Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

vineri, 24 februarie 2012

Braşov - Capitala Verde a României Premiul blogosferei pentru capitala verde a Romaniei, editia a 2-a



Oraşul Braşov este desemnat un oraş aproape natural, viu şi curat,foarte frumos, ingrijit, ma duce cu gandul la paduri, curatenie, verdeata. Fiind câştigătorul concursului „Capitala Verde a României” în anul 2010 -titlu pe care îl va deţine pe tot parcursul anului 2011, el a trecut şi în cursa pentru „Capitala Verde a Europei”, editia a 2-a.
În ceea ce priveşte vegetaţia , Braşovul are o vegetaţie relativ bogată, rară din pricina altitudinii ridicate şi a condiţiilor specifice. Pe versanţii însoriţi ai Dealului Cetaţii sau Tâmpei se păstrează specii originale din stepele sau silvostepele care în tertiar ocupau zone mai mari (zambila sălbatică, pătlagina argintie, nemţişorul de stâncă, migdalul pitic, cununita ce calcar, vişinelul, etc. ). Culmile înalte ale Pietrei Craiului adăpostesc numeroase specii specifice carpatice (garofiţa Pietrei Craiului, obsiga bârsană, macul de munte, crucea voinicului, etc.).
Potrivit unor site-uri de specialitate, în ceea ce priveşte defrisările, municipiul Braşov stă foarte bine. În total, judeţul Braşov are în total 167.000 hectare de pădure . Inginerii silvici braşoveni, întrebaţi cu cunoscuta retorică a lui Eminescu „Codrule, codruţule, ce mai faci drăguţule?”, răspund afirmativ, mai ales că în anul 2010, suprafaţa de împădurire a crescut cu 160 de hectare.
Braşovul este oraşul vizitat de foarte multi turisti. Atracţiile principale fiind munţii Piatra Craiului şi diferitele monumente istorice. Dar mare parte din vizitatori vin pentru aerul curat de munte, distracţia de la ski şi pentru a petrece timp în natura, pentru a scăpa de stresul şi căldura oraşelor mari în timpul verii.
Capitala Verde a Romaniei" este un proiect derulat de Umbrela Verde (program al URBB - Tuborg Romania), in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Scopul proiectului este responsabilizarea cetatenilor Romaniei cu privire la respectarea mediului inconjurator.
In cadrul acestui proiect , eu votez Brasovul.
De aceeea Brasovul merita sa fie ,, Capitala Verde a Romaniei ” .

marți, 7 februarie 2012

Bunatate


Adevarata noblete nu inseamna a fi mai bun decat altcineva.
Inseamna a fi mai bun decat erai tu insuti ieri.

vineri, 3 februarie 2012

Colectarea selectivă a deşeurilor menajere


Natura-i născută din floare, e o copilă gingaşă.
Natura-i un dar de la Dumnezeu şi fie că vrem sau nu, natura ne umple viaţa în fiecare dimineaţă, cu fiecare rază de soare, cu fiecare gură de aer şi cu fiecare parfum născut dintr-o floare.
Noi nu vom putea să-i redăm frumuseţea de odinioară şi chipul blând şi veşnic de copil care ne-a născut şi ne-a scăldat în parfumul florilor.
Trecutul a fost dureros şi dacă ne uităm în urmă încă doare, viitorul necunoscut şi rece ne cheamă, iar prezentul suferă şi aşteaptă o minune posibilă.
Voi, oameni ce sunteţi ...., dar întoarceţi-vă după o clipă de gândire şi spuneţi-ne visurile voastre, ajutaţi-ne să schimbăm ceva în jurul nostru, din rugămintea şi dragostea pentru cei ce au fost, din respectul pentru cei ce sunt şi cărora le vrem binele, dar mai ales pentru liniştea şi mulţumirea celor vor fi, din suflet pentru suflet ajutaţi-ne să-i bandajăm rănile şi să-i alinăm durerile naturii.
Ca acest lucru să fie posibil, învăţaţi să uitaţi sensul cuvântului ,,indiferenţă’’, încercaţi să colectaţi deşeurile, luaţi o gură de aur şi strigând spuneţi-i naturii c-o iubiţi şi că vă pare rău de trecutul dureros, iar după ce aţi făcut toate acestea ajutaţi-i şi pe alţii să înţeleagă. Bandajaţi rănile, priviţi cicatricile, alinaţi durerile, iubiţi natura pentru un viitor care sigur nu va semăna cu trecutul. Pentru alinarea sufletului şi redarea tinereţii veşnice şi verde al naturii, plantaţi lângă uşa fiecărui suflet un mic colţ verde cu o mare însemnătate.
Cel mai evident efect al educaţiei ecologice poate fi regăsit în acţiuni de protecţie a mediului. Aceste acţiuni pot fi coordonate şi de către agenţiile de protecţie a mediului care au componenta necesară în acest domeniu.
Prin educaţie ecologică, copiii trebuie să dobândească cunoştinţe, atitudini şi motivaţii pentru a acţiona individual şi în echipă la soluţionarea problemelor care ţin de protecţia mediului.
Educaţia ecologică ajută la cunoaşterea efectelor poluării apelor, aerului şi solului, a poluării estetice şi fonice, precum şi la găsirea soluţiilr de rezolvare pentru diferite situaţii de distrugere a mediului natural. Elevul este ajutat să înţeleagă că omul depinde în foarte mare măsură de mediul natural în care trăieşte şi că este înşelept să-l protejeze cât mai bine cu putinţă.
Deşeurile sunt substanţe rezultate în urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, pe care deţinătorul le înlătură, dintre unele sunt refolosibile.
De regulă deseurile reprezintă ultima etapă din ciclul de viaţa al unui produs.
O mare problemă legată de protecţia mediului este reprezentată de generarea in cantităţi mari şi de gestionare necorespunzătoare a acestora care conduce la numeroase cazuri de contaminare a solului şi a apelor subterane şi de suprafaţă, ameninţând totodată şi sănătatea populaţiei . Deşeurile pot fi reutiliziate, tratate si reciclate s-au transportate către o staţie de tratare.
In România fiecare cetăţean produce zilnic aproape un kilogram de deşeuri formate din resturi de la:prepararea hranei, plastic, ambalaje,ziare, materiale textile, deşeuri selectiv transportate depozitate neutralizate astfel încât să afecteze cât mai puţin mediu.
Colectarea selectivă a deşeurilor presupune selectarea deşeurilor pe timpul de materiale sau sortimente .
În ţara noastră populaţia are obligaţia mai mult să depună selectiv deşeurile in containare diferite care au urmatoarele culori
-negru, gri (nereciclabile)
-maro (biodegradabile)
-alb,verde (sticlă)
- galben (metal plastic)
-roşu (deşeurile periculoase )
Să nu uităm că trebuie sa fim conştienti de responsabilitatea noastră si să amenajăm resursele noastre naturale pentru menţinerea planetei.
Un procent 80% din populaţie contribuie la poluarea mediului înconjurător , dintre ei 30% sunt copii .
Pentru a avea o lume mai curată trebuiesc luate următoarele măsuri:
Mai multe coşuri de gunoi pentru a nu fi nevoie să aruncăm pe jos .
Înainte de a arunca gunoiul, trebuie sortate .
La fiecare sfârşit de săptămână să se organizeze plimbări în natură împreună cu profesorii şi elevii pentru adunarea pet-urilor.
Folosirea îngraşămintelor naturale la cultivarea plantelor.
Reducerea fabricilor si uzinelor .
Proiectarea unor vehicule mai ecologice
Îngrijirea pomilor şi plantarea lor .
Reducerea excesului de apă.
Cum a spus marele Lavoaizer: “În natură nimic nu se pierde, totul se transformă.” AMBALAJELE PET - O PROBLEMA PENTRU MEDIUL INCONJURATOR Ce este PET-ul? PET este prescurtarea de la polietilen tereftalat si se prezinta sub forma unei rasini (o forma de poliester). Mai precis, polietilenul tereftalat este o combinatie a doua monomere: etilen glicol modificat si acid tereftalic purificat. * Acesta a devenit un material foarte raspandit în industria alimentara (îmbuteliere de bauturi racoritoare, apa, lactate, ulei, otet) si nu numai, fiind ieftin, usor, rezistent la socuri, reciclabil. Posibilitati de reciclare Ambalajele PET, ca dealtfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile. Cresterea consumului acestora, mai ales în ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmanta a numarului de sticle depozitate necorespunzator în natura. Prin colectarea si reciclarea acestora, se stopeaza practic impactul negativ asupra mediului înconjurator. Polietilenului tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: • fibre de poliester (75%) folosite la randul lor ca materie prima pentru covoare, tapiterii, jucarii, pasle pentru industria textila, ca izolatie la paltoane, saci de dormit, industria auto s.a.; • folie industriala; • chingi si benzi; • noi ambalaje PET alimentare si nealimentare (ex.: cartoane pentru oua, obiecte de uz casnic etc). Un alt aspect pozitiv al reciclarii PET-urilor consta în reducerea cantitatilor de deseuri ce merg spre gropile de gunoi, ponderea acestora crescand înfiorator în ultimii ani, ajungand pana la 30% din volumul total. Nu uitati !! Sticla, hartia, materialele plastice si metalele nu pot fi reciclate decat prin procese tehnologice, ceea ce înseamna ca nu este indicat sa depozitam deseurile la intamplare (pe potecile turistice, în locurile unde am pus corturile, pe malul raurilor si al lacurilor etc.) !! Depozitarea neglijenta a acestora duce la formarea unor mormane de deseuri ce polueaza mediul în care venim sa ne recreem, sa ne plimbam cu copiii sau sa facem sport.
CaTEVA SFATURI PENTRU IUBITORII MUNTELUI: • Nu arunca gunoaiele decat în locurile special amenajate (containere amplasate la cabane, cosuri de gunoi sau gropile de gunoi amenajate langa cabane); • Daca nu exista nici una dintre aceste posibilitati, strange-ti gunoaiele în pungi de plastic pe care le vei transporta pana la prima amenajare de acest fel; • Pe munte nu exista servicii de salubrizare; • Lasa locul unde te-ai odihnit la fel de curat pe cum l-ai gasit!! Nu rapi celorlalti placerea de a se odihni în mijlocul unei NATURI CURATE.
Deseuri menajere
PREFATA:Termenii de “societate de consum”, “avalansa de deseuri” si “criza a deseurilor” nu sunt decat cateva exemple” care permit ilustrarea problemelor create de deseuri, cu care se confrunta mediul nostru inconjurator de astazi. Noi, consumatorii, suntem toti responsabili de aceste probleme si fiecare dintre noi va trebuie deci, pe viitor, sa faca eforturi ca sa menajeze resursele limitate si sa reducem cantitatile de deseuri.Este incontestabil faptul ca, astazi, noi producem multe deseuri care contin materii valorificabile si substante problematice sunt considerate ca reziduri. Toti factorii de raspundere a gestiunii deseurilor trebuie sa faca fata la aceasta constatare si sa isi asume responsabilitatea. Societatea noastra prospera nu mai poate sa-si permita, cum a fost pana acum, sa arunce neglijent materiile valorificabile si substantele problematice si periculoase, punandu-le in pubela gri, care este pentru deseuri reziduale) sau cu deseuri incomode. Ar trebui ca, in viitor, sa amelioram aceasta situatie luand masuri concrete pentru a evita producerea deseurilor si sa reciclam deseurile si aceasta din doua motive fundamentale.Mai intai, se impune, din punct de vedere ecologic, sa se ia masuri exacte pentru a evita si a recicla deseurile. Rezultatele unei analize intre 1992-1994 au aratat ca, cantitatea de materii prime secundare potential utilizabile si in acelasi timp eliminate, este foarte importanta. Aceasta antreneaza o risipa de materii prime si resurse energetice . De altfel, ar trebui sa se reduca substantele periculoase din deseurile menajere, aceste substante impiedica buna functionare a instalatiilor de eliminare a deseurilor, in ciuda partii aparent slabe pe care acestea o reprezinta, constituind chiar un pericol deloc neglijabil pentru oameni si pentru mediul inconjurator. Dat fiind ca costurile legate de eliminarea deseurilor au continuat sa creasca in cursul anilor din urma, se impun ca din punct de vedere economic sa se ia masuri precise pentru a evita si recicla deseurile. Pentru o serie de deseuri exista conditii de reciclare, dar ele trebuie sa fie colectate separat, sa fie reciclate separat si cu costuri de reciclare avantajoase..Deseurile cele mai ecologice si cele economice raman bineinteles cele care nu se produc. Sunt numeroase persoanele care au recunoscut in prezent problemele contemporane ale mediului inconjurator si al gestiunii deseurilor si care fac eforturi in evitarea producerii deseurilor sau reciclarea acestora. Comportamentul lor, orientat pe criterii de protectie a mediului, este cateodata franat din lipsa de informatii si sfaturi. O importanta deosebita este acordata actiunilor preventive, in conformitate cu legea gestiunii deseurilor din 17 iunie 1994.Care este legatura intre borcanul meu de iaurt si Insulele Maldive?Borcanele de iaurt sunt fabricate din material plastic. Masele plastice sunt produse din petrol care la randul sau se compune din carbon si compusi de carbon. Cand un astfel de borcan de iaurt este incinerat, carbonul din acest borcan este pus din nou in libertate, acesta se combina cu oxigenul din aer si se transforma in bioxid de carbon (CO2). Bioxidul de carbon, la randul sau, este responsabil in mare parte de producerea “efectului de sera”, generat de oameni. Efectul de sera provoaca o reincalzire a atmosferei terestre si antreneaza, printre altele, topirea calotelor glaciare. Apele provenite din topirea ghetarilor se scurg in cantitati considerabile si determina cresterea nivelului marilor si reprezinta, in termen scurt sau lung, un risc pentru existenta zonelor joase . Aproximatie globala - actionare rationala. Pamantul nu ne apartine, l-am imprumutat copiilor nostri.
Daca imprumut un lucru in stare buna, astept pe buna dreptate sa mi se restituie in aceeasi stare. Consumatorul nu risipeste numai resursele limitate dar contribuie si la agravarea problemelor mediului.
Sa nu uitam ca trebuie sa fim constienti de responsabilitatea noastra si sa menajam resursele noastre naturale.
Nu uitati ca, actionand in respectarea mediului inconjurator, nu inseamna sa ne limitam doar la eliminarea produselor ci si la un comportament ecologic care este necesar in toate domeniile vietii noastre cotidiene.