Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

joi, 11 septembrie 2008

codul bunelor maniere

CODUL BUNELOR MANIERE

CE E CODUL BUNELOR MANIERE SI DE CE AR TREBUI SA IL FOLOSIM?
Bazele codului bunelor maniere se intrevad inca din antichitate, cand s-a inventat un spatiu civic al gestului (agora, forumul, teatrul ), precum si arta utilizarii lui, arta oratoriei. Anticii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, deoarece ei considerau ca prin acestea individul isi exprima nobletea, perfectiunea spiritului. Evul Mediu a venit cu o alta teorie – gesturile erau expresia unei realitati ascunse, descriau interiorul persoanei, ii caracterizau sufletul, viciile, slabiciunile si virtutile sale, in timp ce in exteriorul corpului, printr-o atitudine disciplinata a gesturilor, omul se poate modela, poate deveni mai bun. Astfel, in zilele noastre suma acestor gesturi insumate in codul bunelor maniere, nu mai reprezinta un instrument de a izbavi sau a condamna un individ, ci se constituie intr-un mijloc de a comunica cu ceilalti, reprezinta o facilitate de a afisa simpatiile si antipatiile, de a lua contact cu ceilalti din jurul nostru fara agresivitate, de a trece prin lume fara a-i deranja pe ceilalti. Fara indoiala, in societatea contemporana nu pot exista sentimente si relatii care sa nu tina cont de ceea ce noi numim codul bunelor maniere. Respectarea acestuia se constituie intr-o premisa fundamentala pentru intretinerea unei relatii firesti si, ca atare, va recomandam tuturor sa tineti cont de aceste mici sfaturi care se pot constitui, totusi, intr-un sprijin puternic in formarea personalitatii umane. Mult succes !

PREZENTARILE

Reguli de bază:
-barbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior. Este,deci, incorect de a prezenta pe directotul Z unui tânăr funcţionar sau o femeie unui bărbat.Autoprezentarea se obinuieşte frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în faţa superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut etc.Formula obişnuită este:- “Imi permiteţi să mă prezint: Nicolae Moldovan.”- O femeie măritată sau divorţată va spune: “Doamna Elena Popescu”O femeie nemăritată se va prezenta însă pronunţându-şi numai numele:”Maria Botez”. Nu este necesar să spună de exemplu “domnişoara Maria Botez”






CE FACEM CAND OFERIM SAU PRIMIM UN CADOU

• A sti sa oferi mici daruri si sa o faci cu discretie este un semn de noblete sufleteasca. • Pretul de pe cadouri va fi inlaturat cu grija. Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. Cartea nu se atinge ! • Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca e prea scump, ca nu trebuia sau, mai rau ...
Va multumi, se va bucura si chiar va reveni cu comentarii agreabile de cateva ori. • Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea. • Orice om are preferintele sale si daca nu i le cunoastem, ne abtinem. • Un cadou valoreaza cat doua daca este oferit la timp, adica strict in ziua in care are loc evenimentul. • Ambalajul unui dar este foarte important. • Se evita florile prea mari sau prea pretentioase. • Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos. • Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital. • Florile pe care le primim le asezam imediat intr-un vas cu apa.
LA TELEFON –reguli:

1. este necuviincios a se telefona înainte de 10 dimineata, între orele 13-17 si dupa ora 21, cu exceptia celor apropiati, carora le cunosti programul.2. o convorbire conventionala nu trebuie sa depaseasca 5 minute.3. urmeaza obligatoriu treptele urmatoare: - Alo, familia...? (Astepti comfirmarea). - La telefon este....(spui neaparat numele, nu formule de genul "un prieten" sau o alta forma evaziva). Si… imediat: "As dori sa vorbesc cu.." (numele celui solicitat). Urmezi apoi cu"Deranjez cumva?" Daca-ti raspunde "Da", întreaba politicos când ai putea reveni, altfel, treci direct la subiect. Fii precis si nu te întinde. Nu uita ca timpul costa! Si pe el si pe tine. Si unele persoane sunt atât de delicate, încat nu vor îndrazni sa te întrerupa.


CODUL BUNELOR MANIERE

Iata si alte “reguli” de comportament care urmaresc modul in care salutam. Salutul este primul semn al politeţii. Să ne ferim să ne spună cineva, vreodată „ Bună ziua căciulă, că stăpânul n-are gură!”

SALUTUL IN SOCIETATE

• Pe cine salutăm?
→Salutăm orice persoană cunoscută, indiferent de locul în care o întâlnim:pe strada, la piaţă, în magazin, în parc, la bancă, la poştă sau în orice loc s-ar afla aceasta.. Salutăm chiar dacă nu suntem siguri că persoana căreia îi adresăm salutul nu ne-a văzut. Dacă nu ne răspunde la salut înseamnă că nu ne-a văzut. Nu trebuie să ne supărăm.Dacă ne întâlnim cu o persoană şi ne întrebăm în gând „ Oare o fi ……sau nu?” obligatoriu salutăm.
→Salutăm întotdeauna la intrarea sau la ieşirea din lift, din compartimentul de tren, dintr-o incapere, taxi, la intrarea sau ieşirea din magazinele mai mici.

•Cine salută primul?
→Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne salutăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
→Întotdeauna salută cel care merge pe cel care stă pe loc, cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton.Dar întotdeauna nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.

• Cum salutăm?
→Întotdeauna salutul trebuie însoţit de un zâmbet.Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoană sau privind spre cer sau pământ.
→Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau cu gura plină.Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti sau cu mâinile.
→Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.
→Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută.Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „ Bună seara!” , „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!” „Salut!”Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” „Salut!”Salutăm cu „Bună dimineaţa!”până la ora11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu„ Bună seara!”La despărţire se salută de obicei cu „ La revedere!”Putem saluta femeile, părinţii, bunicii, mătuşile sau alte rude apropiate cu „ Sărut-mâna!” arătându-le dragostea noastră şi respectul nostru deosebit.
→De multe ori salutul se limitează la schiţarea unui gest cu capul, dacă salutăm o persoană cunoscută de la depărtare.
→În general când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.
→Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare , luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.
→Adultii se salută dând mâna, aceasta nu este o regulă obligatorie pentru copii, dar dacă un adult ne salută întinzând mâna este frumos să-i răspundem la salut, întinzând mâna.

CODUL BUNELOR MANIERE

CUM SE ASEAZA MASA IN FAMILIE
Chiar daca suntem numai in familie, este bine sa ne invatam sa respectam masa zilnica prin bune maniere si aspect deosebit si nu exigent. Daca luam masa in familie zi de zi, asta nu inseamna ca ceilalti membri vor trece cu vederea fata de masa patata, ori painea rupta si aruncata pe masa... Iata cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont:• Invitatii sau membrii familiei ar trebui sa stea la distante de 50 cm unul fata de celalalt. • Se poate renunta la cea de-a doua farfurie, cea de dedesubt; • Bolurile (castronasele) pentru supa nu se pun de la inceput pe masa ci se aduc odata cu supiera. • Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor care va fi asezat la dreapta farfuriilor. • Pe suport sunt asezate, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita cu dintii in jos. • Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca se utilizeaza suportul de tacamuri, servetelul va sta la stanga, direct pe fata de masa. Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este si locul paharelor. • Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin (paharul de vin rosu e ceva mai mic decat cel de vin alb) si de apa. Retineti ca ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. • Dupa folosire, paharele de tuica se iau de pe masa pentru a nu persista mirosul neplacut degajat de acestea. Se foloseste o tava in acest scop si nu degetele. • Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele speciale se gasesc pe o masa separata, pe o tava, si fiecare invitat se serveste cu ce-i place. Sticlele stau si ele la indemana, pe o alta tava. Sampania si coniacul nu se servesc decat la sfarsitul mesei. • Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile straine. • Florile trebuie puse in vaze joase ca sa nu-i impiedice pe meseni sa se vada. • Nu se pune pe masa decat ceea ce poate servi la o intrebuintare imediata pentru a nu aglomera masa, in afara de solnite si recipientele pentru piper - cate una la 3-4 persoane. • Pentru recipiente fara capac perforat se vor pune lingurite langa ele pentru a nu se folosi cutitele. Alte condimente se vor aduce numai la cerere. • Pentru sosuri se foloseste o sosiera. Atentie: sosul nu se pune nici pe friptura dar nici pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, sote de legume etc) deoarece e inestetic. Sosul se pune in farfurie si se moaie in el bucatelele de carne taiate pe rand. Odata intrebuintata sosiera va fi luata de pe masa. • Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat in parte. • Cand friptura este taiata la masa, gazda trebuie sa aiba la indemana tacamuri speciale. E de preferat insa ca aceasta operatie sa fie facuta in prealabil, iar friptura sa fie prezentata felii, pe frunze de salata. • Scobitorile nu-si au locul pe masa pentru ca nu se folosesc in public.
LA MASA…:

1.nimeni nu pune mâna pe lingura si nu serveste înaintea gazdei. 2.ia numai din ce esti invitat sa servesti 3. nu insista cu privirea la vreun fel de mâncare ce nu ti se ofera 4. nu cauta si nu lua bucata cea mai mare. Ia doar bucata din dreptul tau, indiferent ce îti cade 'la sorti' 5. nu privi în farfuria nimanui. Daca cineva a varsat ceva din greseala pe fata de masa, nu baga în seama, ci fa-te ca nu vezi 6. cutitul, daca e folosit, îl vei mânui numai cu mâna dreapta, iar furculita doar cu stânga. Atentie, în nici o împrejurare, cutitul nu se transforma în 'furculita' ducându-l la gura 7. coatele nu se sprijina pe masa, ci stau cât mai strânse lânga corp. De marginea mesei se sprijna doar încheieturile, aproape de farfurie . 8. nu folosi în veci tacâmul pe care l-ai lins, ca sa te servesti din platou sau din borcanul comun. Foloseste lingurita sau furculita pusa special pentru aceasta. Mai mult, este groaznic sa lingi tacâmul pus pentru uz comun. Si mai ales sa le pui la loc .9. manânca fara sa se auda plescaitul buzelor si limbii. Mâncatul zgomotos te descalifica 10. pâinea se serveste cu mâna, niciodata cu furculita; caci se poate întâmpla ca furculita cu care ai mâncat sa atinga si urmatoarea felie. 11. se manânca tot din farfurie, fara a se lasa nimic. Dar, sub nici o forma nu se face farfuria "luna" cu o bucata de pâine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu