Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

Viata este cel mai frumos dar daruit de divinitate..

miercuri, 12 ianuarie 2011

A fi voluntar ECO

Nu putem ignora că au loc din ce în ce mai multe campanii pentru reeducarea spiritului civic, pentru ca oamenii să înțeleagă că e nevoie să adopte o altă atitudine și de ce nu, de un alt stil de viață decât până acum.
Numărul celor care se oferă voluntari, la a planta copaci sau a strânge gunoaiele din natură, e tot mai mare. Însă e cazul să scadă numărul celor care își aruncă gunoaiele la întâmplare, poluează natura pe unde merg și se comportă de parcă pământul n-ar fi casa lor. Oare cum ar fi ca acești oameni să-și găsească la întoarcere casa plină de tot ce au aruncat pe unde au fost? Ei bine, acest lucru se întâmplă, doar că la modul indirect.
Dacă fiecare s-ar oferi voluntar măcar o dată la o astfel de campanie, ar înțelege mai bine cât de serioase sunt consecințele pe care oamenii le produc asupra mediului în care trăiesc. E cazul să ieșim din atitudinea egocentristă și să ne gândim că a face rău mediului în care trăim înseamnă a le îngreuna viața celor de lângă noi. Așa cum există un lanț trofic, există un lanț invizibil care ne leagă pe toți și datorită căruia suntem în viață. Dacă una dintre verigi e ruptă, lanțul nu-și mai poate îndeplini funcția.
A fi voluntar eco în ziua de azi înseamnă în primul rând a fi schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume. Cei care stau de-o parte au nevoie de exemple și cu cât sunt mai multe exemple, cu atât mai mari sunt șansele de schimbare. A te înscrie ca voluntar e o adevărată provocare, mai ales că nu primești bani pentru asta, dar primești ceva mult mai valoros și la un alt nivel: prietenie și bucuria de a fi făcut ceva pentru mediu și pentru natură.
Voluntariatul e una dintre șansele de a înțelege că suntem cu toții interconectați, că avem nevoie unii de ceilalți și de natură și că orice acțiune dăunătoare mediului e absurdă. Împreună putem schimba orice mentalitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu