Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

vineri, 28 ianuarie 2011

Premiul Blogosferei pentru ,, Capitala Verde a Romaniei"

,,Capitala Verde a Romaniei" este un proiect derulat de Umbrela Verde (program al URBB - Tuborg Romania), in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Scopul proiectului este responsabilizarea cetatenilor Romaniei cu privire la respectarea mediului inconjurator.
Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii.
In cadrul acestui proiect ,, Capitala Verde a Romaniei" ,eu votez Brasovul.
Este un oras de munte, foarte frumos, ingrijit, ma duce cu gandul la paduri,curatenie,verdeata,aer curat,la perioada ,, studentiei ”-cea mai frumoasa din viata mea, sunt legata de acest oras . Aici am vazut foarte multe actiuni pentru responsabilizarea si educarea cetatenilor in privinta protectiei mediului, o preocupare deosebita a fost problema asigurarii salubritatii in perimetrele orasului,proiecte impotriva poluarii, reducerea prin toate mijloacele a surselor de poluare ,dezvoltarea spatiilor verzi , impadurirea unor zone din Brasov ,colectarea si reciclarea deseurilor.
De aceeea Brasovul merita sa fie “Capitala Verde a Romaniei” .

joi, 27 ianuarie 2011

NATURA

IUBITI VIATA! IUBITI NATURA!




Iubirea este chiar materialul din care suntem facuti, suntem creati din caldura si deschiderea ei. Nu trebuie sa fim mari intelepti ca sa recunoastem asta. Tot ce trebuie sa facem este sa aruncam o privire asupra lucrului care face viata sa merite sa o traim frumos, sa iubim viata.
Tot ceea ce vietuieste, raspunde la iubire. De aceea, mesajul meu este: "Iubiti si protejati natura!"."Valoarea unui om rezida in ceea ce da el si nu in ceea ce este el capabil sa primeasca", spunea Einstein. A iubi natura inseamna sa respecti viata in absolut toate formele ei. Omul care va iubi profund si devotat pasarile si animalele, insectele, plantele si arborii, ca pe niste egali ai sai, va descoperi ca si acestea, la randul lor, ii vor raspunde cu iubire. Respectul fata de natura inseamna respect fata de ordinea lumii si reprezinta un principiu etic cu valoare universala. Lucrati cu generatiile viitoare! Invatati-va COPIII sa descopere universul naturii si sa o iubeasca, facandu-si din aceasta un prieten de nadejde. Contemplati natura, bucurati-va de frumusetea ei si meditati in mijlocul acesteia.
In secolul XXI ne confruntam neputinciosi cu trecerea prea rapida a timpului, care ne influenteaza viata in toate aspectele ei: relatiile interindividuale, relatiile cu mediul inconjurator, relatiile cu noi insine.
Daca deschiderea iubirii e asemenea cerului senin, fara nori, caldura sa este ca lumina soarelui care se intinde pe acest cer, emitand un spectru de culori asemanator curcubeului: pasiune, bucurie,comuniune, bunatate, afectiune, sprijin, dedicare .

Jean Michel Jarre & Planet Earth

luni, 24 ianuarie 2011

RECICLAREA DESEURILOR-IMPACTUL DESEURILOR ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR

DESEURILE MENAJERE SI IMPACTUL NEGATIV ASUPRA MEDIULUI
Dintre numeroasele probleme de mediu care ameninta planeta noastra, o problema majora o constituie, fara nici o îndoiala, deseurile. • Fiecare dintre noi, mic sau mare, arunca zilnic în pubela sa obiecte care nu ne mai servesc, care sunt goale sparte sau uzate. • Serviciul de salubrizare actioneaza o singura data pe saptamana,
golind pubela care adesea depaseste marginile si le depoziteaza în afara orasului, în locurile numite "gropi de gunoi".
Depozitarea deseurilor, pe langa faptul ca este un proces tehnologic destul de scump, mai prezinta un dezavantaj: polueaza mediul. Solutia nu consta în depozitarea acestora pe locuri virane, pe spatiile verzi sau în parcuri, ci în colectarea selectiva si reciclarea lor. Aceasta metoda permite recuperarea substantelor valoroase pentru reciclare! CE PUTEM FACE NOI? Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunitatii, are puterea si obligatia de a influenta procesul de ecologizare a propriului oras sau a zonei unde îsi petrece vacanta.. Solutia este la îndemana noastra si consta în DEPOZITAREA SELECTIVA a DESEURILOR. Mai precis, trebuie sa depozitam deseurile în locurile special amenajate si, pe cat posibil, pe urmatoarele categorii: • hartie si cartoane (ziare, reviste, tiparituri, cutii de detergenti, de cereale etc.), ce pot fi vandute la tonetele special amenajate; • sticle PET si alte materiale plastice (pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice si de curatenie etc.), ce pot fi reciclate; • sticle si cioburi; vanzarea ambalajelor din sticla la centrele care se ocupa cu achizitionarea acestora; • deseuri feroase (fier, tabla s.a) si doze metalice, ce pot fi valorificate la punctele "REMAT"; • deseuri umede (resturi vegetale, animale etc.) Metode non formale Metodele non formale de participare publica sunt non legale (nu ilegale). De exmplu: • educationale (de ex.: publicarea de buletine informative, organizarea de ateliere de lucru, competitii, tabere, expozitii, lucrul în scoli, tururi pe biciclete, seminarii, campanii etc.); • presiuni directe (de ex : trimiterea de petitii, plangeri, colectare de semnaturi, demonstratii, folosirea mass-mediei); • lobby (de ex: organizarea de audieri publice, consultari, mese rotunde, elaborarea de politici alternative, influentarea oamenilor de decizie) servicii (de ex: promovarea participarii publice sau actiuni ale altor organizatii, instruiri, hot-lines, telefoane verzi, centre de informare, coalitii etc.); • metode complementare / semi-legale (dezvoltarea de proceduri alternative ca de ex. pichetarea voluntara , audieri, monitorizari post proiect, comitete ale cetatenilor pentru a controla procesul de autorizare etc.). Cetatenii unei comunitati au cea mai clara si poate cea mai buna perceptie a nevoilor si prioritatilor comunitatii lor si ar trebui sa ia decizii ei însisi. Ei ar trebui ocazional sa fie consultati pentru a contribui cu opiniile lor profesionale la procesul de luare a deciziilor. Atunci cand sunt oferite mai multe informatii adecvate se pot lua decizii mai bune.
Cetateanul responsabil -Cetatenii nu stiu exact care sunt necesitatile sau care este cea mai buna abordare, dar opiniile lor trebuie cunoscute si analizate de catre experti bine instruiti si folosite în procesul de luare a deciziilor. Experti sau reprezentanti instruiti au dreptul de a lua deciziile in locul cetatenilor si se presupune ca ei reprezinta interesele constituentilor. Cetateanul elector Cetatenii ar trebui sa voteze pentru reprezentantii lor, dar luarea deciziilor este ceva mult prea stiintific si acest lucru trebuie lasat în seama expertilor sau în seama publicului larg. PARTICIPAREA PUBLICULUI LA LUARE DECIZIILOR DE MEDIU Participarea publica este un instrument important în activitatile de dezvoltare locala, imprimind calitate în procesul decizional si întarind autoritatea deciziilor prin suportul oferit de public în implementarea acestora. In acest fel se economisesc de multe ori fonduri importante în procesul de implementare a unui proiect. Tarile cu traditie democratica folosesc eficient acest instrument perfectionandu-si mereu cadrul legislativ pentru a extinde participarea publicului pana în cele mai înalte nivele de decizie, respectiv pana la formularea politicilor de stat, constiente fiind de avantajele oferite de suportul publicului pentru formularea si implementarea acestora Ce este participarea publica ? Oamenii nu pot fi separati de mediul lor de viata, iar deteriorarea acestuia are efect asupra lor si asupra drepturilor lor. De aceea nu este surprinzator ca în 1972 conferinta de la Stockholm a facut legatura intre drepturile omului si protectia mediului in primul principiu al declaratiei sale. Dreptul la "un mediu înconjurator sanatos" a fost astfel formulat pentru prima data. Mai precis, este vorba de dreptul fiecaruia de a proteja mediul în care traieste. Include dreptul tuturor indivizilor de a fi informati asupra planurilor si proiectelor care pot deteriora mediul, de a participa în procesul care duce la luarea deciziilor, si atunci cand este necesar de a dispune de mijloacele legale pentru a reface daunele aduse mediului.

Inima acestui sistem este participarea publica, care are la baza informarea. Prin urmare, participarea publica este orice instrument folosit pentru a implica publicul în luarea deciziilor privind mediul si include dreptul la informare, dreptul la participare si dreptul la accesul în justitie. Metodele participarii publice Metodele legale de participare publica sunt cele bazate pe constitutie: • dreptul la cunoastere ( accesul la informatie ); • dreptul la libera exprimare; • dreptul de a vorbi; • dreptul de asociere; • dreptul la un mediu curat; In felul acesta se reduc costurile de administrare a deseurilor menajere, prin recuperarea unor cantitati importante de materii prime, iar mediul de viata devine mai curat si mai placut. Principalul avantaj al reciclarii: Prin reciclarea materialelor refolosibile se reduce consumul resurselor naturale (petrol, apa, energie), precum si emisiilor nocive în aer. Cateva exemple: Hartia - materie refolosibila. Materia prima utilizata pentru fabricarea hartiei sunt: lemnul, celuloza, hartia veche.
Hartia reciclata permite economisirea aproximativ a un sfert de electricitate în raport cu hartia alba,
90% din cantitatea de apa necesara pentru producerea a 1 kg. de hartie alba (300 l apa). De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hartiei, se elimina clorul toxic necesar producerii hartiei albe. Sticla - materie refolosibila. Sticla se produce folosind urmatoarele materii prime: nisipul de cuart, calcarul, soda (produs poluant) s.a. Reciclarea sticlei menajeaza mediul si economiseste în timp bogatiile naturale, apa si electricitatea. AMBALAJELE PET - O PROBLEMA PENTRU MEDIUL INCONJURATOR Ce este PET-ul? PET este prescurtarea de la polietilen tereftalat si se prezinta sub forma unei rasini (o forma de poliester). Mai precis, polietilenul tereftalat este o combinatie a doua monomere: etilen glicol modificat si acid tereftalic purificat. * Acesta a devenit un material foarte raspandit în industria alimentara (îmbuteliere de bauturi racoritoare, apa, lactate, ulei, otet) si nu numai, fiind ieftin, usor, rezistent la socuri, reciclabil. Posibilitati de reciclare Ambalajele PET, ca dealtfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile. Cresterea consumului acestora, mai ales în ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmanta a numarului de sticle depozitate necorespunzator în natura. Prin colectarea si reciclarea acestora, se stopeaza practic impactul negativ asupra mediului înconjurator. Polietilenului tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: • fibre de poliester (75%) folosite la randul lor ca materie prima pentru covoare, tapiterii, jucarii, pasle pentru industria textila, ca izolatie la paltoane, saci de dormit, industria auto s.a.; • folie industriala; • chingi si benzi; • noi ambalaje PET alimentare si nealimentare (ex.: cartoane pentru oua, obiecte de uz casnic etc). Un alt aspect pozitiv al reciclarii PET-urilor consta în reducerea cantitatilor de deseuri ce merg spre gropile de gunoi, ponderea acestora crescand înfiorator în ultimii ani, ajungand pana la 30% din volumul total. Nu uitati !! Sticla, hartia, materialele plastice si metalele nu pot fi reciclate decat prin procese tehnologice, ceea ce înseamna ca nu este indicat sa depozitam deseurile la intamplare (pe potecile turistice, în locurile unde am pus corturile, pe malul raurilor si al lacurilor etc.) !! Depozitarea neglijenta a acestora duce la formarea unor mormane de deseuri ce polueaza mediul în care venim sa ne recreem, sa ne plimbam cu copiii sau sa facem sport. CaTEVA SFATURI PENTRU IUBITORII MUNTELUI: • Nu arunca gunoaiele decat în locurile special amenajate (containere amplasate la cabane, cosuri de gunoi sau gropile de gunoi amenajate langa cabane); • Daca nu exista nici una dintre aceste posibilitati, strange-ti gunoaiele în pungi de plastic pe care le vei transporta pana la prima amenajare de acest fel; • Pe munte nu exista servicii de salubrizare; • Lasa locul unde te-ai odihnit la fel de curat pe cum l-ai gasit!! Nu rapi celorlalti placerea de a se odihni în mijlocul unei NATURI CURATE.
Deseuri menajere
PREFATA:Termenii de “societate de consum”, “avalansa de deseuri” si “criza a deseurilor” nu sunt decat cateva exemple” care permit ilustrarea problemelor create de deseuri, cu care se confrunta mediul nostru inconjurator de astazi. Noi, consumatorii, suntem toti responsabili de aceste probleme si fiecare dintre noi va trebuie deci, pe viitor, sa faca eforturi ca sa menajeze resursele limitate si sa reducem cantitatile de deseuri.Este incontestabil faptul ca, astazi, noi producem multe deseuri care contin materii valorificabile si substante problematice sunt considerate ca reziduri. Toti factorii de raspundere a gestiunii deseurilor trebuie sa faca fata la aceasta constatare si sa isi asume responsabilitatea. Societatea noastra prospera nu mai poate sa-si permita, cum a fost pana acum, sa arunce neglijent materiile valorificabile si substantele problematice si periculoase, punandu-le in pubela gri, care este pentru deseuri reziduale) sau cu deseuri incomode. Ar trebui ca, in viitor, sa amelioram aceasta situatie luand masuri concrete pentru a evita producerea deseurilor si sa reciclam deseurile si aceasta din doua motive fundamentale.Mai intai, se impune, din punct de vedere ecologic, sa se ia masuri exacte pentru a evita si a recicla deseurile. Rezultatele unei analize intre 1992-1994 au aratat ca, cantitatea de materii prime secundare potential utilizabile si in acelasi timp eliminate, este foarte importanta. Aceasta antreneaza o risipa de materii prime si resurse energetice . De altfel, ar trebui sa se reduca substantele periculoase din deseurile menajere, aceste substante impiedica buna functionare a instalatiilor de eliminare a deseurilor, in ciuda partii aparent slabe pe care acestea o reprezinta, constituind chiar un pericol deloc neglijabil pentru oameni si pentru mediul inconjurator. Dat fiind ca costurile legate de eliminarea deseurilor au continuat sa creasca in cursul anilor din urma, se impun ca din punct de vedere economic sa se ia masuri precise pentru a evita si recicla deseurile. Pentru o serie de deseuri exista conditii de reciclare, dar ele trebuie sa fie colectate separat, sa fie reciclate separat si cu costuri de reciclare avantajoase..Deseurile cele mai ecologice si cele economice raman bineinteles cele care nu se produc. Sunt numeroase persoanele care au recunoscut in prezent problemele contemporane ale mediului inconjurator si al gestiunii deseurilor si care fac eforturi in evitarea producerii deseurilor sau reciclarea acestora. Comportamentul lor, orientat pe criterii de protectie a mediului, este cateodata franat din lipsa de informatii si sfaturi. O importanta deosebita este acordata actiunilor preventive, in conformitate cu legea gestiunii deseurilor din 17 iunie 1994.Care este legatura intre borcanul meu de iaurt si Insulele Maldive?Borcanele de iaurt sunt fabricate din material plastic. Masele plastice sunt produse din petrol care la randul sau se compune din carbon si compusi de carbon. Cand un astfel de borcan de iaurt este incinerat, carbonul din acest borcan este pus din nou in libertate, acesta se combina cu oxigenul din aer si se transforma in bioxid de carbon (CO2). Bioxidul de carbon, la randul sau, este responsabil in mare parte de producerea “efectului de sera”, generat de oameni. Efectul de sera provoaca o reincalzire a atmosferei terestre si antreneaza, printre altele, topirea calotelor glaciare. Apele provenite din topirea ghetarilor se scurg in cantitati considerabile si determina cresterea nivelului marilor si reprezinta, in termen scurt sau lung, un risc pentru existenta zonelor joase si a paradisului de vacanta, cum ar fi insulele Maldive sau altele din Oceanul Indian, Atlantic si Pacific. Consecintele ecologice si sociale ale acestei evolutii nu sunt, in momentul de fata, previzibile.Aproximatie globala - actionare rationala. Pamantul nu ne apartine, l-am imprumutat copiilor nostri. Daca imprumut un lucru in stare buna, astept pe buna dreptate sa mi se restituie in aceeasi stare. Orice persoana care - pentru a relua exemplul sus mentionat - cumpara un borcan de iaurt din plastic sau alt produs in plastic si il elimina apoi, nu trebuie sa se gandeasca doar la binele propriu prin debarasarea de acest obiect, ci si la impactul pe care il poate avea gestul sau asupra medului inconjurator. Consumatorul nu risipeste numai resursele limitate dar contribuie si la agravarea problemelor mediului. Si este bine cunoscut faptul ca raurile mici formeaza marile fluvii….Avem unda verde!Ghidul de prevenire si reciclare a deseurilor are ca obiectiv sa va dea sfaturi ecologice si informatii pe care sa le urmati in viitor, impreuna cu familia, prietenii si cunostintele dvs, privind probleme ridicate de deseuri.Sa nu uitam ca trebuie sa fim constienti de responsabilitatea noastra si sa menajam resursele noastre naturale. Succesorilor nostri si locuitorilor altor regiuni ale Terrei noastre le va place sa gaseasca un mediu demn de a fi locuit. Nu uitati ca, actionand in respectarea mediului inconjurator, nu inseamna sa ne limitam doar la eliminarea produselor ci si la un comportament ecologic care este necesar in toate domeniile vietii noastre cotidiene. Deseurile polueaza aerul, apa si solul, degradeaza peisajele pe suprafete intinse, antreneaza costuri ridicate pentru depozitarea lor si uzine pentru incinerarea reziduurilor.Activitatile de gestiune a deseurilor se concentreaza asupra urmatoarelor puncte:INFORMATIE:A evita si a recicla deseurile implica ceea ce eu trebuie sa stiu: cum si ce trebuie sa evitam?
Cum sa cumparam, in asa fel incat sa respectam mediul inconjurator?
Cum sa reciclam sistematic si corect?
Alte informatii utile:Eu hotarasc ce fac si ce spun: eu, in calitate de consumator
eu, in calitate de cetatean
eu, in calitate de responsabil si persoana abilitata sa ia hotarari.
SFAT:Informatiile trebuie sa fie furnizate de catre serviciile tehnice, competente, pentru toti cei interesati; aceste informatii trebuie, sa se concentreze asupra problemelor si a practicilor.
PREVENIRE: prin intermediul Legii, care poate, de exemplu, sa promoveze produsele reutilizabile si sa incurajeze o productie responsabila;
prin intermediul comunitatii locale sau a unui grup local, care pot fixa taxe pe deseuri, in functie de cantitate,dar inainte de toate prin intermediul consumatorilor, prin noi toti, prin alegerea pe care o facem cand mergem la cumparaturi.
REDUCERE: Prin diminuarea cantitatilor de deseuri reziduale dar si prin reducerea poluatorilor.RECICLARE: Toate deseurile (inca) inevitabile nu trebuie toate, considerate gunoaie.Noua ne revine sarcina sa le triem in asa fel incat sa obtinem materii prime de la care sa avem posibilitatea fabricarii unor produse de o excelenta calitate (reciclare).Aceasta triere are ca avantaj menajarea resurselor naturale limitate. Aceasta nu este posibil decat daca separarea este bine facuta si daca gradul de curatire este ridicat. In principiu, reciclarea trebuie sa se faca dupa principiile ecologice, adica nu trebuie sa se utilizeze in plus energie decat pentru producerea unui material nou.Este de la sine inteles ca aceasta schimbare nu se poate face de azi pe maine, dar aceasta este mult mai rapida. Criteriile esentiale sunt transparenta si credibilitatea, motivatia, actiunea sistematica.

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

joi, 20 ianuarie 2011

10 Motive pentru a consuma produse ecologice



1.PROTEJAREA GENERATIILOR VIITOARE
Copiii sunt expusi de patru ori mai mult decat adultii la efectul cel putin a opt pesticide des folosite, cauzatoare de cancer. Alegerea alimentelor facute acum de Dumneavoastra, va avea impact asupra sanatatii copiilor Dumneavoastra in viitor.
2.PREVENIREA EROZIUNII SOLURILOR
Estimarile Serviciului de Conservare a Solurilor arata ca peste trei milioane de tone de soluri de inalta calitate cad victima eroziunii in fiecare an, in Statele Unite. Aceasta inseamna ca procesul de eroziune a solului este de sapte ori mai rapida, decat regenerarea ei naturala. Solul reprezinta baza producerii alimentelor in gospodaria organica. In gospodaririle conventionale solul este utilizat ca un mediu de tinere a plantelor in pozitii verticale pentru ca aceasta sa poata fi tratate cu ingrasaminte chimice. Ca urmare fermele din America sufera de cea mai insemnata eroziune a solului din istorie.
3. PROTECTIA CALITATII APELOR
2/3 a corpului uman este format din apa.Cu toate ca este atat de important, Agentia Mediului (APM) considera ca pesticidele (unele cauzatoare de cancer) polueaza apele freatice in 38 de state, poluand sursa primara de apa potabila, in cazul in mai mult de jumatate din locuitorii tarii.
4.ECONOMISIREA ENERGIEI
Fermele Americane s-au schimbat drastic in decursul ultimelor trei generatii, de la micile gospodarii familiare bazate pe energia umana, la fermele de largi proportii, industriale, bazate pe folosirea carburantilor fozili. Gospodariile moderne folosesc mai mult petrol decat orice alat industrie, consumand 12% din totalul sursei de energie a tarii. Este utilizata mai multa energie la producerea ingrasamintelor sintetice,decat la cultivarea si recoltarea tuturor recoltelor din S.U.A. Gospodarirea organica este si astazi bazat mai ales pe practici care necesita multa munca manuala, ca de exemplu scoaterea buruienilor, folosirea ingrasamintelor naturale mai degraba decat folosirea ingrasamintelor artificiale. De asemenea, produsele organice parcurg o distanta mult mai mica de la ferme pana la mese.
5.INDEPARTAREA CHIMICALELOR DE LA MESELE NOASTRE
Multe pesticide aprobate pentru folosirea de catre Agentia de Protectia Mediului au fost inregistrate, inainte sa fie executate cercetarii cu privire la relatia acestor pesticide cu aparitia cancerului si altor boli. Astazi APM considera ca 60% dintre
ierbicide, 90% dintre fungicide si 30% dintre insecticide sunt cancerigene. Pesticidele sunt otrave destinate eliminarii organismelor vii si de asemenea pot fi periculoase pentru oameni. Pe langa faptul ca pot cauza cancer, pesticidele contribuie la defectele de nastere, probleme ale nervilor si mutatii genetice.
6.PROTEJAREA SANATATII AGRICULTORILOR
Un studiu al Insitutului de Cercetare a Cancerului, a afirmat ca fermierii care folosesc ierbicide sunt expusi cu sase ori mai des riscului de a avea cancer, decat ceilalti. In California efectul otravitor al pesticidelor asupra fermierilor a crescut in medie cu 14% anual, incepand cu 1973 si s-a dublat in periaoda 1975-1985. Muncitorii campului sufera de cea mai mare rata a bolilor ocupationale in Statele Unite. Aproximativ 1 milion de oameni sunt afectati anual de pesticide. Cateva pesticide interzise in SUA sunt totusi produse si exportate in alte tari.
7.SPRIJINIREA MICILOR AGRICULTORI
Cu toate ca din ce in ce mai multe ferme trec la practici organice cele mai multe ferme sunt mici si independente, ferme familiare care se intind pe mai putin de 100 ari. S-a estimat ca in SUA au fost desfiintate peste 650,000 de ferme familiale.
8.SPRIJINIREA UNEI ECONOMII REALE
Cu toate ca alimenteleorganice par sa fie mai scumpe decat cele conventionale, pretul alimentelor conventionale nu reflecta cheltuielile ascunse, generate de platitorii taxelor, cuprinzand aproape 74 miliarde din bugetul statului din 1988. Alte costuri ascunse cuprind: reglementarea si testarea pesticidelor, depozitarea si eliminarea deseurilor periculoase si a daunelor mediului inconjurator.
9.PROMOVAREA BIODIVERSITATII
Mono culturile inseamna, plantarea unor culturi pe arii intinse cu aceleasi plante ani dupa ani. Pe cand pe acesta cale productia s-a triplat intre anii 1950-1970, lipsa diversitatii naturale a plantelor a determinat lispa de minerale naturale si nutritienti.
10.INCERCAREA UNOR GUSTURI MAI BUNE
Este un motiv intemeiat, de ce multi bucatari folosesc alimente organice in retetele lor. Acestea au un gust mai bun. Gospodarirea organica incepe cu nutritia solului, care contribuie la hranirea plantelor si dezvoltarii noastre.
Nu trebuie sa uitam ca sanatatea insemana nefolosirea produselor conventionale si consumarea celor ecologice.
Suntem responsabili de sanatatea noastra si trebuie sa o protejam.

Importanta prezentei copacilor in mediul in care traim-patru motive pentru care trebuie sa-i plantam

Un aer mai pur, un sol mai bogat, un loc racoros, un adapost calduros, un “bucatar” exceptional, care ne ofera cele mai imbelsugate sortimente de fructe, un arhitect desavarsit in peisagistica naturii, care ne umple de liniste si relaxare, iata doar cateva dintre beneficiile pe care le au in viata noastra robustii si longevivii copaci.
Cu totii cunoastem privilegiile pe care ni le ofera prezenta copacilor in mediul in care traim, dar in putine dati ne-am intrebat cat de mare este impactul pe care aceste plante viguroase si statornice il au asupra vietii noastre de zi cu zi si, mai ales, asupra sanatatii noastre. Starea noastra de bine, starea generala fizica si cea psihica, depind in mare masura si de felul in care relationam zinic cu natura si, implicit, cu frumosii copacei.

O viata sociala sanatoasa
Ati observat vreodata cat de puternice sunt efectele pe care le au copacii asupra vietii noastre sociale? Daca nu, e bine sa stiti ca pe langa faptul ca ne fac existenta mai placuta si ne ofera bucuria de a le observa zi de zi frumusetea, arborii, detasandu-ne de cotidian, ne ajuta sa ne insanatosim mai repede dupa boli sau afectiuni, oxigenul si culoarea verde fiind printre factori terapeutici esentiali in recuperare. Cercetarile au dovedit ca, in urma unei operatii, pacientii se recupereaza mai repede in cazul in care sunt ingrijiti intr-o camera de spital cu vedere spre o curte sau gradina cu arbori, decat daca stau intr-o incapere inchisa, fara vizibilitate spre natura.
De asemenea, pe langa faptul ca simpla activitate de a privi copacii sau de a ne relaxa intre ei ne da o senzatie de calm, impacare, liniste si destindere, aceste plante sunt si un bun loc de intalnire si ne ajuta sa ne amintim cu drag de vremurile copilariei sau de alte evenimente importante, longevitatea lor fiind martora a numeroase momente unice din viata noastra. Sentimentul este automat unul de armonie si un lucru stim sigur: daca vrem sa ne reamintim clipe deosebite din trecut, copacii spectatori vor fi primii care ne vor oferi cadrul adecvat pentru a le retrai.
O comunitate “verde” unita
Dar, ce ziceti de calitatea exceptionala a arborilor de a ne face sa ne simtim integrati intr-o comunitate careia ii pasa de mediul inconjurator si care se preocupa de frumusetea peisagistica rurala si urbana? Intr-adevar, copacii sunt un element substantial in planurile de amenajare a strazilor, parcurilor si oraselor, iar aranjamentele arhitecturale necesare presupun implicarea mai multor persoane si grupuri pentru realizarea lor. Asadar, atunci cand ne pasa de copacii din jurul nostru, ne pasa si de ceea ce ne oferim noua si celorlalti, din punct de vedere estetic, arborii daruindu-ne, dupa caz, intimitate sau perspectiva, fiind de multe ori un pivot in gestionarea traficului pietonal.
Un ambient placut
Sa nu uitam insa si de beneficii ambientale pe care ni le ofera pomii. Ei schimba radical mediul in care traim prin moderarea temperaturii si racorirea zonelor calde, imbunatatirea calitatii aerului, conservarea si recircularea apei, prin retinerea acesteia si infranarea inundatiilor, dar si prin adapostirea animalelor salbatice, ferindu-le de vant si ploaie.
Vara, copacii tempereaza caldura, daruindu-ne racoare, moderand efectelor vantului, soarelui, ale ploii si ale luminii puternice. Iarna, in schimb, soarele reuseste sa ne incalzeasca, deoarece majoritatea copacilor isi pierd frunzele si permit razelor de soare sa ne mangaie.
Datorita arborilor, se imbunatateste constant calitatea aerului, frunzele acestora filtrand aerul si indepartand praful si alte particule, prin absorbtia dioxidului de carbon. Pentru a forma carbohidratii necesari functiilor vitale, copacii mai absorb din aer si alte substante nocive precum ozon, monoxid de carbon si dioxid de sulf, proces in urma caruia se emana esentialul oxigen. In mod cert, prezenta copacilor in mediul ambient restaureaza echilibrul acestuia, viata plantelor si animalelor, precum si intreaga activitate a naturii.
O economie sesizabila
Si ce-ati spune daca beneficiile pe care le ofera copacii nu se opresc doar aici, ci se impregneaza si asupra laturii economice ? Ei bine, s-a constatat ca cei care locuiesc in zone pline de copaci, cu multa umbra si racoare, fac o reducere de 10-15% la consumul generat de folosirea aerului conditionat. Si nu numai atat! De asemenea, economiile sesizate la nivelul unei intregi colectivitati rurale sau urbane, sunt mult mai mari in ceea ce priveste reducerea consumului de apa si curent, in cazul in care zonele sunt amenajate cu arbori din ce in ce mai densi.
Prin urmare, sa pretuim copacii si sa plantam cate unul, de cate ori putem si unde avem posibilitatea. Care este momentul cel mai potrivit pentru a da viata unui arbore? Ei bine, “momentul cel mai oportun pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Momentul cel mai bun de acum incolo este sa il plantam acum”, spune un binecunoscut proverb chinez.
Sursa: EcoKids, Trees are good, Health Yahoo, Quote Garden

Iluzie și Realitate



Va invit să urmăriți un documentar extrem de interesant despre Iluzia şi Realitatea percepţiei noastre asupra vieţii şi a lumii în general.

miercuri, 19 ianuarie 2011

Frumusetile Naturii- Romania

Life After People-un documentar captivant







,,Life after people" produs de History Channel, un documentar foarte bine facut, bine gandit, captivant.
Documentarul nu incearca sa raspunda la cum ar putea omenirea sa dispara, ci mai degraba ce s-ar intampla cu planeta, cu viata pe pamant, cat timp vor supravietuii urmele civilizatiei noastre si care ar fi ultimele urme lasate de om sterse de trecerea timpului.
Daca oamenii ar disparea dintr-o data cum ar continua viata pe Pamant?
Natura îsi va revendica repede teritoriile transformate de oameni, cladirile s-ar deteriora în timp si in cele din urma s-ar prabusi, toate realizãrile omului ar disparea cu timpul iar marile metropole ar redeveni campurile de vanatoare ale animalelor salbatice.

luni, 17 ianuarie 2011

Natura, Educaţia şi Puterea Iubirii: Biologia "Părintitului" Conştient



Natura, Educaţia şi Puterea Iubirii: Biologia "Părintitului" Conştient
Acest film trebuie urmarit de noi, parintii.
,,Lumina vietii'' sunt copiii nostri si pentru ei trebuie depus orice efort pentru a le face viata mai frumoasa, dar tinand cont de ce este mai intelept sa le oferim.
Alaturi de scoala ,familia este unul din factorii care se preocupa de educatia copilului. Familia exercita o influenta deosebit de adanca asupra copiilor.
O mare parte dintre cunostintele despre natura, societate, obisnuintele de comportament, copilul le datoreaza educatiei primite in familie.

vineri, 14 ianuarie 2011

Cum putem fi mai prietenosi cu planeta? Reciclarea materialelor plastice



Despre pericolul plasticului aruncat, un filmulet extrem de interesant, al lui Charles Moore, fondator al Algalita Marine Research Foundation(se alege subtitrarea in romana)

Mii de sticle de plastic si pungi sunt aruncate, pentru ca nu costa nici un ban. Dar asa cum spun batranii...nimic nu este pe gratis.
Are impact multiplu asupra mediului si ne costa a la long, mai mult decat ne putem imagina.
Fabricarea lor presupune petrol si gaze naturale, care inseamna consum mai mare al rezervelor disponibile, a caror prospectare si extractie inseamna distrugerea habitatelor si ecosistemului. Sa nu mai vorbim de ingredientele chimice toxice folosite la fabricatie, care polueaza mediul in acest timp, energia si costurile .
In pamant, pet-urile si pungile de plastic au nevoie de 1000 de ani sa se degradeze. In timpul acesta ele contamineaza solul si apa.
Ar fi normal ca pet-urile sa coste ca si sticlele normale si sa fie returnate la magazin, pentru a fi colectate si refolosite.Ar fi normal sa nu mai aruncam in natura nimic, fiindca nimic si nimeni nu ne-o poate reda.
Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant şi se realizează într-o gamă largă în multe ţări . În loc să polueze apa râurilor sau suprafeţe mari de sol prin acumularea lor, PET-urile pot fi foarte uşor colectate şi reciclate , acest lucru se poate face foarte uşor cu ajutorul containerelor speciale amplasate în multe zone ale oraşului . Recuperarea ambalajelor de plastic reprezintă o mare provocare , datorată în primul rând numărului mare de PET-uri ( polietilen tereftalat – este un material sofisticat de o rezistenţă mare ) folosit cu foarte mare eficienţă ca recipient pentru băuturi .
Avantajul reciclării ambalajelor PET este enorm , dat fiind numărul mare de sticle folosite care pot fi exploatate la un cost acceptabil .
Materiale plastice:
AVANTAJE
* greutate mică
* mare varietate de proprietăţi
* proprietăţi care nu pot fi atenuate cu ale altor materiale
* longevitate
* mod de fabricare uşor
* consum redus de energie pentru fabricarea lor
* preţ redus
DEZAVANTAJE
* volum mare la descărcare
* război biodegradabil
* un grad mare de poluare la incinerarea lor
* numeroşi aditivi care poluează mediul
* mod dificil de reciclare (diversitate mare, proces de descompunere dificil)
* substantele de bază sunt in parte cancerigene sau toxice (ex.PVC)
Cum să reciclăm corect plasticul ?
Pasul 1 : - spală obiectele din plastic
Pasul 2 : - striveşte-le pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu
Pasul 3 : - depozitează-le în locuri special amenajate pentru colectarea plasticului
ŞTIAŢI CĂ :
* pungile de plastic nu sunt biodegradabile şi în plus plasticul are la bază o resursă neregenerabilă : - petrolul . Ajunse în ocean , aceste pungi determină moartea animalelor marine care se încurcă în ele sau le înghit ;
* cerneala folosită pentru imprimarea pungilor conţine cadmiu , metal foarte toxic , eliberat în aer odată cu arderea pungilor ;
* reciclând o sticlă de plastic este economisită energie suficientă pentru funcţionarea unui bec de 60 w timp de 6 ore ;
* o treime din gunoiul adunat anual şi mai mult de jumătate din plasticul aruncat anual este reprezentat de ambalaje ;
* aproximativ 30 % din plasticul produs este folosit pentru ambalare ;
* americanii aruncă 2.5 milioane de recipiente de plastic în fiecare oră .
Concluzii :
* reducerea cantităţii de materiale reciclabile , este de fapt un mijloc prin care nu se reduce materia primă folosită la fabricarea acelui produs , ci cantitatea de materiale reciclabile ajunse la depozitul de deşeuri ;
* statele dezvoltate au promovat această activitate de reciclare la rangul de afacere pentru firmele cu acest obiect de activitate , iar factorul principal care a stat la baza acestui succes l-a constituit educaţia .

MIHAI EMINESCU a fost, este si va fi un geniu!



GENIU, ACTUAL, NEMURITOR, UNIC
O melodie superba a regretatilor Doina si Ion Aldea Teodorovici dedicata marelui om de cultura.


Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani - Ipotești - d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Mihai Eminescu- cel pe care N. Iorga avea să-l numească „expresia integrală a spiritului românesc”- s-a arătat pe „cerul cu stele sudice” la 15 ianuarie 1850, în vestitul Botoşani.
Rădăcinile tânărului Mihai care-şi face apariţia într-o lume „nepregătită să-l asculte şi să-l înţeleagă” (M. Cojocaru) sunt mult ramificate, pornind de la rudele pe linie paternă- Eminovici- şi maternă- Juraşcu.
Gheorghe Eminovici- tatăl- aparţinea unei familii de români migraţi în N-ul Bucovinei, în satul Călineştii lui Cuparencu; el face eforturi deosebite pentru a-i trimite pe cei şase feciori la şcoli înalte, oferindu-le totodată posibilitatea de a practica meserii precum cele de doctor, avocat, militar etc.
Raluca Juraşcu- mama poetului- făcea parte dintr-un neam de mici boieri moldoveni, al cărui principiu moral era fervoarea ortodoxă, fapt pentru care o parte din fraţii şi surorile sale au ales viaţa monahală.
Al cincilea fiu al familiei Eminovici îşi petrece anii copilăriei în locurile natale, hoinărind prin codrii bătrâni, acompaniat fiind de susurul izvorului şi de buciumul de la stână. Conform tradiţiei timpului, Mihai începe să studieze acasă, cu un dascăl particular, parcurgând astfel primele două clase primare. Ca elev la Ober Gymnasium, Eminescu întâmpină numeroase greutăţi, a căror cauză o constituie imperfecţiunea sa în a vorbi limba germană în comparaţie cu ceilalţi colegi care erau de vârstă mai mare şi o învăţaseră în clasele anterioare; şi acesta nu este singurul obstacol: în clasa a II-a rămâne repetent din pricina matematicii şi a limbii latine, ceea ce-l determină ca în anii următori să studieze serios aritmetica la National Hauptschule. Nemulţumit de disciplina rigidă a instituţiei germane de învăţământ, tânărul devine autodidact, dobândind o cultură impresionantă.
Dornic de cunoaştere şi mereu atras de folclorul românesc, Mihai călătoreşte prin vestite locuri ce-i umplu sufletul cu pace şi lumină binefăcătoare. Fără a fi în posesia vreunui atestat şcolar care să-i confirme cunoştinţele necesare, Eminescu urmează cursurile universitare la Viena şi Berlin, beneficiind de sprijinul financiar al neobositei sale familii, precum şi al Societăţii Junimea, reuşind să-şi completeze şi să consolideze informaţiile cu privire la filosofie, istorie antică orientală; reîntors în ţară, obţine titlul de lider al tinerilor intelectuali. În anii următori ocupă diverse funcţii, cum ar fi cea de bibliotecar la Universitatea din Iaşi, revizor şcolar, redactor la „Curierul de Iaşi” şi, din 1877, redactor la ziarul „Timpul” din Bucureşti.
Depănând firul vieţii acestui om, nu trebuie să neglijăm prietenia sa cu Ion Creangă, prietenie ce a stat sub semnul sincerităţii şi al poveştilor culese de pe însoritele plaiuri moldoveneşti.
Mihai Eminescu a dus şi o adevărată luptă politică, fiind un susţinător al Partidului Conservator, fapt ce a stârnit simpatia publică pentru acest partid.
Fire romantică, „sensibil la tot ce i-a marcat existenţa”(M.Popa), Mihai a iubit şi el „un înger de fată”, „o dulce porumbiţă, cu chip alb de copiliţă”, aceasta purtând numele de Veronica Micle.
Mărturie dragostei lor stă un buchet de câteva scrisori ale celor doi, adunate sub titlul „Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit”. Acest sentiment reprezintă un model pentru generaţiile următoare, ce, prin iubire, îşi construiesc o lume a lor în care domnesc pacea şi duioşia.
Activitatea publicistică, desfăşurată la „Timpul”, este epuizantă, grăbind izbucnirea bolii care pune capăt zbuciumului său interior, urmând ca la 15 iunie 1889, să fie redat eternităţii.

Opere antume
Opera Anul apariției
Venere și Madonă 15 aprilie 1870, „Convorbiri literare“
Mortua est! 1 martie 1871, „Convorbiri literare“
Noaptea... 15 iunie 1871, „Convorbiri literare“
Floare albastră 1 aprilie 1873, „Convorbiri literare“
Melancolie 1 septembrie 1876, „Convorbiri literare“
Crăiasa din povești 1 septembrie 1876, „Convorbiri literare“
Lacul 1 septembrie 1876, „Convorbiri literare“
Dorința 1 septembrie 1876, „Convorbiri literare“
Povestea codrului martie 1878, „Convorbiri literare“
Singurătate martie 1878, „Convorbiri literare“
Departe sunt de tine... martie 1878, „Convorbiri literare“
Pajul Cupidon 1 februarie 1879, „Convorbiri literare“
O, rămâi 1 februarie 1879, „Convorbiri literare“
De câte ori, iubito... septembrie 1879, „Convorbiri literare“
Atât de fragedã... septembrie 1879, „Convorbiri literare“.
Afară-i toamnã... octombrie 1879, „Convorbiri literare“
Sunt ani la mijloc... octombrie 1879, „Convorbiri literare“
Când însuși glasul... octombrie 1879, „Convorbiri literare“
Freamăt de codru octombrie 1879, „Convorbiri literare“
Revedere octombrie 1879, „Convorbiri literare“
Despărțire octombrie 1879, „Convorbiri literare“
O, mamă... 1 aprilie 1880, „Convorbiri literare“
Scrisoarea I 1 februarie 1881, „Convorbiri literare“
Scrisoarea II 1 aprilie 1881, „Convorbiri literare“
Scrisoarea III 1 mai 1881, „Convorbiri literare“
Scrisoarea IV 1 septembrie 1881, „Convorbiri literare“
Luceafãrul aprilie 1883, „Almanahul Societății Academice România jună“
S-a dus amorul... 24 aprilie/6 mai 1883, „Familia“ Nr. 18
Când amintirile... 15/25 mai 1883, „Familia“ Nr. 20
Adio 5/17 iunie 1883, „Familia“ Nr. 33
Doină 1 iulie 1883, „Convorbiri literare“
Pe lângă plopii fără soț... 28 august/9 septembrie 1883, „Familia“ Nr. 35
Și dacă... 13/25 noiembrie 1883, „Familia“ Nr. 46
Criticilor mei 1883/84
Mai am un singur dor 1883/84,
Somnoroase păsărele... 1883/84,
Veneția 1883/84,
Iubind în taină... 1883/84,
Trecut-au anii... 1883/84,
Din Noaptea... 12/24 februarie 1884, „Familia“ Nr. 7
Sara pe deal 1 iulie 1885, „Convorbiri literare“
Scrisoarea V - Dalila 1 ianuarie 1886, „Epoca“
Nu mă înțelegi 15 martie 1886, „Album literar“ al Asociației studențești Unirea
La steaua 25 octombrie 1886, „România liberă“
De ce nu-mi vii februarie 1887, „Convorbiri literare“
Kamadeva 1 iulie 1887, „Convorbiri literare“
Oricâte stele... 1 februarie 1890, „Convorbiri literare“
Albumul iulie 1892, „Convorbiri literare“

„Cărui popor i s-a mai făcut darul acesta...” (C. Noica).

joi, 13 ianuarie 2011

Cum se colecteză deșeurile

Pentru a putea fi reciclate mai ușor, e necesar ca deșeurile să nu fie aruncate toate la grămadă. În funcție de categoria din care fac parte, acestea vor fi aruncate în recipienți care diferă după culoare astfel:

- pubele albastre pentru hârtie și carton
- pubele galbene pentru plastic și metal
- pubele albe sau verzi pentru sticlă albă sau colorată
- pubele roșii pentru deșeuri periculoase, de exemplu bateriile
- pubele gri pentru deșeurile nereciclabile
- pubele maro pentru deșeurile biodegradabile


Reducerea consumului presupune a ne folosi de resurse cu mai multă chibzuință. De pildă, la birou sau acasă putem evita consumul excesiv de hârtie, iar dacă aveți materiale din hârtie e indicat să le duceți la un centru de reciclare, pentru a evita tăierea altor copaci.


De asemenea, putem reutiliza pungile din plastic sau le putem înlocui cu cele din material, putem achiziționa baterii reîncărcabile sau creioane cu rezervă.


Reciclarea este posibilă doar în cazul anumitor deșeuri precum sticlele de plastic, hârtia, cauciucul sau metalul.


Dacă nu știați, durata de degradare normală a unor deșeuri este următoarea:

- hârtie: 1-12 luni
- aluminiu: 10-100 ani
- plastic: 100-1000 ani
- sticla: până la 4000 de ani


E important să colectăm bateriile în locurile special amenajate, având în vedere că o simplă baterie aruncată poate intoxica 4000 de litri de apă.


Prin urmare, ar fi indicat să fim mai atenți atunci când ne aruncăm gunoaiele, pentru că altfel ele se întorc în casele noastre, doar că sub o altă formă, mult mai toxică. Sănătatea noastră este direct proporțională cu sănătatea mediului în care trăim.

De ce mai întâi caracterul?



Caracterul unui om este caracteristica ce arată modul în care individul rezolvă problemele vieţii şi se manifestă în relaţiile cu el însuşi, cu semenii şi cu Natura.
Conform DEX: CARACTÉR, caractere, s.n. 1. Ansamblul însuşirilor fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile şi în acţiunile sale. ♦ Personalitate morală fermă. ♦ Însuşire morală care se manifestă prin perseverentă, voinţă fermă şi corectitudine. Om de caracter.
Deci caracterul nu este reprezentat de vorbe, scrise sau vorbite, ci de idei ferme şi corecte şi de faptele prin care ideile prind viaţă. Caracterul poate fi bun sau rău . Cum se decide încadrarea unui om la caractere tari sau la caractere de evitat? Pentru asta se folosesc două criterii:
1. faptele lui;
2. corespondenţa faptelor sale cu interesul general.
Fără luarea în consideraţie a ambelor condiţii – aprecierea e incompletă şi inexactă.
Caracterul bun este capacitatea de a face fapte bune, de a respecta în purtarea sa valorile morale considerate „corecte” de grupul din care face parte.
Caracterul rău este însuşirea omului de a fi egoist şi a nu respecta valorile morale „bune”, de a se gândi numai la satisfacerea nevoilor şi instinctelor sale personale, neluând în consideraţie şi interesul colectiv.
Din punctul de vedere al moralei, caracterul este trăsătura esenţială a individului, de la care decurg majoritatea celorlalte carateristici ale purtării.
În general faptele (acţiunile) conforme cu valorile morale sunt nenaturale, deoarece contravin pornirilor instinctuale, şi rezultă numai ca urmare a unei constrângeri impusă de grup. Omul nu făptuieşte acţiunile morale bune în mod instinctiv, ci numai în urma unei gândiri din care rezultă avantajul acestei alegeri. Pentru a ajunge să raţioneze astfel, individul trebuie însă educat „bine” (educaţie morală) – în sensul constatărilor de mai sus.
În fond, toată „morala” reprezintă rezultatul unei transformări a individului uman (a animalului nou născut) datorată învăţăturii. Aproape că putem zice: „învăţătura este morala – şi invers”. Deci, moralitatea unui individ este strâns legată de cantitatea de învăţătură (în realitate – de educaţie) pe care a însuşit-o (însă e nevoie ca educaţia să fie corectă!). Fiind contrară instinctelor, orice fel de învăţătură: matematica, gramatica etc. va fi respinsă în mod natural de copii şi trebuie făcută prin constrângere (la adulţi apare însă interesul pentru învăţătură, căci ei sunt în stare să constate că le uşurează viaţă).
Atât răul cât şi binele sunt molipsitoare, numai că binele se răspândeşte cu viteză mult mai mică.

Prin educaţie se poate modifica atât mentalitatea cât şi caracterul individului. Educaţia morală înseamnă formarea unui caracter bun. Această educaţie „bună” se poate face:

- în diverse locuri: în familie, în şcoală, în societate, în armată, în instituţii de reeducare (închisori, lagăre etc.);

- în multe feluri: prin învăţare, constrângere etc.;

- în orice împrejurare: la joacă, la lucru, în şcoală, într-o călătorie şamd.

Există însă şi educaţie „rea”. Aceasta înseamnă cel mai adesea fie lipsa oricărei educaţii, fie o educaţie bazată pe alte principii morale decât cele pe care le considerăm noi că sunt „bune”.

Din cauză că purtarea „rea” ţine de corp (instincte), practic nu se poate face educaţie morală fără a implica şi corpul, doar pe calea minţii. De aici rezultă necesitatea educaţiei fizice formatoare de caracter.

Individul care respectă valorile morale datorită raţionamentului are o purtare etică şi contribuie astfel la bunul mers al grupului (comunităţii, naţiunii) sale.
Există şi posibilitatea ca după o perioadă îndelungată de purtare etică, unii indivizi să se transforme interior, ajungând să-şi controleze (sau atrofieze) instinctele. În acest caz ei vor respecta valorile morale în mod instinctiv, fără să se mai gândească, iar purtarea lor se numeşte morală. Foarte puţini indivizi ajung însă la o purtare morală.

Scopul întregii străduinţe în vederea civilizării oamenilor este dispariţia purtărilor imorale, adică dispariţia Ego-centrismului, neutralizarea Eu-lui. Dificultatea comportării morale constă în respectarea intereselor general, ale celorlalţi (conform raţiunii), înaintea celor personale (cum cer instinctele). Drumul spre desăvârşire este marcat de îndemnul “gândeşte şi munceşte (cu cap)”, prin care individul ajunge să se antreneze mereu, să-şi autocontroleze instinctele şi perfecţioneze trăsăturile corporale, mintale şi spirituale, fără încetare, până devin „corecte”.

Ce este ECOLOGIA?

În prezent, ecologia a început să atragă din ce în ce mai mult atenția, odată cu efectele tot mai vizibile ale poluării și ale distrugerii ecosistemelor. Pentru a înțelege mai bine ce este ecologia, am făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei ei.

Ecologia este tot mai invocată la începutul anilor ‘70 în Occident, urmând să aibă ecou mai recent și în Europa de Est. Termenul „ecologie" provine din limba greacă, oikos=casă și logos=știință, ceea ce s-ar traduce prin știința studierii habitatului. Cu alte cuvinte, este știința care studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care acestea trăiesc.

Primul om de știință care a vorbit despre principiul interacțiunii a fost Charles Darwin, care a observat că speciile se influențează reciproc, precum și că apartenența omului la un mediul natural este mai mult decât evidentă.

Însă termenul a fost folosit pentru prima dată în 1866 de către zoologul german Ernst Haekel care o definește „studiul interacțiunilor dintre organismele vii și ambient și organismele vii între ele în condiții naturale".

Putem observa că ecologia are aceeași rădăcină etimologică cu a termenului „economie" , ceea ce înseamnă că am putea s-o definim ca „economie a naturii". Specialiștii afirmă că nu trebuie confundată cu protecția mediului, fiind o disciplină științifică cu un mediu diferit de activitate. Însă situația tot mai critică a mediului în care trăim implică îmbinarea ecologiei cu protecția mediului.
În ziua de azi, ecologia a devenit mai mult decât o știință, ea definește chiar un stil de viață.

Tu esti mediul tau inconjurator

Primul pas pentru a ajunge undeva
este sa te decizi ca nu vei mai ramane unde esti acum.
Tu esti un produs al mediului tau inconjurator.
Asa ca alege un mediu care te va dezvolta cel mai bine
in directia obiectivelor tale.

Analizeaza-ti viata in functie de mediul tau inconjurator.
Daca nu iti place unde esti, schimba-l.
Lucrurile din jurul tau te ajuta sa te indrepti spre succes,
sau te trag inapoi?

Nu esti un prizonier al mediului tau inconjurator.
Daca nu iti place unde esti, fa schimbari.
Nu esti plantat in pamant precum un copac.
Nu spune “As face daca as putea”,
spune “Fac daca pot.”

Cand devii o parte din orice,
si acela devine o parte din tine.

Copyright www.yourdailymotivation.com

miercuri, 12 ianuarie 2011

A fi voluntar ECO

Nu putem ignora că au loc din ce în ce mai multe campanii pentru reeducarea spiritului civic, pentru ca oamenii să înțeleagă că e nevoie să adopte o altă atitudine și de ce nu, de un alt stil de viață decât până acum.
Numărul celor care se oferă voluntari, la a planta copaci sau a strânge gunoaiele din natură, e tot mai mare. Însă e cazul să scadă numărul celor care își aruncă gunoaiele la întâmplare, poluează natura pe unde merg și se comportă de parcă pământul n-ar fi casa lor. Oare cum ar fi ca acești oameni să-și găsească la întoarcere casa plină de tot ce au aruncat pe unde au fost? Ei bine, acest lucru se întâmplă, doar că la modul indirect.
Dacă fiecare s-ar oferi voluntar măcar o dată la o astfel de campanie, ar înțelege mai bine cât de serioase sunt consecințele pe care oamenii le produc asupra mediului în care trăiesc. E cazul să ieșim din atitudinea egocentristă și să ne gândim că a face rău mediului în care trăim înseamnă a le îngreuna viața celor de lângă noi. Așa cum există un lanț trofic, există un lanț invizibil care ne leagă pe toți și datorită căruia suntem în viață. Dacă una dintre verigi e ruptă, lanțul nu-și mai poate îndeplini funcția.
A fi voluntar eco în ziua de azi înseamnă în primul rând a fi schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume. Cei care stau de-o parte au nevoie de exemple și cu cât sunt mai multe exemple, cu atât mai mari sunt șansele de schimbare. A te înscrie ca voluntar e o adevărată provocare, mai ales că nu primești bani pentru asta, dar primești ceva mult mai valoros și la un alt nivel: prietenie și bucuria de a fi făcut ceva pentru mediu și pentru natură.
Voluntariatul e una dintre șansele de a înțelege că suntem cu toții interconectați, că avem nevoie unii de ceilalți și de natură și că orice acțiune dăunătoare mediului e absurdă. Împreună putem schimba orice mentalitate!

marți, 11 ianuarie 2011

The Secret-part.I-II

The Secret - part 1/2

Vezi mai multe video din diverse



The Secret - part 2/2

Vezi mai multe video din diverse



The Secret"(Secretul) este un documentar extraordinar despre puterea fizicii cuantice in viata oricarui om. Inspirat din romanul cu acelasi nume, filmul parcurge prin intermediul unor citate preluate din personalitati, ca Albert Einstein, Ralph W. Emerson, Carl Jung sau Henry Ford, secretul unei vieti mult visate.
•Documentarul este un fel de reteta garantata pentru fericire, sanatate, succes, dragoste, calm,etc.
"Secretul" este o lege a universului care ne inconjoara : legea atractiei universale. Daca gandim pozitiv si avem o orientare pozitiva, atragem oameni pozitivi, evenimente pozitive si situatii pozitive. Daca suntem negativi in orientare, sau maniosi, atragem oameni rai si maniosi si situatii negative. Astfel incat ajungem sa atragem lucruri asemanatoare gandurilor care ne trec prin minte, indiferent daca aceste ganduri sunt constiente sau inconstiente. In asta consta tot ,,secretul", se spune in acest documentar. Acest secret iti da tot ce vrei: fericire, sanatate si bogatie.Poti sa ai, sa faci,sa fii tot ceea ce vrei. Putem avea tot ceea ce ne dorim. Nu conteaza cat de mare este lucrul dorit. Filmul ne invata cum sa influentam ,in sens pozitiv, universul nostru mental !

luni, 10 ianuarie 2011

Pădurea şi efectele benefice ale funcţiilor sale de protecţie

Astăzi, problematica funcţiilor pădurilor se regăseşte la locul cuvenit, în contextul economiei forestiere a oricărei ţări cu silvicultură avansată, pădurile fiind împărţite după destinaţia ce le-a fost atribuită, în două mari categorii corespunzătoare celor două tipuri de funcţii, după cum urmează:

- grupa I: păduri cu rol deosebit de protecţie;
- grupa a II-a: păduri de producţie şi de protecţie.
Prima a cunoscut o recunoaştere din ce în ce mai amplă la nivel mondial, în ultimele patru decenii, sub aspectul importanţei sale vitale pentru întreaga societate omenească.
Într-o definiţie sintetică, prin funcţiile de protecţie a pădurilor, se înţelege exercitarea de către acestea a unor influenţe favorabile sau servicii utile societăţii.
Chiar dacă, o lungă perioadă de timp, oamenii nu au simţit nevoia justificării acestor funcţii tocmai pentru că nu duceau lipsa efectelor lor benefice, în prezent, dar mai ales în perspectivă, cele care vor deţine întâietatea în faţa necesităţilor şi preocupărilor oamenilor vor fi, fără îndoială, tocmai funcţiile de protecţie.
Între factorii care vor influenţa în mod decisiv această ierarhizare se situează, cu prioritate, industrializarea, cu toate componentele ei poluante, şi dinamica complexului factorilor demografici, în cadrul căruia urbanizarea, pe fondul general al creşterii populaţiei, îşi va spune cuvântul fără doar şi poate.
Foarte important de reţinut este faptul că funcţiile de protecţie se manifestă sub forma acestor influenţe favorabile sau a unor servicii utile numai în zona în care există pădurea, ele neputând face obiectul unui schimb ca în cazul lemnului, nefiind deci, transportabile.
Între numeroasele influenţe favorabile exercitate de pădure, se regăsesc cu prioritate următoarele:
- apără solul împotriva eroziunii şi degradării sale;
- protejează apele curgătoare, asigurându-le un debit constant, limpezime, împiedicând transportul de materiale;
- influenţează favorabil extremele de temperatură;
- diminuează viteza vântului;
- înfrumuseţează şi înnobilează peisajul;
- purifică aerul atmosferic, îmbogăţindu-l în oxigen;
- creează condiţii excelente pentru destindere şi recrearea capacităţii fizice, psihice şi intelectuale.
Multitudinea funcţiilor de protecţie a generat, firesc, o serie de preocupări, studii şi cercetări pentru clasificarea acestora. În ţara noastră, prima asemenea ierarhizare aparţine profesorului şi cercetătorului Popescu – Zeletin, unul dintre marii silvicultori, care în anul 1954 identifică 5 categorii de funcţii de protecţie ale pădurilor. Cercetările ulterioare asupra funcţiilor de protecţie ale pădurilor au înregistrat unele elemente noi, astăzi, clasificarea în vigoare a funcţiilor de protecţie este următoarea:
a) funcţia de protecţie a apelor;
b) funcţia de protecţie a terenurilor şi solurilor;
c) funcţia de protecţie contra factorilor climatici şi industriali dăunători;
d) funcţia de recreere;
e) funcţia de interes ştiinţific şi de conservare a fondului genetic – forestier.
Despaduririle masive au inmormantat sub dune de nisip infloritoare civilizatii nu numai in nordul Africii, ci si in Asia, iar in unele parti ale Europei au impins dezgolirea muntilor si dealurilor pana la limite vecine cu calamitatea.

Deşerturi tinere
Reimpadurirea e inca un cuvant prea nou si efectele ei prea mici pentru a rascumpara greseala multimilenara care a determinat disparitia a jumatate din arborii planetei .Desigur, in aceasta privinta calculele sunt foarte precare. Recurgem totusi la unele, care, indiferent cat de mare e aproximatia, ne spun cate ceva.La sfarsitul Imperiului roman, Peninsula Iberica era acoperita cu paduri viguroase de la Biscaya pana la stramtoarea Gibraltar si ar fi avut o populatie aproape dubla fata de cea de azi, cand au ramas doar vreo cinci la suta din fostele paduri.
In afara de protejarea solului, padurea exercita cea mai puternica actiune purificatoare asupra aerului , absorbind bioxidul de carbon si restituindu-l sub forma atat de necesarului oxigen.Din cele 14-16 miliarde de tone de bioxid de carbon lansate anual in atmosfera prin arderea combustibililor, plus cele provenite din respiratia oamenilor si animalelor, doua treimi sunt absorbite de paduri, acei “plamani verzi” ai Pamantului, carora le datoram atat de mult.
Nu mai putin important este rolul padurii ca factor de regularizare a cursurilor raurilor.De asemenea, padurea este menita sa asigure cerintele de agrement si turism, tot mai accentuate in conditiile vietii moderne, ambianta biofizica indispensabila localitatilor balneoclimaterice, conservarea multor specii de plante si animale foarte utile etc.
Intr-un cuvant, fara paduri suficiente, dezvoltarea si, la urma urmelor, viata insasi nu sunt posibile.Astazi, cand padurile ocupa cam o treime din suprafata uscatului (circa 4 miliarde de hectare), pe plan modial isi face loc parerea ca aceasta reprezinta un minimum necesar,sub care omenirea nu-si poate permite sa coboare.In conditiile cand raman de rascumparat fata de padure greseli multe si vechi, cand un singur automobil, parcurgand 1000 de kilometri, consuma o cantitate de oxigen suficienta unui om pe timp de un an, iar raurile dezlantuite fac tot mai mari ravagii, spaland nemilos ce a mai ramas din fertilitatea solului, exploatarea nerationala a resurselor forestiere a devenit un lux prea scump.



Reversul civilizaţiei urbane: munţii de deşeuri
Paleta surselor de degradare a solului este vasta, insa partea cea mai vizibila si aflata la indemana intelegerii oricui priveste acumularea unei enorme cantitati de reziduri de tot felul.Imaginea haldelor de deseuri din jurul uzinelor si impresionanta productie de gunoi din centrele urbane sunt numai doua din aspectele acestui fenomen nociv.Gunoi a existat dintotdeauna, dar notiunea aceasta, ca si atatea altele, si-a modificat serios continutul. Pentru gospodariile taranesti traditionale si deci pentru localitatile rurale, gunoiul insemna aproape exclusiv resturi vegetale nefolosite de animale, care putrezeau in cateva luni, pentru ca iarna sau primavara sa fie imprastiate pe camp pentru fertilizare.Exista practic o reciclare naturala completa ce se consuma aproape la fel si in perimetrul oraselor, ale caror periferii nu se deosebeau cine stie cat de felul de viata de la sate.
Cu totul altfel stau lucrurile intr-o lume a industrializarii si urbanizarii vertiginoase , cand doi din cinci locuitori ai globului traiesc deja in orase – fata de unul din sapte la inceputul secolului. Dupa calcule aproximative, fiecare locuitor din orasele europene “produce” mai bine de 1.5 Kg de gunoi pe zi, iar in S.U.A de vreo trei ori mai mult.De obicei, drumul gunoiului sfarseste la periferia orasului, in gropi existente sau pe locuri virane, unde se acumuleaza in gramezi imense, poluand solul, aerul si apele subterane.Si mai grav e ca o buna parte din aceste gunoaie, indeosebi materialele plastice, sunt extrem de rezistente la actiunea bacteriilor si, practic, nu se recicleaza pe cale naturala.
Evacuarea rudimentara a gunoaielor a inceput sa puna serioase probleme in zonele puternic urbanizate din Occident inca de acum mai bine de o suta de ani.In 1870, in Anglia, si in 1892, in Germania, pentru marile orase s-a introdus incinerarea gunoaielor, cu valorificarea partiala a caldurii pentru producerea de abur si curent electric.Sistemul de incinerare s-a extins si per-fectionat mult, optandu-se pentru arderea centralizata in mari uzine, mai avantajoasa pentru marile orase. Preocupanta ramane nu numai problema asigurarii salubritatii in perimetrele urbane si in vecinatatea lor.Astazi, plugurile tractoarelor scot deseori la iveala ambalaje de plastic si cutii de conserve, in primul rand pe terenurile arabile din jurul centrelor urbane, dar si in alte parti.Prezenta acestor obiecte aruncate si a multor altora se intalneste, din pacate, si in poienile muntilor, si pe malul raurilor sau pe litoralul marin, cam peste tot unde oraseanul “evadeaza” in sanul naturii, fara a renunta macar pentru scurt timp la comoditatile locuintei si la gestul reflex de a arunca resturile.

„Infernuri ecologice”
Prin arderea a aproape opt miliarde de tone de combustibil conventional se arunca anual in atmosfera aproximativ un miliard si jumatate tone de cenusa, praf si gaze.Pe langa arderea combustibililor – carbune, petrol, lemn, gaze naturale – probleme asemanatoare creeaza si alte industrii, indeosebi chimica, metalurgica, unele ramuri constructoare de masini, industria ali-mentara etc. – ca si circulatia automobilelor, avioanelor, trenurilor,vapoarelor etc.
Abstractie facand de unele unitati industriale plasate in plina natura, grosul poluarii atmosferice provine din orase, caci aparitia industriei fie ca are loc in orase, fie creeaza ulterior orase. Abordand aceasta problema, specialistii considera ca, pe langa reducerea prin toate mijloacele a surselor de poluare, si, daca se poate, chiar eliminarea totala a unora dintre ele, insanatosirea aerului este de neconceput fara aportul decisiv al ariilor verzi.
Nostalgia apei de izvor
Dar daca aerul, asa cum este, deocamdata poate fi respirat pretutindeni pe gratis, nu acelasi lucru se intampla cu apa potabila. Si inca in continua crestere.Caci apa, acest al doilea element in ordinea urgentelor omenesti, dupa aer, a devenit si el un produs industrial.In preajma marilor orase si unitati industriale apar instalatii uriase de “tratare” a apelor naturale, prin decantare, filtrare, serilizare de mai multe feluri etc.
La prima vedere, pare paradoxal sa vorbim de nevoia asigurarii apei pe o planeta care dispune de atata apa, incat s-ar putea inunda complet cu un strat de 3 km grosime.Chestiunea e ca 97 la suta din apa globului este sarata, iar din restul de 3 la suta cea mai mare parte se afla in ghetari.Rezulta ca populatia lumii are la dispozitie pentru consumul personal si pentru activitatile sale economice numai in jur de 1 la suta din volumul de apa dulce, respectiv cea din rauri, fluvii, lacuri si din unele panze freatice.Chiar si asa, ar fi mai mult decat suficient pe ansamblu, numai ca, asa ca si la alte capitole ale inzestrarii naturale, apa e foarte neuniform repartizata pe intinderea globului, iar o mare parte din ea este de acum puternic poluata.In ansamblul poluarii, ponderea apelor uzate – menajere si industriale – este covarsitoare.
Daca la poluarea aerului imaginea-simbol este oferita de arborii “perforati” de “ploile acide”, la poluarea apei expresia caracteristica ar putea fi considerate “mareele negre”, adica poluarea, practic continua, cu petrol a marilor si oceanelor lumii, avand efecte dezastroase asupra florei si faunei marine.

Habar nu ai de ce esti in stare !!!




Daca toti oamenii ar incepe sa aiba o atitudine pozitiva, ar cauta binele si si-ar oferi complimente unii altora, in loc sa se planga si sa evidentieze greselile, ar determina o schimbare sociala, una in care noi toti... ne-am ridica reciproc. Am munci mai mult, am gandi mai bine, am avea mai multe idei, visuri marete, am aduce contributii mai mari si am avea o parere mai buna despre noi si despre lumea in care traim!
Mi-a placut mesajul transmis.Atat de motivant.

vineri, 7 ianuarie 2011

Padurea, aurul verde al Pamantului



Cel mai mare pictor ramane natura. Ea picteaza pentru noi, zi dupa zi, imagini de o infinita frumusete.
Padurile , podoaba planetei noastre , cuprind , ca un imens brau verde , muntii , colinele , malurile apelor , campiile si dealurile .
Lemnul padurilor a fost folosit din cele mai indepartate timpuri . Alaturi de piatra si argila , lemnul a oferit omului posibilitatea de a-si realiza primele arme de vanatoare , primele unelte si locuinte . Dupa descoperirea focului a avut un rol important si in pregatirea hranei .
Padurile ofera adapost pentru animale si om . Ele reprezinta un refugiu din calea zgomotului , a soarelui puternic , a vantului , e o oaza de liniste si aer curat . Ce e mai placut decat sa stai la umbra unui copac in zilele calde de vara , sa asculti trilurile pasarilor si vantul fosnind prin frunze?
Padurile sunt surse de lemn , latex , rasini, fructe si seminte. Lemnul este un material important si in industria mobilei , a hartiei , industria chimica si in constructii . Multe plante si animale care traiesc in paduri reprezinta o sursa de hrana pentru oameni .
Pentru ca sa nu distruga aceasta comoara omul a infiintat rezervatii naturale in care se pastreaza peisajul natural , oferind plantelor si animalelor conditii optime de viata .
Omul a fost strans legat de padure , de natura in general . A aratat aceasta prin opere literare insemnate . Marele Mihai Eminescu a elogiat padurea in versuri de neuitat.
„ -Codrule cu rauri line ,
Vreme trece , vreme vine ,
Tu din tanar precum esti
Tot mereu intineresti . ”

In perioada preistorica , peste 50% din suprafata Terrei a fost ocupata de paduri .
In perioada medievala , padurile ocupau 70 – 75% din suprafata tarii .
La inceputul secolului al XIX-lea padurile ocupau 38% din suprafata tarii .
Dupa 1975 , padurile ocupau 27% din suprafata tarii . Astazi aceasta suprafata este mult mai redusa si continua sa scada .
Coordonatele actuale ale vietii cotidiene impun abordarea educatiei pentru dezvoltarea durabila , educatia pentru protectia padurii si a calitatii mediului inconjurator .
Igienistii si urbanistii au elaborat norme standard care stabilesc suprafete de spatiu verde necesar populatiei .
Normele fixeaza pentru un locuitor 9,5 mp parcuri si gradini , precum si 10,5 mp paduri in jurul orasului .
In marile metropole , spatiile verzi raportate la locuitor sunt Washington si Viena 50 mp , Londra 25 mp , Roma 9 mp , Paris 1,4 mp si Bucuresti 1 mp .
In raportul Comisiei Speciale Parlamentare , elaborat in anul 2000 este prevazuta cresterea suprafetei impadurite , suprafata totala a padurilor trebuie sa creasca cu 40% . Incepand cu anul 2005 vor fi asigurate fonduri pentru impadurirea a 700.000 ha , iar pe o suprafata de 100.000 ha vor fi infiintate “ Centre Verzi “ in jurul marilor aglomerari urbane .
Singura solutie pentru supravietuirea omului pe Terra este asigurarea unui Parteneriat Intelept cu natura prin :
- ocrotirea si protejarea padurii ;
- adoptarea unor masuri prompte in cazul aparitiei dezechilibrelor ;
- conservarea naturii , ca loc primordial in sistemul valorilor umane din domeniile stiintei , educatiei , culturii , economiei .

Padurea este producator de oxigen , consumator de dioxid de carbon (CO2) , depoluant , indeplinind functii importante pentru viata omului :sanitara , hidrologica , climatica , estetica si recreativa .
Functiile estetica si recreativa sunt benefice indeosebi omului modern cu ritm trepidant de viata cu numerosi factori stresanti .
“ Daca omul pierde gradinile , padurile si cararile se va pierde pe sine insusi “ .

( J.R . Openheimer )

STIATI CA :

Padurile produc 2/3 din cantitatea de oxigen consumata de lumea vie .
Un stejar in decursul vietii produce oxigen necesar unui om timp de 20 de ani .
Un ha de padure absoarbe 3,7 tone de CO din atmosfera si reda acesteia 2 milioane de tone de oxigen .
Cantitatea de frunze introduse in sol anual de padure de la l ha este de aproximativ 20 tone .
Grosimea stratului de ozon a Planetei este de 20-40 km altitudine .
Ienuparul ( juniperus ) produce zilnic 30 kg fitoncide ( substante care distrug microbii ) .
Molidul produce zilnic 4 kg fitoncide .
La fiecare 30’ dispare o specie vegetala si o specie animala datorita despaduririlor .
In 2020 se estimeaza ca populatia globului sa fie de 12 miliarde locuitori , iar in 2150 de 150 miliarde locuitori .
Prin fotosinteza plantele consuma anual 174 miliarde de tone de CO , din care 19 miliarde tone este consumat de plantele terestre , iar 155 miliarde tone de catre plantele acvatice .
Asimiland o tona de carbon , plantele degaja 27 tone de oxigen .
Un fag matur consuma din primavara pana in toamna aproximativ 9000 litri de apa .
Erodarea stratului de ozon afecteaza viata pe Terra prin diminuarea imunitatii , boli ereditare , malformatii , aparitia cancerelor , diminuarea fotosintezei , aparitia efectului de sera .

miercuri, 5 ianuarie 2011

Cum sa atragem oameni de calitate



Suntem in criza de orice. De timp, de ani, de liniste, de repaus, de viata. In criza cu noi insine si cu valorile noastre. In criza cu cei din jur. Suntem in criza cu sperantele noastre. Cu tot ce aveam mai bun si tot ce poate fi mai bun in noi. Si viata trece oricum, cu noi, fara noi, pe langa noi, cu noi in ea, pe langa ea. Viata trece oricum, oricum am face noi sa ne fie bine in ea.
Este bine ca in viata :
•sa vedem orice obstacol ca pe o provocare, o provocare ce ne va scoate tot ce avem mai bun din noi, sa devenim ,,oameni de calitate"
•ceea ce simtim sa facem, sa ascultam, sa nu ne intrebam de ce… si sa facem.
•sa dam cat putem de mult, neconditionat, pentru ca doar asa vom primi la randul nostru, tot neconditionat… si chiar fara sa cerem.
•sa inlocuim asteptarile cu deschiderea noastra sincera si autentica, pentru ca doar asa lumea va sti ce ne dorim si doar asa vom genera actiuni concrete.
Daca vom fi atenti la modul in care se exprima un om, ne vom da seama dupa primele 5 minute daca gandeste pozitiv sau negativ, daca se concentreaza pe probleme sau pe solutii, daca se bucura de viata. Felul in care combinam cuvinte si expresii deja cunoscute, ne poate ajuta sa cream o impresie buna si sa atragem succesul sau ne poate atrage in viata asteptari negative si o stare negativa, in general. Indiferent de domeniul in care activam, e important sa dovedim, prin folosirea unui limbaj pozitiv, ca ne respectam pe noi insine si ii respectam si pe ceilalti.
Asadar, exista un anumit mod de exprimare, pe care ni-l putem insusi si noi, cu ajutorul caruia putem proiecta mai multe asteptari pozitive, dovedi ca ne concentram pe solutii si ca facem cu placere tot ceea ce facem. Limbajul pozitiv va intra in reflex, se va sedimenta la nivel de gandire pozitiva si, apoi, vom putea sa fim un adevarat sprijin pentru cei din jur si pentru noi insine. Astfel vom atrage oameni de calitate, prin puterea noastra interioara, vom fi inconjurati de prieteni adevarati. Primul element prin care iti vei construi aceasta putere interioara consta in autenticitate. Autenticitatea este magnetul cu care ii atragi pe oameni. Tot timpul sa te comporti ca si cum ai fii singur – adica sa nu ai o masca cand esti in grupul de oameni si cand esti singur sa o dai jos. Al doilea element pentru a amplifica acest element de putere interioara este de a oferi celor din jurul tau valoare. Al treilea element este lipsa ta de importanta. Acest element e esential. Daca nu il ai pe acesta celelalte nu au nici o valoare. Daca tu te consideri mai important decat ceilalti si incerci prin orice (chiar si in gandul tau) sa ii desconsideri, atunci ai pierdut. Cel mai puternic om este cel care nu se considera deloc puternic, ci doar este! Lucrurile mici si cu suflet sunt cele ce leaga cu adevarat oamenii de calitate. Prietenia, o calitate fundamentala relatiilor interumane prin care ne atragem calitatea unor oameni minunati, cu aceleasi idealuri, aceleasi scopuri si aceeasi gandire constructiva pentru binele semenilor si societatii din care facem parte. Nu pot sa spun ca am foarte multi prieteni, nici nu mi-as dori pentru ca o prietenie nu se calculeaza in cantitate ci in calitate. Iar acum, oameni fiind, cu greu mai gasim adevarati prieteni. De ce? Pentru ca familia, educatia si starea materiala ne-au influentat cursul firesc de a fi oameni. Nu mai stim sa apreciem ce avem, dorindu-ne lucruri de care suntem constienti ca nu avem cum sa le atingem decat in timp si cu rabdare. Pretuieste calitatea clipei. Conteaza sa ai un om caruia sa-ti poti deschide sufletul, sa-i destanui misterele existentei tale care devin cu timpul o povara. Dincolo de linistea aparenta din noi, simtim nevoia sa relationam cu oamenii care inseamna ceva pentru noi prin micile gesturi care ne pot cucerii pentru tot restul vietii. Primim ca sa daruim, daruim pentru ca dorim sa ne intalnim cu oameni de calitate. Sunt oameni care sunt rau voitori prin simpla aparenta, ce mai tarziu isi vor suporta efectul propriilor fapte. Prietenia este formata din Perseverenta, Rabdare, Iertare, Empatie, Tandrete, Emotii, Naivitate, Intelepciune si nu in cele din urma Altruism. Prietenia nu judeca, nu eticheteaza, nu barfeste si nu raneste pe nimeni,. Prietenia este simbolul si limbajul ce nu poate fi inteles si practicat decat de oameni. Atunci cand esti trist, bolnav si parasit de toti, prietenia unui om este mai de pret decat orice. Omul este calitatea prieteniei. Pretuieste prietenia iar calitatea acesteia te va face un om mare. Prietenia este data acelora care stiu sa o pretuiasca si sa o daruiasca. Calitatea unui om o da fiecare din prisma personalitatii sale. Suntem diferiti dar suntem oameni. Diferenta dintre noi sunt familia, mediul in care ne-am dezvoltat, educatia, experienta de viata, nu insa si felul uman de a fi oameni. Omul de valoare nu judeca, nu eticheteaza, nu barfeste si nu raneste pe nimeni. El nu are interese, are idealuri; nu are ura, are iubire; nu are dispret, are respect; nu te judeca, te ajuta; nu te doboara, te ridica; nu te cearta, te sfatuieste. Aceasta este calitatea lui ca om...

DEMIS ROUSSOS

Numele adevarat al cantaretului este Artemios Ventouris Roussos si s-a nascut in Egipt pe 15 iunie 1946. Copilul Demis devine interesat de jazz inca de la varsta de 10 ani, cand incepe sa studieze si tainele muzicii cantate la trompeta. Cativa ani mai tarziu Demis emigreaza in Grecia impreuna cu familia. In scurt timp, Demis se gandeste la o solutie pentru a-si intretine familia si se angajeaza ca muzician de cabaret in Atena, unde invata sa cante la chitara si la pian. Prima sa formatie a fost “The Idols”, unde canta la chitara bas. Primul album la care Demis a colaborat cu Vanghelis – cand a luat nastere “Aphrodite’s Child” – a inregistrat doar in Franta vanzari de peste un million de copii! Celebritatea a fost din acel moment doar la un pas de el, lumea intreaga cunoscandu-l si admirandu-l. Curios este tocmai ca vocea lui minunata a fost descoperita accidental! La scurt timp dupa aceea, influentele muzicii egiptene aveau sa se regaseasca in stilul muzicii lui Demis. “My Reason”, “Happy To Be On An Island In the Sun”, “Goodbye My Love, Goodbye”, precum si “Time” si “Voice and Vision” au reprezentat mai apoi cele mai de succes albume ale lui Demis.
Prin muzica sa, Demis vrea sa transmita tuturor oamenilor un mesaj de pace! In acelasi timp, el militeaza si pentru protejarea mediului inconjurator.









Valorile rezista si sunt de neinlocuit