apele provenite din topirea ghetarilor se scurg in cantitati considerabile si determina cresterea nivelului marilor si reprezinta, in termen scurt sau lung, un risc pentru existenta zonelor joase si a paradisului de vacanta, cum ar fi insulele Maldive sau altele din Oceanul Indian, Atlantic si Pacific. Consecintele ecologice si sociale ale acestei evolutii nu sunt, in momentul de fata, previzibile.Aproximatie globala - actionare rationala. Pamantul nu ne apartine, l-am imprumutat copiilor nostri. Daca imprumut un lucru in stare buna, astept pe buna dreptate sa mi se restituie in aceeasi stare. Orice persoana care - pentru a relua exemplul sus mentionat - cumpara un borcan de iaurt din plastic sau alt produs in plastic si il elimina apoi, nu trebuie sa se gandeasca doar la binele propriu prin debarasarea de acest obiect, ci si la impactul pe care il poate avea gestul sau asupra medului inconjurator. Consumatorul nu risipeste numai resursele limitate dar contribuie si la agravarea problemelor mediului. Si este bine cunoscut faptul ca raurile mici formeaza marile fluvii….Avem unda verde!Ghidul de prevenire si reciclare a deseurilor are ca obiectiv sa va dea sfaturi ecologice si informatii pe care sa le urmati in viitor, impreuna cu familia, prietenii si cunostintele dvs, privind probleme ridicate de deseuri.Sa nu uitam ca trebuie sa fim constienti de responsabilitatea noastra si sa menajam resursele noastre naturale. Succesorilor nostri si locuitorilor altor regiuni ale Terrei noastre le va place sa gaseasca un mediu demn de a fi locuit. Nu uitati ca, actionand in respectarea mediului inconjurator, nu inseamna sa ne limitam doar la eliminarea produselor ci si la un comportament ecologic care este necesar in toate domeniile vietii noastre cotidiene. Deseurile polueaza aerul, apa si solul, degradeaza peisajele pe suprafete intinse, antreneaza costuri ridicate pentru depozitarea lor si uzine pentru incinerarea reziduurilor.Activitatile de gestiune a deseurilor se concentreaza asupra urmatoarelor puncte:INFORMATIE:A evita si a recicla deseurile implica ceea ce eu trebuie sa stiu: cum si ce trebuie sa evitam?
Cum sa cumparam, in asa fel incat sa respectam mediul inconjurator?
Cum sa reciclam sistematic si corect?
Alte informatii utile:Eu hotarasc ce fac si ce spun: eu, in calitate de consumator
eu, in calitate de cetatean
eu, in calitate de responsabil si persoana abilitata sa ia hotarari.
SFAT:Informatiile trebuie sa fie furnizate de catre serviciile tehnice, competente, pentru toti cei interesati; aceste informatii trebuie, sa se concentreze asupra problemelor si a practicilor.
PREVENIRE: prin intermediul Legii, care poate, de exemplu, sa promoveze produsele reutilizabile si sa incurajeze o productie responsabila;
prin intermediul comunitatii locale sau a unui grup local, care pot fixa taxe pe deseuri, in functie de cantitate,dar inainte de toate prin intermediul consumatorilor, prin noi toti, prin alegerea pe care o facem cand mergem la cumparaturi.
REDUCERE: Prin diminuarea cantitatilor de deseuri reziduale dar si prin reducerea poluatorilor.RECICLARE: Toate deseurile (inca) inevitabile nu trebuie toate, considerate gunoaie.Noua ne revine sarcina sa le triem in asa fel incat sa obtinem materii prime de la care sa avem posibilitatea fabricarii unor produse de o excelenta calitate (reciclare).Aceasta triere are ca avantaj menajarea resurselor naturale limitate. Aceasta nu este posibil decat daca separarea este bine facuta si daca gradul de curatire este ridicat. In principiu, reciclarea trebuie sa se faca dupa principiile ecologice, adica nu trebuie sa se utilizeze in plus energie decat pentru producerea unui material nou.Este de la sine inteles ca aceasta schimbare nu se poate face de azi pe maine, dar aceasta este mult mai rapida. Criteriile esentiale sunt transparenta si credibilitatea, motivatia, actiunea sistematica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu