Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

miercuri, 15 decembrie 2010

Cum sa fim ECO de Sarbatori

1. Bradul
Craciun fara brad, nu se poate. Dar cu tot trendul "eco-green" si stirile alarmante din ultima vreme despre distrugerea planetei din cauza stilului nostru "civilizat" de viata, mai ca-ti vine sa renunti la el si sa te multumesti cu doua-trei crengute atarnate prin casa. Nu e cazul... inca. Mai putin daunator decat bradul natural e cel artificial, dar solutia ideala ramane bradul in ghiveci. Aceasta este varianta cu adevarat eco.
Daca alegi bradul artificial, salvezi un copac de la taiere, e drept, dar contribui la risipa de energie si de petrol, indispensabile pentru fabricarea copacilor artificiali. Pe langa pretul redus (24 lei pentru un copac de 1,80 m), avantajul este ca bradul artificial tine mai mult (pana la 3-4 ani, dupa aceea incepe sa arate prafuit). Cu alte cuvinte, ataci natura o data la 4 ani. Tot e mai bine decat anual... Sa nu incepi cu texte de genul: "Daca e artificial, nu miroase a brad in casa"! Poti foarte bine sa legi cateva crengute naturale printre cele artificiale, sa ai aranjamente din brad in fiecare camera si gata, iti miroase casa a Craciun!
Dar daca vrei cu adevarat sa faci un bine naturii, alege bradul in ghiveci. Hai, fa un efort financiar si macar o data pe an alege optiunea mai scumpa. Putinul pe care il facem fiecare dintre noi contribuie mult la prelungirea vietii planetei. Gandeste-te la imaginea dezolanta a brazilor aruncati la gunoi sau chiar in plina strada odata ce trec Sarbatorile. L-ai cumparat, l-ai impodobit, ti-ai facut poze langa el, te-ai laudat prietenilor ce brad frumos ai si dupa aceea il arunci cat colo, ca pe o carpa. E trist... alege sa traiesti mai responsabil si mai altruist.
2. Ornamentele
Nu e nevoie sa cumperi globuri noi ca sa te bucuri de un brad mai frumos decat cu anul trecut.
Ai tot ce-ti trebuie la tine in casa: ia niste CD-uri vechi si atarna-le pe post de globuri, prinde insignele de crengute, margelele si alte bijuterii de care te poti dispensa pentru perioada Sarbatorilor le poti intinde prin brad, sau poti crea un siraj lung din ace de siguranta sau din nasturi.
Taie o cutie de carton in diferite forme (stea, omulet, semiluna, ingeras, soare, forme de animale etc.), picteaza-le in ce culori vrei, sau infasoara-le in ata sau hartie colorata, si atarna-le in brad. Poti face la fel cu o minge de tenis, cu nuci sau cu oua (dupa ce le golesti de continut), poti sa agati in brad conifere sau flori uscate.
De ce sa dai banii pe ornamente artificiale, care nu sunt bio-degradabile, cand poti lasa natura sa-ti impodobeasca bradul? Solutii exista, trebuie doar sa te uiti cu atentie in jur si sa-ti folosesti imaginatia.
3. Luminitele
In locul clasicelor beculete multicolore, alege lumina alba a LED-urilor - diode emitatoare de lumina. Nu sunt cu mult mai scumpe, consuma cu 80-90% mai putin curent, rezista mai multi ani si nici nu se incing. Poti sa stai linistita daca ai copii prin casa - nu se vor arde cand incearca sa atinga beculetele.
4. Lumanarile
Vrei sa economisesti curent? Aprinde o lumanare! Mergi si mai departe cu faptele bune si alege numai lumanari care sunt biodegradabile; cauta-le in magazine pe cele din ceara vegetala, de albine sau din soia.
Lumanarile din parafina sunt pe baza de petrol; nu numai ca distrug resursele planetei, dar sunt si toxice pentru tine.
5. Cadourile
Hartia pentru ambalat cadouri, plasticul, funditele, etichetele, toate astea se degradeaza foarte greu odata ce ajung in natura. Unde nu mai pui ca sunt o risipa de sezon, din moment ce sunt aruncate la gunoi in cateva secunde.
Cauta mereu varianta eco: in loc de fundite din plastic, leaga cadoul cu banda de la casetele audio sau video, ori cu un siret transformat in panglica, sau cu o bentita veche. Cadourile tale vor arata altfel, vintage. Solutia care implica bani este sa cauti in magazine hartie reciclabila pentru impachetat.
Iti doresti un Craciun cu adevarat fericit? Atunci nu te mai gandi numai la confortul tau si la bucuria trecatoare a celor din jur. Fii darnica si buna, asa cum trebuie sa fii de Craciun, si incepe cu Natura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu